Szépség

Aura és a csakrák

A megújulás titkai 24. - Bíró Ica szépségreceptje


 

Hét fő energiainformációs központunk, vagyis csakránk van. Tölcséreik a gerinc felé szűkülnek. A csakrák biológiai funkciójukban kapcsolódnak a fizikai test megfelelő testrészeivel, belső elválasztású mirigyrendszerével és az idegekkel. Ezenkívül pszichológiai funkciót is ellátnak. Auránk és csakráink fő feladata, hogy vitalizálják az egyes energiatesteket, így a fizikai testet is, valamint hogy biztosítsák az aurarétegek közötti energiaátvitelt.

 

Fejlődésünk során csakráink fokozatosan egyre fejlettebbé válnak, kb. hétéves korban alakul ki egy védőernyő a csakranyílások fölött, ami sokat kiszűr az egyetemes energiamezőből érkező hatások közül. A kellemetlen hatásokra úgy reagálunk, hogy blokkoljuk érzéseinket, ezzel leállítjuk az energiaáramlást. Ilyen esetekben a csakrákban torzulás, blokk keletkezik. Minden negatív élmény okozhat ilyen sérülést. Ha csakráink jól működnek, nyitottak, meghatározott irányban jól forognak, megfelelő energiaáramlás történik köztünk és az univerzum életenergiái között. Ha a csakrákban működési zavar keletkezik, abban az esetben az auratest, illetve a fizikai test megbetegedése is várható. Az aura minden rétegéhez csatlakozik egy csakra. Az első három csakra- és auraréteg a fizikai világhoz, fizikai szinthez kapcsolódik. A negyedik csakra, mely a szívhez és a szeretethez társítható, magas szintű mentális tudathordozójával összekötőréteg a fizikai és a szellemi síkok között.

 

 

A csakraműködés alapjai

A csakrák azok a finomanyagi energiainformációs központok, örvények, kapuk, melyek az életenergiát tárolják, és a fizikai test működési funkcióihoz hasznos minőségűvé alakítják át. A csakrák láthatatlan energiaörvényei a teljes aurán – ami a testet körülvevő energiaburok – keresztül a fizikai test középpontjáig sugároznak. Mindnek más és más a forgási sebessége, és különböző minőségeik vannak. Fontos a működési és minőségi hibák minél előbbi helyreállítása, mert ezek egyidejű következménye a fizikai test állapotának romlása lehet. Ezek szerint szervezetünk jó vagy rossz állapotának meghatározása attól is függ, hogy az energiainformációs központokban és az energiavezetékekben milyennagyságú és minőségű életenergia áramlik. A csakrák működési zavara kihat a csakrákhoz kapcsolódó endokrin rendszerre, vagyis a belső elválasztású mirigyek hormontermelésére és működésére is, mivel ezekkel vannak szoros összeköttetésben. Ezért a biológiai kort is meghatározza a helyes csi-áramlás és a csakraműködés milyensége. Amennyiben nagymértékben és tartósan sérül az energiaszabályozás ezen mechanizmusa, úgy a továbbiakban a fizikai testet körülvevő aura állapotának minőségi romlását is megtapasztalhatjuk. Az energia- és információcsere a láthatatlan energiatárolókon és -hordozókon keresztül zajlik. A védőburok gyengesége, sérülése káros hatással van testi-lelki erőinkre is, mert egyre kevésbé lesz képes betölteni azt a funkcióját, hogy megvédjen a negatív hatások ellen. Sok esetben a testsúlyproblémák okát is itt – a rosszul működő csakrák, illetve az ehhez tartozó hormonális zavarok mögött – lehet megtalálni, ám szerencsére gyógyítani is a finomenergetikai rendszerünk segítségével van rá mód.

 

 

 

 

A nyugati orvostudomány is alátámasztja, hogy a hormonműködés szintje az életminőség külső-belső megnyilvánulásainak mértékadó meghatározója. Akinek a hormonháztartása optimálisan működik, elégedett lehet. Képes bármikor regenerálódni, megújulni – erről a későbbiekben még lesz szó.

 

Ha abból indulunk ki, hogy testünk valóban ezen ősi keleti rendszerek szerint működik, akkor lehetőségünk van az életenergia megerősítésére bárhol és bármikor, ezáltal testünket-lelkünket egészségesen és fitten tarthatjuk.

 

 

Csakrák: az emberi tudat „kapui”

Testünk a fizikai energia lényeges megnyilvánulási formája. A testet körülvevő láthatatlan finom anyagi energiamező az aura. Az univerzum életenergiája, a csi úgymond átfolyik testünk láthatatlan és látható rendszerein. Ezt a mindenható életenergiát a csakrák veszik fel, tárolják, és közvetítik az általuk hordozott minőségeket a hozzájuk tartozó szervekhez. Hét fő csakrát különböztetünk meg egymástól – mindegyiket egy-egy belső elválasztású miriggyel lehet párhuzamba hozni. A keleti filozófia azt mondja, hogy amikor megszületünk a földre, a lélek megalkotja magának a testet, a lakhelyet, mivel csak így tud a földi háromdimenziós síkon létezni. Ezzel válik lehetővé, hogy időben és térben létezni tudjon. Ezt a fizikai létet a csakrák az általuk tárolt információs energiákkal irányítják, mert összeköttetésben állnak a kozmikus energiával. Carl Jung, a híres svájci pszichológus, aki tudományosan is vizsgálta a lélek folyamatait, a csakrákat az emberi tudat kapuinak ismerte el. Ő is úgy vélekedett, hogy ezeken keresztül érkezik az energia a kozmoszból.

 

A csakráknak mindig harmóniában kell lenniük az univerzális energiákkal, hiszen az táplálja őket, és azt továbbítják a belső elválasztású mirigyek felé is, ezáltal segítik a lehető legjobb működésüket. Akkor mondhatjuk magunkat egészségesnek, ha csakráink nyitottak, és biztosítják az optimális energia áramlását fizikai testünk részére.

 

A kozmosz energiája leginkább légzéssel vehető fel, tehát a helyes levegővétel nem csak az oxigén szállítására korlátozódik. A meditációval összehangolt légzési gyakorlatok, a jógalégzés, a csi-kung légzés és a hozzá alkalmazott koordinált gyakorlatok nemcsak testünk, hanem lelkünk számára is eljuttatják a szükséges energiákat.

 

 

Csakrák és az endokrin mirigyek

Csakráink szoros összefüggésben vannak az endokrin mirigyekkel, vagyis a hormonokkal. Ahogyan a csakrák finomanyagi szinten az energia kommunikációs központjai, úgy a belső elválasztású mirigyek a test vegyi folyamatainak kommunikációs központjai. A mirigyek rendszere fizikai síkon képezi le a csakrák finom anyagi rendszerét. A belső elválasztású, vagyis az endokrin mirigyek irányítják többek között az anyagcserénket, és a hormonok révén érzéseinket is. A hormonokat, mint hírvivő anyagokat, a vér szállítja. A hormonok szabályozzák a vércukorszintet, a sav-bázis egyensúlyt, a hőháztartást, a stresszre adott reakciókat, a növekedést, a nemi szervek kiválasztását, olyan érzéseket, mint például az éhség, a nemi vágy és az izgatottság. Ebből a távolról sem teljes felsorolásból sejthetjük, a hormonok életfontosságúak. A hormon szó eredeti jelentése: mozgásba hozni. A csakrákhoz hasonlóan a hormonok is mozgásbe lendítik az életenergiáinkat. A hormonrendszer olyan szabályozórendszer, amelyben a hipotalamusz üzenetet kap a test minden funkciójáról, a normál állapotról vagy eltérésekről. Például az éhség, a fáradtság, a hideg jelzése a homlokcsakrához rendelt hipofízishez fut. Erre a hipofízis azonnal hormont bocsát ki a véráramba, amely ösztönzi a megfelelő mirigyek hormontermelését. Minden eredményről ismét a hipotalamusz értesül. Így azt is lehet mondani, hogy a csakrák az endokrin mirigyekkel való kapcsolatuk révén specializálódtak életenergiáink bizonyos területeire. A csakrák és az endokrin mirigyek tehát életfunkcióink hét területét szabályozzák, bár a koronacsakrához tartozó tobozmirigy feladatát még nem ismerjük teljesen. A homlokcsakra, amelyhez magas tudatszint kapcsolódik, a hipofízissel együtt alkot egy igen fejlett struktúrát. Ahogyan a hipofízist egyfajta irányító mirigynek tekintjük, mivel szabályozza a többi belső elválasztású mirigyet, úgy irányítja a homlokcsakra is gondolkodásunkat, érzékelésünket, érzéseinket és cselekedeteinket. Sok szellemi gyógyító ért egyet a teozófusokkal abban, hogy a csakrák befolyásolják (oki szinten) a hozzájuk tartozó belső elválasztású mirigyeket, és nem fordítva, nem az endokrin mirigyek a csakrákat. Azoknál az anyagcserebetegségeknél, amelyek hormonproblémákkal is összefüggnek, a megfelelő csakragyakorlatok jól kiegészítik a terápiát. Ebben az esetben a csakragyakorlatokat kiegészítésként kell végezni. A rendszeresen elvégzett csakragyakorlatokkal megelőzhetjük az anyagcsere-betegségeket, és ez igen hasznos, mivel az orvostudomány nehezen tudja ezeket gyógyítani. Minden csakrához tartozik egy belső elválasztású mirigy és az általuk termelt hormon.

 

Az endokrin rendszer, vagyis a hormonrendszer az egyik legfontosabb irányító mechanizmusa testünknek. A belső elválasztású mirigyeket foglalja magába. Ezek termelik a hormonokat, vagyis bizonyos természetes vegyi anyagokat, amelyek kémiailag kódolt üzeneteket közvetítenek a szervezet-ben. A hormonok, többek között pl. az adrenalin, az inzulin, az ösztrogén, a progeszteron, egyenesen a véráramba kerülnek, szerepük az, hogy bizonyos élettani folyamatot serkentsenek vagy gátoljanak. Az endokrin rendszer feladata a vegetatív idegrendszerrel együtt az, hogy beállítsa a hormonkiválasztásnak azt a szintjét, amely az egészség fenntartásához vagy bizonyos egyéb szükségletek kielégítéséhez elengedhetetlen.

 

A hormonok optimális működése határozza meg szervezetünk belső frissességét is. Ezzel párhuzamosan a külső megjelenési formánkért is nagymértékben a hormonháztartásunk milyensége a felelős. Tudjuk, hogy egy-egy csakra működési zavara hatással van az összes többire. Az endokrin rendszer és az idegrendszer összetevői éppen ilyen szoros összeköttetésben vannak, és bármelyik ponton van probléma, az kihat más területekre is. A csakrák és az endokrin rendszer kapcsolatának könnyebb megértése érdekében vegyük sorra páronként a működésüket. A hét csakra elhelyezkedése többé-kevésbé megfelel a belső elválasztású mirigyek anatómiai helyzetének.

 

 

Csakrák, belső elválasztású mirigyek, hormonok

Az egyes csakrákhoz tartozó belső elválasz tású mirigyeket, az általuk termelt hormonokat a következők alapján párosíthatjuk:

 

Koronacsakra

tobozmirigy melatonin

Homlok- vagy harmadik szem csakra

agyalapi mirigy

azok a hormonok, melyek a többi mirigy  hormontermelését irányítják

Torokcsakra

pajzsmirigy tiroxin, trijod

Szívcsakra

csecsemőmirigy timozin

Köldök- vagy napfonatcsakra

hasnyálmirigy inzulin

Keresztcsonti vagy szexcsakra

petefészek, here ösztrogén és progeszteron, tesztoszteron

Gyökércsakra

vesék, különösen mellékvesék kortizon, adrenalin, noradrenalin

 

A belső elválasztású mirigyek irányítják többek között az anyagcserét, mely nagymértékben befolyásolja az emésztési folyamatokat, ezzel párhuzamosan hatással van zsírháztartásunkra is. A hormonok révén érzéseink is e rendszer befolyása alatt állnak. A hormonokat mint hírvivő anyagokat a vér szállítja.

 

A hormonszabályozás alatt áll továbbá: vércukorszint, sav-bázis egyensúly, hőháztartás, stresszre adott reakció, növekedés, nemi szervek kiválasztása, érzések, pl. éhség, nemi
vágy, izgatottság.

Bíró Ica
XIV. évfolyam 4. szám

Címkék: aura, Bíró Ica, csakrák, megújulás, szépségreceptek

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.