Szépség

Arcunkra van írva

A Schüssler-féle arcdiagnosztikával felderíthető az ásványianyag-hiány

Különböző betegségekben, ásványianyag-hiányos állapotokban a bőrön sajátos elváltozások figyel­hetők meg. Különösen az arcon vehető észre a bőr rugalmasságának és színének megváltozása, az esetleges váladékok, kiütések és foltok jelenléte. Arcunk megmutatja, ha szervezetünk ásványianyag-háztartása nem kiegyensúlyozott, bizonyos ásványi anyagok anyagcseréje nem megfelelő.


Schüssler-arcdiagnosztikával - elsősorban az arc megfigyelésével - következtetni lehet, mely ásványi anyag hiánya áll fenn. 12 Schüssler-só áll rendelkezésre, segítségükkel a hiányállapot rendezhető. Ezek a sók nem a tényleges hiányt pótolják, hanem azt az ingert adják meg a szervezet számára, hogy mit kell tennie, hogy rendezni tudja az ásványisó-hiányos állapotot. A Schüssler-sók azonban nem csak hiányállapotok rendezésére alkalmasak. Akut betegségek, panaszok esetén is sikerrel alkalmazhatók, mint például felső légúti gyulladások, hányás, hasmenés, görcsök.

 

 

Miért fontos a hiányállapot felderítése?

Az ásványi anyagok életfontosságú szerepet játszanak, hiányuk esetén számos betegség kialakulhat, mint például csontritkulás, érelmeszesedés, depresszió, vérszegénység, de hajhullás, sőt pattanások is megjelenhetnek.

 

Sajnos a mai korban elég gyakorinak tekinthető, hogy az ásványi anyagok és nyomelemek ugyan kellő mennyiségben rendelkezésre állnak, de azok biológiai értelemben nem reakcióképesek, mert más anyagokkal - mint például konzerválószerek, antibiotikumok, bizonyos méreganyagok - reakcióba lépnek. A stressz, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, az elsavasodás, a dohányzás, a kávéfogyasztás szintén az ásványi anyagok részleges hiányát, nem megfelelő beépülését okozzák. A Schüssler-sók ezekben az állapotokban is sikerrel alkalmazhatók.

 

 

A 12 Schüssler-só alkalmazási lehetőségei és a hiányállapotok arcdiagnosztikai jelei

1. Calcium fluoratum - a kötőszövetek sója

Elsődleges szerepe a kötőszövetek rugalmasságának biztosítása. Hiánya esetén az erekben található kötőszöveti rostok elernyednek, ami összefüggésbe hozható az aranyeres, visszeres panaszok és az érelmeszesedés kialakulásával is. Mivel bőrünk is nagy mennyiségű elasztikus rostot tartalmaz, így a Calcium fluoratum hiányállapota esetén bőrünk korábban öregszik, az arcon tipikus ráncok, szarkalábak, kockaredők jelennek meg, illetve a kézen és lábon fokozott elszarusodás, kérgesedés, sárgás elváltozások figyelhetők meg.

 

2. Calcium phosphoricum - a csontok és fogak sója

Elsődleges szerepe a csontok keménységének, nyomásszilárdságának kialakításában és fenntartásában van. Hiányában az arc viaszosan fénylik, a körmön fehér foltok jelennek meg és a fogvégek áttetszővé válnak. Ez a só a Calcium fluoratummal együtt használható a csontritkulás megelőzésére és enyhe csontritkulás kezelésére.

 

3. Ferrum phosphoricum - elsősegélysó

A Schüssler-sók között ez az akut szer, használható sérüléskor, fertőzés és gyulladásos folyamat indulásakor, például felső légúti gyulladás kezdeti szakaszában. Tartós hiánya esetén jellegzetes panaszok jelentkeznek, mint például erős fáradékonyság, koncentrációzavar, szívdobogásérzés, pulzáló, kalapácsoló fejfájás. Az arcon megfigyelhető elváltozások: barnás, feketés-lilás elszíneződés az orrgyöktől kiindulva a szemek alatt, és a vasvörösség a homlokon, orcán, füleken. Hiányában a körmön hosszanti barázdák jelennek meg.

 

4. Kalium chloratum - a nyálkahártyák és savós hártyák sója

Középfülgyulladás, torokgyulladás, influenza második stádiumában használható, amikor a váladékok már általában fehérek, opálosak, nyúlósak. Hiányállapot esetén az arc olyan, mintha tejjel öntötték volna le az érintett területet. Ez először a szemöldök alatti területen és a szemgödrök körül jelenik meg. Megjelenhet a „tejbajusz" fehér sáv a száj felett, a hajszálerek tágulata az arcon, a szemhéjszélek kivörösödése, állandó kötőhártya-irritáció és kásásság különösen a szem körül.

 

5. Kalium phos­phoricum - az agyi energia sója

Természetes nyugtatónak vagy az agy energiaforrásának is nevezhetjük. Leginkább hangulati zavarok, depresszió, túlhajszoltság, kimerültség és alvászavar esetén javasolható. Hiányában az arc hamuszürke, a szemek apatikusak és a halánték beesett.

 

6. Kalium sulfuricum - méregtelenítő só

Ez a Schüssler-só a szervezet "nagytakarítását" szolgálja, általánosságban a méregtelenítési és kiválasztási folyamatokat fokozza. Nagyon jól alkalmazható a legtöbb fertőzés harmadik stádiumában, amikor a váladék már sűrű és sárga. Hiányában a szemzug belső részénél, majd az egész szem körül a bőr barnásan elszíneződik, és okkersárgás elszíneződés látható "A" alakban az orrgyöktől az állcsúcsig. A bőr pigmentációs zavarai, a szeplők is a Kalium sulfuricum hiányára utalhatnak.

 

7. Magnesium phosphoricum - a nagygörcs-szer

Használható a harántcsíkolt és a simaizom görcse esetén is, mint például lábikragörcs, vesegörcs, epegörcs, görcsös menstruáció. Hiányában az arc pirospozsgás - ez a "magnéziumpirosság".

 

8. Natrium chloratum - a folyadékháztartás sója

Ez a só adható például allergiás panaszok, hátfájás, herpesz, ízületek kattogása, hajhullás esetén. Hiányában az arc zselatinosan fénylik: olyan a bőr, mintha nedves lenne, de ez a fénylés nem mosható le. Tág pórusok, narancshéjszerű bőr, ajakherpesz és a bőr szárazsága is e só hiányára utal. Mint minden Scüssler-só, a Natrium chloratum is azt az információt adja meg a szervezetnek, hogy az adott só jól tudjon hasznosulni a táplálékból, és megfelelően történjen az eloszlása a szervezetben. Tehát nem arról van szó, hogy kívülről megterheljük a szervezetet konyhasóval.

 

9. Natrium phosphoricum - a sav-bázis háztartás sója

Ez a só az elsavasodás megakadályozója. Hiányában szervezetünk sav-bázis háztartásának egyensúlya felborul. Ilyenkor levertté, kimerültté válunk, a bőrön pattanások, mitesszerek jelennek meg, a bőr zsírossá vagy érdessé, zsírszegénnyé válik, a haj töredezett, fénytelen lesz. Ez a só alkalmazható epekövesség, gyomorégés, gyomorfekély, köszvény, mitesszeres-pattanásos bőr esetén.

 

10. Natrium sulfuricum - a kiválasztás sója

Nevezhetjük természetes vízhajtónak is. Alkalmazható vizenyők jelenlétekor, például lábdagadáskor. Hiányában táskás szemek, kékesvörös orr és a száj körüli terület zöldessárga elszíneződése jellemző.

 

11. Silicea - a szépség sója

Ez a só késlelteti bőrünk öregedését, hajunk és körmünk egyaránt szépül tőle, valamint gennyes bőrfolyamatok kezelésében is használható. Hiányában az arc korai öregedése, fokozott ráncképződés figyelhető meg. Különösen jellemző a fül előtti párhuzamos, függőleges ráncok megjelenése. Jellemzőek még a homlokon látható harántredők, erős mimikai ráncok és szarkalábak. Silicea-hiányra utal, ha a körmök töredezettek, és hajhullás esetén is gondolni kell rá. Bármilyen idegen szövet beépítése után ezt a sót nem szabad alkalmazni, mert fennáll a kilökődés veszélye (pacemaker, implantátumok).

 

12. Calcium sulfuricum - az öreg gésa sója

Az elnevezés arra utal, hogy hiányában a bőr alabástromfehér lesz. Az időskori barna foltok is Calcium sulfuricum-hiányra utalnak. Alkalmazható hét napnál hosszabb ideje fennálló gennyes folyamatok kezelésére, mint például kelések, fekélyek és a gennyes pattanások esetén. 

   

 

Ebből a rövid összefoglalásból is látható, hogy a Schüssler-sók széles körben alkalmazhatók megelőzésre és gyógyításra egyaránt.

 

Arcdiagnosztikával sokszor korábban is nyilvánvalóvá válik egy-egy ásványi só hiánya, így időben alkalmazva a megfelelő szöveti sót, egyes betegségek kialakulása elkerülhető.

 

Egyszerre több Schüssler-só szedése is indokolt lehet. A bőrelváltozás romlása sok esetben megállítható, sőt ezek az eltérések rendeződhetnek, a bőr öregedése is késleltethető.

 

Mindemellett a gyógyulás Schüssler-sókkal kíméletesen, mellékhatásmentesen történik, ami fontos választási szempont a gyógyszerek kavalkádjában.

Dr. Dancsok Anita
XV. évfolyam 7. szám

Címkék: arcdiagnosztika, ásványianyag-hiány, bőrápolás, Schüssler-sók, szépségreceptek

Aktuális lapszámunk:
2021. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.