Szépség

Alma

Gyógyító tippek, ötletek Kínából


 

A hagyományos kínai orvoslást nem csak mellékhatásoktól mentes természetes gyógymódjai tették világszerte elismertté, hanem a betegségmegelőzés terén szerzett gazdag tapasztalatai is. Ki ne ismerné a híres kínai mondást, miszerint a legjobb orvosság a megelőzés. Ennek érdekében nélkülözhetetlen annak ismerete, hogyan hatnak ránk mindennapi táplálékaink.

 

A kínaiak a táplálékokat különböző csoportokba sorolják aszerint, hogy annak milyen szervekre milyen hatása van. Kínában, ha az emberek valamilyen betegségre utaló tünetet vesznek észre magukon, akkor elsőként az étrendjüket változtatják meg még ma is, és csak súlyos esetben fordulnak orvoshoz. Az egyszerűen elkészíthető, egészséges és gyógyhatású ételreceptek tárháza kimeríthetetlen. Sorozatunkban zöldségek és gyümölcsök felhasználásával elkészíthető kínai recepteket, ötleteket kínálunk, amelyek garantáltan beválnak a legkülönbözőbb egészségügyi problémák esetén.

 

Az alma édes, enyhén savanykás ízű, hűvös természetű gyümölcs. Serkenti a testnedvtermelést, csillapítja a szomjúságot, erősíti a lépet,megállítja a hasmenést.

 

 

Receptek:

Enyhe hasmenés

1 kg érett almát megmosunk és meghámozunk. Félbevágjuk az almákat, a csutkákat eltávolítjuk, majd mozsárban pépesítjük a gyümölcshúst. Naponta négyszer fogyasztjuk, alkalmanként 100-100 grammot. Egy hétnél fiatalabb csecsemőknek is adhatunk frissen készült almalevet: alkalmanként fél-fél evőkanállal, naponta háromszor.

 

Krónikus gyomorhurut

Mindennap fogyasszunk el étkezések után egy almát. Emésztési panaszokkal küszködőknek sokat segít.

 

 

Öklendezés, nyálkás köpet

20-30 g felszeletelt almát kevés vízben megfőzünk vagy lobogó vízzel leöntve "teát" készítünk belőle. Langyosan esszük, isszuk, naponta háromszor.

 

Asztmatikus hörghurut

Egy nagy almának kivájjuk a csutkáját, és fokhagymát teszünk bele. Kevés vízben pároljuk körülbelül fél órán át. Miután langyosra hűlt, a fokhagymát eltávolítjuk és elfogyasztjuk az almát. Enyhébb betegségben lefekvés előtt fogyasszunk minden este egyet-egyet, súlyosabb esetben reggel is, este is egyet.

 

Magas vérnyomás

Mindennap igyunk megmosott, meghámozott és feldarabolt almából készített, frissen préselt almalevet. Alkalmanként 100 grammnyit fogyasszunk, naponta háromszor! Tíz nap egy kúra. Vagy együnk meg napi három alkalommal negyed-negyed kiló almát! Folyamatosan alkalmazva jó étrendi kiegészítője a magasvérnyomás-betegség kezelésének.

 

 

Terhességi hányás

60 gramm friss almát megmosunk és felszeletelünk. 30 g hántolatlan (barna) rizst kissé sárgára pirítunk, majd vízzel felöntve az almával főzzük. Az így elkészített levet igyuk teaként, napjában háromszor.

 

Egyszerű csecsemőkori rossz emésztés

Négy hónapos kor fölött alkalmazható. Egy friss almát megmosunk, meghámozunk. Jó vékonyra felszeleteljük. Csészébe vagy mélytányérba tesszük, lefedjük. Egy fazékba kevés vizet töltünk, beletesszük az almát tartalmazó tálat és így puhára pároljuk. Utána merőkanállal pépesítjük. Langyosan etetjük, naponta kétszer-háromszor.

 

Szomjúság- és forróságérzet vagy túlzott szeszfogyasztás

Együnk egy-két friss almát! Vagy meg is főzhetjük: főzzük kevés vízzel fél órán át, a végén kis lángon, míg a víz el nem fogy, az alma meg nem puhul és össze nem megy kissé.

 

Figyelem!

Az alma hűvös jellegű. Ezért lép- és gyomorgyengeségből, hidegből fakadó emésztési elégtelenség esetén (melynek jellemző tünetei a nyomásra enyhülő hasi fájdalom, hasmenés, illetve hidegre való érzékenység) nem szabad sokat enni belőle. Továbbá habituális, szülés utáni, illetve hosszas lábadozást követő székrekedés esetén is csak mértékkel fogyasszuk!

Prof. Dr. Yu Funian PhD
XI. évfolyam 12. szám

Címkék: alma, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2019. július

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.