Szépség

Az öt tibeti „fiatalító” jógagyakorlat


Az öt tibeti gyakorlatot először három ismétléssel kezdjük, majd folyamatosan jussunk el a huszonegyszeri ismétlésig.

 

 

1. Tibeti keringő forgás

1. Alapállás. Vegyünk egy mély lélegzetet.

1a)-1b) Karokat emeljük vállmagasságba, belégzés, majd kilégzés. Egész testtel forogjunk jobbra, eleinte kétszer, majd ahogy a gyakorlatsorban rutint szerzünk, idővel fokozatosan eljuthatunk a huszonegyszeri ismétléshez.

 

                          1                                         1a                                    1b

 

Hatása: A tibeti keringő jobbra forgás a kozmikus energiák befogadását segíti elő, és megnyitja a csakráinkat, vagyis energiakapuinkat.

 

 

2. Tibeti fej- és lábemelés

1. Feküdjünk a hátunkra (ajánlott puha szőnyegen).

1a) Lábunkat és fejünket egyszerre emeljük meg, a lábat egészen derékszögig. Pár másodpercig tartjuk a pózt, majd vissza a kiinduló helyzetbe. Ismételjük meg a gyakorlatsort annyiszor, amennyire a felkészültségünk engedi (max. 21-szer).

 

                                    1                                                               1a

 

Hatása: Ez a mozdulatsor erősíti a nyak, a hát és a has izmait. Jótékonyan hat az anyagcserénkre is.

 

 

3. Tibeti hátrahajlás

1. Térdelésből indítjuk a mozgássort. 1a) Állunkat leszorítjuk, majd a kezeket a combon tartva, a törzset megfeszítve óvatosan hátrahajlunk, hátradőlünk. A nyak is hátrahajlik, pár másodpercig tartjuk a pózt, majd vissza a kiinduló helyzetbe. Ismételjük meg a gyakorlatsort annyiszor, amennyire a felkészültségünk engedi (max. 21-szer).

 

                                       1                                                          1a

 

Hatása: A tibeti hátrahajlás általános közérzetjavító. Edzi a has, a hát, a nyak és a törzs izmait is.

 

 

4. Tibeti csípőemelés

1. Nyújtott ülésből indítjuk a gyakorlatot. 1a) Kezünkön, csípőnk mellett támaszkodunk, s közben felemeljünk törzsünket úgy, hogy a térd derékszögben legyen. Testünket egyenesen tartjuk pár másodpercig a pózban, majd vissza a kiinduló helyzetbe. Ismételjük meg a gyakorlatsort annyiszor, amennyire a felkészültségünk engedi (max. 21-szer).

 

                                       1                                                          1a

 

Hatása: A tibeti csípőemelés általános erősítő gyakorlat. Szinte minden testrészünk izmait edzi, regenerálja.

 

 

5. Tibeti hegytartás

1. Feküdjünk hasra, nyújtott lábbal úgy, hogy lábujjainkon támaszkodjunk. Kéz vállszélességben a talajon támaszt. 1.a) Ezután emeljük, toljuk fel csípőnket, úgy, hogy a test derékszöget zárjon. A talpat (aki tudja, a sarkát is) próbálja meg a földön tartani, pár másodpercig maradjunk ebben a pózban. Vissza a kiinduló helyzetbe. A csípő nem érintheti a talajt. Ismételjük meg a gyakorlatsort annyiszor, amennyire a felkészültségünk engedi (max. 21-szer).

 

                                             1                                             1a

 

Hatása: A tibeti hegytartás gyakorlata rugalmasítja a gerincet, edzi a has és a medence izmait, valamint növeli az életerőt és javítja a belső energiaközpontok működését is.

 

Ezt az öt egymás után következő gyakorlatsort első héten két ismétléssel kezdjük. Minden héten erőnlétünktől függően fokozatosan eggyel vagy kettővel növeljük az ismétlések számát. Maximum huszonegyszeri ismétlésig növelhető és ajánlott a gyakorlatsorokat elvégezni. Ezáltal kondíciónk és erőnlétünk látványosan javul, ezért hívják a fiatalság titkait őrző jógagyakorlatoknak.


XIII. évfolyam 8. szám

Címkék: Bíró Ica, tibeti jógagyakorlatok

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.