Szépség

A tiroli életerő

Ausztria egyik leghíresebb síparadicsoma

Egyre több országban válik megszokott gyakorlattá, hogy az egészséges életmódnak a betegségek megelőzésében játszott hihetetlenül fontos szerepét felismerve, a szállodák ehhez igazodó környezetet és programokat kínálnak. Ilyen lehetőséget találhatunk az észak-tiroli Kirchbergben, a bájos ausztriai kisváros Elisabeth nevű szállodájában is.


 

A kisváros Salzburgtól mindössze 85 kilométerre található, és már az odavezető út is élményszámba megy, a 2000 méter körüli hegyek, patakok, vízesések, mesés völgyek között. Az egyik út a München–Innsbruck autópályáról ágazik le Wörgl városánál, és a Brixentalban vonul 30 kilométeren keresztül. Ezt a völgyet észak felől a Wilder Kaiser (vagyis a „vad császár”) nevű hegyvonulat, míg délről a Kitzbüheli Alpok díszletezik fenséges csúcsaikkal. A völgy többek között arról nevezetes, hogy 800 kilométernyi bicikliutat alakítottak ki itt, így ez a világon a legnagyobb E-bike terület. Biciklit egyébként mindenütt lehet kölcsönözni! Az erős vádlik megszerzését és a tüdők kristálytiszta levegővel történő átszellőztetését mintegy 2500 kilométernyi sétaút is segíti. A tiroliak ezeket az adottságokat kihasználva különböző témautakat is szerveznek az ide látogatóknak. Ilyen például a Tiroler Adlerweg, a sasok magashegyi birodalmába vezető vándorút, a Gourmetwanderung, ahol a tiroli ételspecialitásokat, vagy a Schmankerltúra, ahol a táj süteményeit kóstolhatjuk meg. A völgyben 250 Almhütte, vagyis alpesi vendégfogadó van a kb. 30 kilométeren, ahova 29 drótkötélpályán viszik fel a csodálatos panorámára és kristálytiszta levegőre vágyókat.

 

Minket vendéglátóink a Hahnenkammra, 1800 méter magasságba invitáltak. Ez az a hegyvonulat, ahol a sívilágkupák egyik leghíresebbjét, a Hahnenkammrennent rendezik telente. A globális felmelegedés persze itt is érezteti hatását, hiszen a völgyből eltűntek a biztos sípályát nyújtó gleccserek. Mivel a hóesés is bizonytalan, az egyik társhegy tetején két mesterséges tengerszemet alakítottak ki. Ezek egyrészt fenséges látványt nyújtanak, másrészről a hóágyúk alapanyagát szolgáltatják. A csúcs közelében lévő Hüttében megízlelhettük a tiroli konyha remekeit is, amelyek közül a legnagyobb sikere a Spinatknödelnek, a spenótos-sajtos-fűszeres gombócnak volt.

 

 

Kirchberg másik megközelítési módja az, hogy a Salzburg–Villach autópályáról a 311-es úton megyünk Zell am See-n keresztül. Mi ezt az utat választottuk nagy szerencsénkre. Zell am See önmagában is tündéri kis üdülőváros a Zeller See partján, de érkezésünk napján éppen igazi fiesztahangulat uralkodott az utcákon, mivel augusztus 15-én nemzeti ünnep volt: Maria Himmalfahrt, vagyis Mária mennybemenetelének ünnepnapja. Az utcákon mindenütt különböző tiroli zenekarok hagyományos fúvós és speciális tiroli hangszereken játszva, táncolva, bolondozva. Nagy örömünkre az egyik utcában meghallgattuk a káprázatos papagájtollas ruhába öltözött bolíviai énekesek pánsípon előadott zenéjét, akiket már a Kálvin téri aluljáróból is ismertünk. A tobzódó kifőzdék kínálatából a „pinzgauer Blabl”-t választottuk. Ezt a tiroli specialitást minden ínyencnek ajánlhatom. Készítése a következő módon történik: rozslisztből lepénytésztát gyúrnak, abba sajttal dúsított spenótot helyeznek, ezt forró olajban kisütik, s végül egy, a mi székely káposztánkhoz vagy leginkább a lengyel bigoszhoz hasonló káposztakölteménnyel takarják be. Igazi kulináris élvezet!

 

Zell am See-től mintegy 60 km panorámaútmegtétele után érkezünk az építészetileg is különleges, leginkább fából megkonstruált szállodába – jobban szólva egészségfeltöltő állomásra. Szobánk egy vadonatúj részlegben helyezkedik el, amelyben már a belépéskor áthat a természetközelség. Az ágy fölött mintegy másfél négyzet méteres, hátulról diszkréten megvilágított tiroli tájképet látunk, szinte érezzük a patak csobogását a szobában. Minden szoba képét azokon a túrákon készítették, amelyeket a hotel nevét adó bájos igen fiatal Elisabeth vezetésével tettek a vendégek a környéken.

 

A hallban a környező patakokból gyűjtött óriási kövek között folyik a mesterséges patak, s még a liftaknát is egy vízesés hatalmas fotója rejti. A szobák természetesen kábel tv-vel, rádióval, telefonnal, minibárral, széffel és WLANnal vannak felszerelve.

 

 

A berendezés egyedisége abban áll, hogy minden darabját egy különleges fafajtából, a cirbolyafenyőből készítették. Ez a fenyőféleség (latin neve Pinus cembra) csak 1800 méter feletti magasságban nő, és a tiroliak ősidők óta annyira becsben tartják, hogy az „Alpok Királynőjé”-nek nevezik. A helyiek kíváncsiak voltak arra, hogy valóban bizonyíthatóak-e ennek a fafajtának a különleges mivolta, élettani hatásai. Egy kutatócsoport az IND-től (Institut für Noninvasive Diagnostik) sokoldalú összehasonlító méréseket végzett a legmodernebb műszerek segítségével. Ezen vizsgálatok alkalmával felmérték a szervezet regenerációs gyorsaságát, terhelhetőségét, a vegetatív idegrendszer állapotát, az alvás minőségét és a keringési rendszer tevékenységét a hagyományos faberendezésű és a cirbolyás szobákban.

 

Azt találták, hogy a vegetatív idegrendszer és a psziché terhelhetősége lényegesen megnőtt, az alvás mélysége erősebb lett, ennek megfelelően a szervezet regenerációja is gyorsabban következett be, a terhelhetőség nagyobb lett, mint a hagyományos faanyagokkal berendezett szobákban. A legérdekesebb különbség a szív munkájában mutatkozott meg. A kísérleti alanyok szívverése naponta 3500-szor volt kevesebb, mint a hagyományos szobában, vagyis a keringés motorja naponta mintegy órányi munkát tudott megspórolni ugyanolyan vérmennyiség átpumpálásával!

 

 

A szállodát egyébként a Walch család második és harmadik generációja üzemelteti. Hatvan évvel ezelőtt vásároltak meg itt egy nagyobb parasztházat, amelyben 5 vendégszoba volt. Ebből nőtt ki szorgos és szeretetteljes munkával a jelenlegi, csaknem száz szobával és apartmannal rendelkező komplexum. A szálloda éppen a megérkezésünk előtti napokban kapta meg a 4 csillag+szuperior minősítést a kreatív fejlesztések honorálásaképpen.

 

Az egészséget szolgáló wellnessrészleg valószínűtlenül nagy, 2400 négyzetméteren terül el. Az oázis első emeletén a kezelőrészleg található, ahol a legkülönfélébb masszázsokat és forró lávaköves kezeléseket végzik, valamint kozmetikai szalon található. A második emeleten van 90 fokos szauna, amelyben mindennap más illattal várják a vendéget, szanárium, ahol kisebb páratartalom és 60 fokos atmoszféra uralkodik, aromagőzfürdő, infrakabin, Kneipp- taposómedence, masszírozó zuhanyzók, sókamra, pezsgőfürdő, belső és külső pihenő a kényeztetés eszközei. A stresszoldás legnépszerűbb módja itt a gyógyfüves olajokkal végzett négykezes masszázs.

 

 

A harmadik emeleten található a nagyméretű úszómedence, előtte a csodálatos panorámát kínáló pihenőterasszal és jakuzzival. Mindezek mellett még egy kültéri medence napozóágyakkal szolgálja a vendégek kényelmét.

 

 

A gyomor élvezetei tiroli módra

A szálloda a hagyományos tiroli étkek és a nemzetközi trendek szerint alakítja kulináris kínálatát. Saját gazdaságuk van, ahonnan a biotermesztésű zöldségek és a jellegzetes sajtok, felvágottak, süteményalapanyagok származnak. A büféreggeli mellett délután 3 és 4 óra között ingyenes „finom falatok órája” szerveződik, amikor is egyfajta meleg ételt, salátákat és tiroli sütifinomságokat fogyaszthatunk. A vacsora váltakozva vagy négy-, illetve ötfogásos, vagy szintén büférendszerű.

 

Külön élmény volt meglátogatnunk a család látványsajtüzemét, amelyet Elisabeth öccse, Hans vezet és ahol a húga, Claudia szolgál fel. A mintegy 50 tehénből álló állomány éppen a szemközti, csaknem kétezer méteres magasságban lévő legelőn tartózkodik. Megérkezésünkkor
behűtött, eperrel ízesített rendkívül ízletes és egészséges írót, valamint bodzaitalt szolgáltak fel, majd megtekinthettük a hatalmas üstben keverődő sajtalapanygot és a készítést. A négyfajta sajt 60%-át a szállodában használják fel, 20%-át más hoteleknek adják, míg 20% kerül máshol értékesítésre.

 

 

A szálló a gyermekekre is gondol, hiszen erdei játszópark, kalandpark, különböző játék- és sportrendezvények, házimozi, télen már 2 éves kortól síiskola várja a kicsiket, de egész napos gyermekmegőrzést is megszerveznek.

 

A modern kornak megfelelően természetesen van konferenciaterem, 80 férőhelyes, magánrendezvényekre alkalmas télikert, 70 fős „kemenceszoba”.

 

A főszezon természetesen a tél, amikor nem csak Kirchberg 5200 lakosának 8200 vendégférőhelye, hanem a Hotel Elisabeth minden ágya is foglalt. Ez azért is érthető, mert a 6 km-re lévő, rendkívül vonzó Kitzbühelben rendezik évente a világ legnagyobb síugró programjának, a négysáncversenynek az egyik fordulóját.

 

 

E vidék Ausztria egyik leghíresebb síparadicsoma. A hoteltól 10 percre található az a Ki-Welt hegyi vasút, mely a Kitzbühel-Kirchberg síparadicsomot Ausztria legnagyobb összefüggő síterüleletével, a Skiwelt Wilder-Kaiser Brixental sívilággal köt össze. A két nagy osztrák sírégió összesen 450 km hosszú, kifogástalan pályáin minden síelő megtalálja örömét.

 

További információ:
www.hotel-elisabeth-tirol.com

Dr. Simoncsics Péter
XVIII. évfolyam 10. szám

Címkék: észak-tiroli Kirchberg, gyógyturizmus, wellness

Aktuális lapszámunk:
2020. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.