Szépség

Aquajogging

Kocogás a vízben

  Jogos a kérdés, hogyan lehet terápia a sport, ha végzésének feltétele az egészség megléte. Pedig a testmozgás anyagcserezavarok, fájdalmak, sérülések kezelésében lehet a legjobb terápia. A probléma megoldását a mély vízben futás, az aquajogging jelenti. Ez a mozgásforma minimális terhelést jelent az ízületeknek, inaknak és porckorongoknak, ezért minden ember számára alkalmas. A víz természetes ellenállása egyaránt segíti izmaink, ízületeink, szívünk és keringésszervrendszerünk állapotának javulását: a víz ellenállása 14-szer nagyobb, mint a levegőé.  


   

  Sokan azonban mindenféle kórelőzmény hiányában is űzik ezt a sportot mint kímélő testedzési formát, izmosításra és egészségük megőrzésére. A sérülés és a kopás veszélye egyenlő a nullával. Az ízületeket, inakat és szalagokat nem éri ütés, döccenés, tehát nem kopnak, nem sérülnek. A mozgás hatására csökken a vérzsírok, a vércukor szintje a vérben, ugyanígy a gyulladásért felelős hormonok, valamint a stresszhormonok szintje is, ugyanakkor ellazulnak a feszes izmok is. Ezzel magyarázható, hogy megszűnnek a hátfájdalmak és a legkülönfélébb emésztési zavarok, minden egyéb terápia nélkül is. Az erőteljes mozgás erősíti izmainkat és szívünket, fejleszti tüdőnket, kötőszöveteinket és rugalmassá teszi ereinket.

   

  A víz nyomása olyan, mint egy egész testi nyirokmasszázs

  Ne csodálkozzon, ha a tréning után megtelik a hólyagja. A víz gyógyító nyomása olyan, mint egy egész testi nyirokmasszázs: a végtagokban pangó nyirokfolyadékot visszapumpálja a vérkeringésbe, ahonnan a felesleges folyadék vizeletként választódik ki a vesékben. A vénákban pangó vér mennyisége is csökken, ami visszértágulat és nehéz láb esetén jelentős megkönnyebbülést jelent. E hatások, valamint a víz természetes hűtő hatása révén az aquajogging sokkal intenzívebb testmozgást tesz lehetővé, mint a szárazon végzett edzések. A vízben futás közben még az edzetlen személy is kb. 400 kilokalóriát éget el egy fél óra alatt. Ez azt jelenti, hogy 12 óra edzéssel egy kg testzsírt lehet elégetni. Ez első hallásra talán kevésnek tűnhet, pedig ez a legtöbb, ami mozgással elérhető.

   

  Az aquajogging végzése minden átlagos uszodában lehetséges, mindössze fürdőruha és egy speciális öv szükséges hozzá. Az övet külföldön a nagyobb sportszergyártó cégek 25 euróért kínálják a szaküzletekben, de az uszodákban kölcsönözni is lehet. Az öv biztosítja, hogy a felszínen maradjunk, így lábunk nem ér a medence aljához, és teljes a mozgásszabadság. Aki valamilyen betegségben szenved vagy sérült, jobban teszi, ha előtte konzultál egy gyógytornásszal vagy orvosával. Egyébiránt semmilyen korlátozás nem szükséges.

   

  Miután beszáll a vízbe az övvel, egyszerűen kezdjen el „futni”, és haladjon végig a medencén. Közben a lába nem érintheti a medence fenekét. A mozgás ugyanolyan legyen, mintha a szárazon futna, karjaival is futáshoz hasonló mozgást végezzen, ne evezzen.

   

  Miután néhány hossz után sikerül begyakorolni a mozgást, vihet némi változatosságot a futásba, hogy az edzés változatosabb legyen: egyenes lábbal, erősen felhúzott térddel, nagy lépésekkel, sarokemeléssel stb.

   

  Bemelegítéshez kocogjon lazán a vízben. Utána, amikor megkezdi az edzést, percenként 120-180 lépést végezve fusson. Míg az edzettek egyszerre akár kétórás edzéseket végeznek, a kezdőknek 20-30 perces időket ajánlunk, majd az edzés hosszát néhány alkalom után 45-60 percre emelhetjük, heti 2-3 edzés mellett. Az edzés hossza és intenzitása egyéntől, egészségi állapottól, kondíciótól függ. Fontos, hogy közben végig érezze jól magát, és ne fulladjon ki.

   

  Edzés előtt célszerű nyújtást végezni, ez történhet szárazon és vízben egyaránt:

   

  • sarokemelés fenékig, kézzel rásegítve, húzva,

  • térdfelhúzás mellkasig,

  • felsőtest hajlítása előrenyújtott láb mellett.

   

  Mivel az aquqjogging elnevezés nem védett név, sok hasonló elnevezés és mozgásforma létezik, az övön kívül más segédeszközökkel (pl. habosított henger alakú párnákkal). A fentiekben ismertetett, öv segítségével végzett „futás” bizonyult a leghatásosabbnak.

   

   

  Javul a kondíció, a közérzet és a vérnyomás

  Aki azt hiszi, hogy a vízben „üresben” tapos, téved: a víz stabil ellenállást jelent, amellyel szemben a test minden teljesítményszinten tud dolgozni. Minél gyorsabban mozgunk benne, annál erősebb a fékező hatás.

   

  Az aquajogging fontos kiegészítő segédeszköze a speciális úszóöv, amely a sportolót nem engedi elmerülni. A lábnak ugyanis nem kell érnie a medence alját

   

  Aki hetente kétszer, rendszeresen, több mint 30 percig „kocog” a vízben, hamarosan érzi a hatást: javul általános közérzete, teljesítőképessége, nem kapkod levegő után, vérnyomása és pulzusa szabályosabbá válik, fokozatosan megszűnnek fájdalmai és izomkeményedése. „Mellesleg” apad a testsúlya is és csökken a vérzsírok szintje is. Az aquajogging kiválóan alkalmas izmosításra, a kondíció javítására, valamint a szív és érrendszer, az anyagcsere és a kötőszövetek erősítésére. Az edzés ízületi reuma, túlsúly, végtagfájdalmak esetén sem jelent problémát.

   

  Sok élsportoló, főként a könnyűatléták, rendszeresen gyakorolják a vízben kocogás műfaját, hogy tehermentesítsék testüket, ugyanakkor erőnlétüket megőrizzék. A vízi edzések hatására javul a felső test mozgása, és a sport által jelentett egyoldalú terhelés több izomra eloszlik.

   

  Ízületi sérülések esetén szálljon mielőbb vízre!

  Sok sérülés esetén az aquajogging a terápia fontos részét alkothatja. Az alsó végtagok szalagszakadásai, rándulásai, izomszakadása vagy ínhüvelygyulladása sokszor kizárja az edzést, terhelést. Ez azt jelenti, hogy a sportoló hetekig, hónapokig nem tud edzeni. Az aquajogging helyettesítheti a hagyományos edzéseket, ugyanakkor gyorsítja a gyógyulást.

   

  Ugyanez természetesen érvényes a nem sportolókra is: a ficamok, rándulások, sérülések aquajogging segítségével gyakran gyorsabban gyógyulnak, ugyanakkor elkerülhető az izomsorvadás is. Utóbbi különösen fontos. Ha ugyanis térdkopás vagy ínhüvelygyulladás miatt a test „megfeledkezik” a harmonikus, kétoldali mozgásról, a gerincoszlop és az ízületek egyoldalú terhelése elkerülhetetlen.

   

  Ellentétben a sérült testrészek rögzítésével, aquajogging közben az izomzat és a kondíció változatlan marad. Éppen ezért fontos, hogy aquajogging után a szárazföldi edzéseket óvatosan kezdjük, tartsuk be a fokozatosság elvét. A vízi edzés hatására ugyanis sokkal terhelhetőbbnek érezzük magunkat, mint amilyenek valójában vagyunk.

   

   

  Az unalom elkerülhető

  A rendszeres edzés hosszú távon egyhangúvá válhat. Néhány apró trükk segítségével azonban elkerülhetők a motivációs mélypontok: lehetőleg többedmagunkkal végezzük az edzéseket, ha kezdők vagyunk, iratkozzunk be tanfolyamra. Edzés közben ugyanis rengeteg lehetőség nyílik társalgásra. Használjunk pulzusszámoló órát, amely megmutatja, hány kalóriát sikerül egy edzés alatt elégetni. Ha a pulzusmérő szárazföldi edzésre van beállítva, nyugodtan adjunk hozzá a mért eredményhez 10%-ot.

  -vörös-
  XIII. évfolyam 5. szám

  Címkék: aquajogging

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.