Szépség

Ájurvéda testközelből

Lábbal tiportak, olajban áztattak...


Pálmafák, homok és tenger - maga a paradicsom

 

Szégyellem bevallani, de két éve meg azt sem tudtam, hogy létezik Kerala. Ehhez képest nemrég ismét Keralában voltam, az elmúlt másfél évben immár negyedszer. Mi hozott ide már megint? Két üzleti út után kétszer visszajöttem szabadságra is. Még el sem indult a repülő velem Budapestre, máris azon gondolkodom, hogy milyen indokkal tudnék visszajönni jövő márciusig, hogy ne veszszen el a kétszeri belépésre szóló vízumom.

 

Incredible (hihetetlen) India, mondja az ottani turisztikai hivatal szlogenje. Hát az! És ezen belül Kerala egy külön csoda. Biztonságos az élet, bátran el lehet veszíteni az értékeket, mert úgyis megtaláljak és visszaadjak, barátságosak, segítőkészek, mosolygósak, boldogak az emberek, attól függetlenül, hogy szegények vagy gazdagok. Mégis azt javaslom, hogy saját szervezésben, honlapon, találomra kiválasztott gyógyközpontokba senki ne induljon el, mert kellemetlen meglepetések érhetik. A gyönyörű honlap nem mindig takar magas színvonalú szolgáltatást, jobb hát felkeresni egy irodát, ami ilyen utak szervezésében jártas.

 

Azért azt elárulhatom, hogy a hangulaton, az embereken, a természeti szépségeken kívül engem az ájurvéda vonz vissza Dél-Indiába.  Jógatanulmányaim vezettek az ájurvédához, amit először Magyarországon tapasztalhattam meg, és teljes siker volt! Izgatott, hogy milyen lehet mindez az őshazában, Keralában. Az ájurvéda alapja a test melegítése, ami, valljuk be, a trópusokon könnyebben megy, mint a mi éghajlatunkon. A kezelésekhez elengedhetetlen olajak és gyógynövények is inkább Keralában lelhetők fel, mint ahogy a fenséges ételekhez használatos fűszerek is itt teremnek. Ahhoz, hogy az olajos masszázs igazán hatékony legyen, a melegen kívül a párás levegőre is szükség van, ami megnyitja a pórusokat a gyógynövények hatóanyagai előtt. Szerintem ez elég indok arra, hogy az ember kipróbálja az ájurvédát ott, ahol azt évezredek óta sikerrel alkalmazzák.

 

Ebben a színvonalas szállodában nem csalódtam

 

Korábbi útjaim során csak rövidebb alkalmak adódtak arra, hogy egy-egy masszázst kipróbáljak, de köztudott, hogy az ájurvéda áldásos hatása akkor érezhető igazán, ha az ember minimum 2 hetet rászán az életéből arra, hogy a szervezetéből kiűzzék a méreganyagokat, megszabaduljon a stressztől, testi-lelki állapota a topon legyen. Nos, én még most is csak egy hetet tudtam rászánni, de legalább ez már – ha minimális idejű is – kúrának tekinthető. Nézzük, mi is történt velem itt az egy hét alatt!

 

Találkozás az orvossal. Rövid beszélgetés, pulzus- és vérnyomásmerés, és máris megmondja a testtípusomat, ami alapján egyénileg előírja a kezeléseimet és a személyre szabott diétámat. A biztonság kedvéért a kezembe nyomta azt a sok kérdésből álló kérdőívet, aminek kiértékelése után még biztosabb lesz a diagnózisban. Már a kezelőbe való belepés is éghajélmény volt, mindenütt virág, gyertyafény, tenger- és fűszerillat elegye lengi be a tágas teret, igazán relaxálásra csábít a hangulat.

 

 

A shirodara minden másnál jobban ellazít, és a mennyekbe viszi az embert

 

Az első kezelés egy olajos teljes testmaszszázs, erre a célra kézzel faragott faágyon, kényelmes, patyolattiszta matracon. Lehet-e jobb érzés annál, mint ha az ember szinte meztelenül fekszik a 30 fokos, dús párájú levegőn, miközben a nyitott ablakon keresztül a pálmafák leveleinek susogása hallatszik, amelyeket az óceán felől érkező enyhe szellő lenget. Közben a profi masszőz gyakorlott kezekkel adagolja a langyos olajat, amivel igazán nem spórol, bőségesen locsolja rám. A testem pedig mohón issza be a fűszeres levet, amit a maszszázs kellemes érzése tetéz. Azt hittem, hogy ennél ma már nem lesz jobb élményem. Tévedtem, mert a „shirodara” következett. Ez a kezelés az embert szó szerint a mennyekbe viszi, teljes ellazulás az eredmény. A kiadós fej- és arcmasszázs után, ami az arcbőrnek, a hajnak, illetve fejbőrnek is nagyon jót tesz, következik az isteni olajcsorgatás. A meleg, gyógynövényes olaj szépen, lassan a homlokomra folydogált. Nem sokáig tudtam követni az eseményeket, mert az első percekben elaludtam, a többliteres rézüstöcske kiürülése után, húsz perc múlva mély, pihentető álmomból kíméletesen ébresztett a kedves terapeuta. Úgy éreztem, hogy valami kihúzta az elmúlt hónapok alatt felgyülemlett stresszt a fejemből. Kicsit kábán távoztam, megittam az aznapra rendelt friss gyümölcslevet és elfogyasztottam az ízorgiával gazdagított „pita” menümet, merthogy az én testtípusomnak ez az indiai neve.

 

Két kedves masszőrnő társaságában a csodálatosan tiszta masszázsszobában

 

Másnapra kialakult a napirendem is: hatkor kelés, napfelkeltekor egyórás jóga a tengerre néző teraszon, majd reggeli, uszoda, fürdés, tengerparti séta, olvasás, mikor melyikhez volt több kedvem, majd délben következett a másfél órás kezelés, ebéd és pihenés. A kezelések után mindig jólesett a pihenés, és a jó kis olajat sem mostam le rögtön, mert éreztem, hogy a bőröm percről percre selymesebbé válik a meleg, páradús levegőn. A gyógykezelésblokk összetétele szinte naponta változott, az orvos előírása alapján. A teljes fej-, arc- és testmasszázs mindennapi program volt, igaz, az időtartam a többi kezelés függvényében változott. Ezután volt olajban fürdés (ami alatt arra gondoltam, hogy valahonnan innen származhat a „tejben, vajban fürösztés” gondolata). A négyöt liter meleg olajjal szó szerint megolajozzák berozsdásodott testünket, ami után másnap a jógán már hajlékonyabbnak éreztem magam. Máskor jött a taposás... amilyen rosszul hangzik, olyan jólesett. Az én esetemben nem nehezedett rám a masszőz hölgy teljes súlyával, mert kettőnk közül én voltam a vékonyabb, de a talpával masszírozta végig minden testrészemet. Egész más élményt nyújt, mint a kézzel masszírozás. De persze a testesebb férfiakra nem vár kegyelem, ott akár tényleg meg is tapossák őket az eredmény kedvéért. Még nem említettem, hogy Indiában a nőket nők, a férfiakat férfiak masszírozzák. Ennek mi nők, azt hiszem, örülünk, a férfiak talán kevésbé. De ez mindegy is, mert ez alól nincs kivétel, nem úgy megy, mint a wellness-szállodákban, ahol megválaszthatjuk a maszszőr nemét. Nagyon hatékony kezelésnek bizonyult még a „nasya” is, amit három egymást követő napon kaptam. A különböző gyógynövényes oldatok inhalálását olajos, gyógynövényes orrcsepp követi, ami abban a pillanatban nem is igazán kellemes, de utána sokkal jobban éreztem magam, egyszerűen azért, mert több levegőt kaptam, mint korábban. Kitisztultak az orrüreg járatai, ami a sós levegőjű tenderparton óriási élmény.

 

A rövid délutáni pihenés után „változatos” programokat szerveztem magamnak. Hol kis sétákat tettem a városban, ahova legegyszerűbben és legolcsóbban tuk-tukkal lehet eljutni. A tuk-tuk kiválasztása és az ár kialkudása is a napi szórakozás része. A közeli városban a nézelődés, vásárlás, ismerkedés a helyi szokásokkal, élettel adja a programot. Máskor a tengerparti sétát választottam vagy olvastam, könnyű, szórakoztató filmet néztem a számítógépemen, az ingyenes wifi segítségével tartottam a kapcsolatot a külvilággal, de egy dologra nagyon ügyeltem: semmi ne zavarja meg a távoli Keralában átélhető teljes kikapcsolódást, regenerálódást, gyógyulást, célom elérését, hogy szebben, jobban, egészségesebben térjek haza a magyarországi őszbe. (x)

 

www.ayurvedautazas.com
Tel.: +36 30 9402 778

Galla Zsuzsa
XVIII. évfolyam 11. szám

Címkék: ájurvéda, gyógyturizmus, Kerala

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.