Szépség

Akvafitnesz

A legjobb edzésforma minden korosztály számára

  A víz az egészség, szépség és jó közérzet egyik alapeleme. A különféle vízterápiák már régóta a gyógyítás szolgálatában állnak, napjainkban pedig az akvafitnesz válik egyre népszerűbb sporttá. A vízben végzett testedzés nem csupán kellemes, de erősít, kitartást kölcsönöz, ellenállóbbá tesz bennünket a fertőzésekkel szemben, alakformáló, lazító és nyugtató hatású is egyben.


   Akvajogging – az erős hátizmokért és az egészséges szívért. A neoprén ruha felhajtó hatása garantálja a koordinációs tréninget, valamint az izmok erősítését – akár a medencében, akár természetes vízben

   

  Hogy ki vagy mi indította el az akvafitneszt mai diadalútján, nehéz megmondani. A hagyományos aerobik helyett ma már van akvaaerobik, a kocogás helyett akvajogging, de van már akva-Pilates, akvatánc és számtalan egyéb vízi edzésforma. A vízben történő edzés kezdeteit leginkább a rehabilitáció területén sejthetjük, ugyanis a víznek olyan tulajdonságai vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy a páciensek, sérüléseik, fájdalmaik ellenére, mozgatni tudják ízületeiket és izmaikat.

   

  A vízben folytatott testedzés számos pozitív hatást gyakorol egészségünkre.

  A legfontosabbak:
  • lazító hatás,
  • az ízületek tehermentesítése,
  • a mozgékonyság fokozása,
  • hatékony, állóképességet javító és izomfejlesztő edzésforma,
  • a légzőizmok erősítése,
  • értorna,
  • a kötőszövetek és bőr masszírozása,
  • az immunrendszer erősítése,

  • anyagcserénk gyorsítása,
  • testsúlycsökkenés,
  • a mozgáskoordináció és az egyensúlyérzék javítása.

   

  A vízben a mozgásokat nem csak másképp érezzük, de a hatásuk is más. A felhajtóerő, a közegellenállás, a víznyomás és a hővezető képesség mind fontos szerepet játszik az edzés intenzitásában.

   

  Vízi egyensúlyozás: lazító hatású, ízületeket mobilizáló mozgásforma

   

  Felhajtóerő: A vízben könnyűnek, szinte súlytalannak érezzük magunkat, eredeti súlyunknak mindössze egytizedét nyomjuk. Mindez ideális feltételeket nyújt végtagjaink, hátunk célzottabb, intenzívebb edzéséhez. A felhajtóerő tehermentesíti ízületeinket, inainkat, szalagjainkat és gerincoszlopunkat, ugyanakkor a felhajtóerő hatására testünk felegyenesedik. A vízben egyúttal javul egyensúlyérzetünk és mozgáskoordinációnk is.

   

  Közegellenállás: Sűrűsége révén a víznek óriási az ellenállása, fékezőereje. Minden mozgást a víz nagy közegellenállásával szemben kell végeznünk – ez teszi az akvafitneszt annyira hatékonnyá. A mozdulatok sebességével vagy különféle segédeszközök, például úszódeszkák, kesztyűk használatával szabályozható az edzés intenzitása.

   

  Víznyomás: Mindenki ismeri a kellemetlen nyomást, amely akkor nehezedik a fülére, amikor a víz alá merül. Minél mélyebbre merülünk, annál nagyobb az ún. hidrosztatikus nyomás. Már néhány centiméterrel a vízfelszín alatt a mellkast annyira összenyomja a víz, hogy körfogata 1-3 cmrel csökken. Ilyenkor nehezebb a belégzés, de könnyebbé válik a kilégzés – kiváló edzés légzőizmainknak.

   

  A nyomás masszírozza a bőrt és a kötőszöveteket is, valamint a belső szerveket, jótékonyan befolyásolva azok működését. Főképp a szív dolgozik gazdaságosabban, mivel a víznyomás a véráramot a test közepe felé nyomja.

   

  Hővezető képesség: A víz sokkal több hőt von el testünktől, mint a levegő. Még a 27 °Cos meleg víz is kb. 10 °C-kal hűvösebb, mint az emberi test. Ennek hatására a szervezet folyamatosan azon igyekszik, hogy kiegyenlítse ezt a különbséget. A hőveszteség a vízben végzett edzés során megnégyszereződhet. Ugyanakkor a hőkiegyenlítés sok egyéb folyamatot is serkent a szervezetben: többek között felgyorsul a kalóriaégetés, aminek pozitív következménye a testsúly csökkenése.

   

  Víz – az ideális közeg a várandós nőknek

   

  A víz fizikai tulajdonságainak, de legfőképp a közegellenállásának köszönhetően tehát a vízben zajló edzés hatékonyabb, mint ha szárazon végeznénk ugyanazokat a gyakorlatokat. Az akvafitnesz minden korosztály számára ajánlható. Bizonyos esetekben a vízi sport az egyetlen lehetőség, hogy valamilyen edzést végezzünk, ezért különösen ajánlható a következőknek:

   

  Lustáknak: Az edzetlen személyek számára az akvafitnesz kiváló kezdés, beszállás a sportolás világába. Az ügyetlenebb mozdulatok a víz alatt rejtve maradnak. A sérülés veszélye a víz fékezőerejének köszönhetően igen csekély. Ráadásul mindenki maga határozhatja meg, milyen tempóban végzi az edzést.

   

  Betegeknek: Balesetek, mozgásszervi műtétek után, de az ínszalagok fájdalmai és testtartási hibák esetén a vízi torna gyakran az egyetlen lehetőség arra, hogy minden egyes izmot kíméletesen, mégis hatékonyan átmozgassunk. A víz ellazít, a súlytalanság érzetét kelti, ami jelentősen kitágítja a végtagok és ízületek mozgástartományát.

   

  Túlsúlyosaknak: A súlyfelesleget átadni a víz felhajtóerejének – a túlsúlyosakat mindez különleges élménnyel ajándékozza meg. A nehézségeket okozó hétköznapi mozdulatok, például ugrás, guggolás, hajlítás a vízben gond nélkül kivitelezhetők. A vízi edzés kíméli ízületeinket és kb. 30 perces mozgás (pl. akvajogging vagy gyaloglás) után a szervezet elkezdi bontani a zsírt: ennek oka többek között a fentiekben már említett hőveszteség.

   

  Az akvatréning a zsírégetésben is segít. A hideg víz sok energiát von el a testtől, ugyanakkor a felhajtóerő kíméli ízületeinket és csontjainkat

   

  Várandós nőknek: A fizikai erőnlét megtartása a leendő anyáknak a vízben jóval kisebb gondot jelent, mint bármely, szárazon végezhető sport alkalmával. A terhesség alatt termelődő, relaxin nevű hormon hatására a nők izmai, ínszalagjai puhábbá, lágyabbá válnak. A vízben ezek kíméletesen és biztonságosan erősíthetők. A kismama pocakjának súlyát a víz veszi át, így a görcsös izmok ellazulhatnak. A víz kellemesen masszírozza a lábakat is, aminek hatására javul a vénás visszaáramlás is.

   

  Idősebbeknek: Az időseknek a gimnasztika gyakran fájdalmak forrása, ugyanis ekkorra a mozgás szervrendszerében már kialakulnak a kopások. A víz felhajtóereje tehermentesíti az ízületeket, az inakat és ínszalagokat, ugyanakkor javul a mozgáskoordináció, amely idősebb korban szintén kárt szenved. Ha valaki mégis megbotlik, puhára esik, mert az esést lefékezi a víz.

   

   

  Vízi torna – csináld magad!

  Az alábbi gyakorlatok alkalmasak az önálló kivitelezésre – az uszodában vagy akár nyílt vizekben is. Gyakorlatainkhoz optimális mélység a csípőig vagy mellkasig érő víz. Ahol nincs kapaszkodásra alkalmas medenceszél, használhatunk segédeszközként habhengert (pool noodle) vagy úszódeszkát.

   

  Az edzésnek mindig tartalmaznia kell a következő elemeket: bemelegítés, állóképességfejlesztő edzés, erősítő gyakorlatok és nyújtások, lazítás. Fontos, hogy élvezetes legyen a mozgás: legyen kreatív, találjon ki saját gyakorlatokat!

   

  A vízi torna az idősebb korosztályt is képes mobilizálni, ugyanis kíméletes az
  inakhoz, ínszalagokhoz és az ízületekhez

   

  Mindig vegye figyelembe a víz hőmérsékletét. Hűvösebb vízben (23-25 °C) intenzívebben mozogjunk, de rövidebb ideig tartózkodjunk (15-20 perc). Meleg vízben (27-30 °C) az edzés tovább tarthat (30-40 percig), de a gyakorlatokat végezzük kissé lassabban, nehogy túlterheljük keringésszervrendszerünket.

   

  Minden gyakorlatot 10-szer ismételjünk meg. A gyakorlatok között csak rövid pihenőket tartsunk, különben nagyon kihűlhetünk. Várandós nők és különféle betegségekben szenvedők kérjék ki orvosuk véleményét, mielőtt belekezdenének valamilyen vízi tornába!

   

   

  1. Bemelegítés

  Gyalogoljunk mellkasig érő vízben: egyenesen előre kinyújtott lábbal lépdeljünk. A karok segítsenek a járásban: az ellenkező oldali kar lendüljön ki nagy ívben előre, hátra, a sífutáshoz hasonló módon. A vízben gyaloglást folytassuk két-három percig. Helyben is járhatunk, ha kevés a hely.

   

  2. Állóképességet fejlesztő mozgás

  Az akvajogginggal felpörgethetjük keringésünket: kezdjünk el futni a vízben (amennyire erőnkből telik), lehetőleg hosszabb távon. Közben egész testünk a víz ellenállásával küzd. Erősíti a fenék, a csípő és a comb izmait. 5-10 percig végezzük.

   

  3. A testtartás javítása

  Csípőmagasságig érő vízben végezzünk térdhajlítást: álljunk csípőszélességű kis terpeszben, mindkét karunk előrenyújtva. Lassan ereszkedjünk le térdhajlítással, míg a víz nyakig ér – majd ismét álljunk fel. Ez megerőltető gyakorlat, de javítja testtartásunkat. A combizom és a hát ismét erős, feszes lesz.

   

  4. A törzs izmainak edzése

  Álló helyzetből lendülve ugráljunk előre, közben karunkat feszítsük egyenesen hátra.Oldalirányban is ugrálhatunk: álló helyzetből felugrás, majd mindkét lábat egyszerre, felváltva jobbra-balra nyújtjuk ki. Erősíti a törzs izomzatát, a farizmokat és az oldalsó hasizmokat. A gyakorlatlanok eleinte használhatnak segítségként egy habhengert is.

   

  5. A vállöv erősítése

  Karunkat tenyérrel felfelé előrenyújtjuk. A karokat a víz felszínén oldalra, majd ismét előrelendítjük. A gyakorlat erősíti felkarunkat és a vállizmokat.

   

  6. A karok erősítése

  A karokat nyújtsuk oldalra, a hüvelykujjunk felfelé néz. Ebből a helyzetből lendítsük előre a karokat és keresztezzük magunk előtt, majd lendítsük vissza az eredeti helyzetükbe. Erősíti a karizmokat és a lapockák közötti izmokat. Alkarok erősítése: a vízbe lefelé nyújtott karokkal a törzs mellett kis sugarú körzést végezzünk.

   

  7. A has feszessé tétele

  Álljunk háttal a medence széléhez, a karokkal oldalt támaszkodjunk meg a medence peremén, de a vállak maradjanak lazák. Összezárt lábainkat nyújtsuk előre, majd innen térdben behajlítva a térdeket húzzuk a mellkashoz, majd ismét lábnyújtás következik. Többször ismételjük meg úgy, hogy a lábakat ne tegyük le a medence aljára.

   

  8. A szép lábakért

  Álljunk oldalt a medence széléhez, jobb kézzel kapaszkodjunk meg. Bal lábunkat kinyújtva emeljük oldalra, majd engedjük vissza. Forduljunk meg, és ugyanezt ismételjük meg a másik lábunkkal is. Variáció: álljunk szembe a medence szélével, mindkét kezünkkel kapaszkodjunk meg. Ezúttal a kinyújtott lábak felváltva hátrafelé lendüljenek, majd lassan vissza az alaphelyzetbe.

   

  9. Nyújtás

  Arccal a medence széle felé kapaszkodjunk meg, a lábunkat behajlított térddel helyezzük úgy, hogy talpunkkal a medence oldalának támaszkodjunk. Ekkor lassan nyújtsuk ki a lábakat – egészen addig, míg a sarkunkat a medence falán tudjuk tartani –, majd ismét hajlítsuk be a térdet. A karok nyújtása: arccal a medence széle felé állunk, a kezeket vállmagasságban teljesen a medence falának nyomjuk. A tenyereket annyira lefelé fordítjuk, míg ujjaink lefelé néznek. A karokat kinyújtjuk, a könyök a mennyezet felé néz.

   

  10. És végül: lazítás

  Feküdjünk hanyatt a vízen egy felfújható párna vagy habhenger segítségével, a tarkó a vízbe merül, hogy a test ne süllyedjen alá. Hunyjuk be a szemünket és lélegezzünk nyugodtan. Eközben gondolatban „tapogassuk” végig a testet a lábfejnél kezdve egészen a fejünkig. Figyeljünk a légzésre: mélyen ki és be!

   

   

  Aki szeretne inkább csoportosan mozogni, érdeklődjön az uszodákban, gyógyfürdőkben. A vízi edzések során sokat segítenek az új, modern eszközök és lebegést biztosító ruhadarabok: például az akvaövek, a lábra erősíthető, felhajtóerőt fokozó kiegészítők, amelyek megkönnyítik a vízben kocogást. A habosított műanyagból készült súlyzókkal is fokozható az edzés intenzitása. Vízi kesztyűket és bokszkesztyűket is használhatunk.

   

   

  Mikor tabu az akvafitnesz?

  Aki beteg, és nem biztos a dolgában, kérje ki orvos a véleményét, mielőtt edzeni kezd. Minden esetben ellenjavallt a vízi torna a következő esetekben:

   

  • akut fertőzésekben és gyulladásos állapotokban,
  • nagyon magas vérnyomás esetén,
  • szívelégtelenség vagy súlyos szívritmuszavar eseteiben,
  • rohamokkal járó betegségekben (pl. epilepszia),
  • akut asztma idején,
  • gombás fertőzések és egyéb bőrbetegségek eseteiben,
  • nyílt sebekkel.

  -tamás-
  XVI. évfolyam 11. szám

  Címkék: akvafitnesz, vízterápiák

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.