Szépség

Bőrápolás otthon keleti módra

Natúrkozmetika a magasszintű szakmai elvárásoknak megfelelően

Gyógyszerész és kozmetikus is vagyok. Már gyógyszerészéveim alatt sokat olvastam a keleti kultúráról, és ázsiai utazásaim során lehetőségem nyílt közelebbről is megismerni. Láttam, hogy ott az emberek „kortalanok”, azaz nem ráncos a bőrük, hófehér a foguk és jókedvűek, holott nem is gazdagok. A különbség alapvetően a természetközeliségből fakad.


 

 

Nálunk, ha valakinek kisebb bőrproblémája van, az a szokás, hogy az emberek időnként elmennek a kozmetikushoz rendbetetetni a bőrüket, aztán otthon tisztítják és krémezik a bőrfelszínt, majd ismét a kozmetikus következik. Nincs jogom, hogy ennek a szokásnak a helyességéről véleményt nyilvánítsak, ám szeretném a Keleten megismert bőrápolási szokásokat bemutatni. Ez utóbbi azért fogott meg, mert amit ott tapasztaltam, az megoldást kínált számos olyan problémára, amire korábban hiába kerestem a választ.

 

A bőrápolás kiindulópontja ebben a szemléletben a bőr felépítése és működése. A bőr hidratálását a faggyúmirigyekben lévő glicerid biztosítja, olyan módon, hogy a bőr felszínére jutva megköti a verejték mirigyváladékát, amelynek kb. 99%-a víz. Tehát a bőr minőségét, a bőrtípust a faggyúmirigyekben képződött faggyú minősége határozza meg. A normál bőr azért optimálisan hidratált, mert a faggyúmirigy kizárólag gliceridet (gliecerinészter, ami glicerinből és telítetlen zsírsavból áll) tartalmaz. Ha a külső hatások, illetve a szervezet belső állapota miatt a faggyú nem tökéletes, az bőrproblémákhoz vezet - ebben az esetben a glicerid helyett koleszterin, szabad zsírsav stb. képződik a faggyúmirigyben. A problémás bőr vízhiánya is a glicerid hiányára vezethető vissza, mivel a bőr bársonyos puhaságát is a glicerid biztosítja.

 

Az előzőekből következik, hogy helytelen elnevezés a zsíros fényű és tapintású bőrt zsíros bőrnek nevezni, mert kémiai értelemben nem zsírt (azaz nem gliceridet), hanem többnyire szabad zsírsavat termel ilyenkor a faggyúmirigy. Vagyis a bőrfelszín zsír- és vízhiányos. Utóbbi jelenség magyarázata, hogy ez a zsírsav nem képes a vizet a bőr felszínén „megkötni”. A bőrgyulladás és az akné is a rossz faggyúminőségre vezethető vissza, mivel a szabad zsírsav a faggyúmirigy falát feltörve az irhába jut és gyulladásos folyamatot provokál.

 

A másik gyakori probléma ezzel látszólag ellentétes. A bőr felszíne száraz, húzódó, érdes tapintású. Ilyenkor a faggyúállomány leginkább koleszterinszármazék, amely szintén nem tudja a vizet megkötni a bőr felszínén. Valójában tehát ez a bőr is zsír- és vízhiányos. A tág pórusú bőrkép ugyancsak a faggyúval hozható összefüggésbe, mivel a felszínre törő koleszteringöb kitágítja a pórust.

 

Tehát a víz- és zsír- (=glicerid) hiány minden esetben együtt van jelen. Bármilyen okból alakul ki a vízhiány, annak a bőr ráncosodása lesz a következménye.

 

A keleti bőrápolás célja, hogy nőjön a gliceridtermelés. Ez magával hozza a kóros faggyúképződés visszaszorulását, és ezzel egyidejűleg optimális irányba mozdul a bőr hidrataciója. Nincs szükség a bőrtípus meghatározására, hiszen ez a bőrfelszínt kategorizálja. A bőrtípus meghatározása egyébként is szubjektív dolog, hiszen a bőrkép változó, függ a táplálkozástól, az idegállapottól, a hormonműködéstől, a környezettől, az időjárástól. A keleti bőrápolás másik fontos különbsége, hogy napi rendszerességgel végzik. Vagyis az otthoni bőrápolásnak, rendszeres karbantartásnak is nagy jelentősége van. Természetesen ez idehaza is indokolt lenne, hiszen a bőrszerv, amely kiválasztó tevékenységével a méregtelenítő szervek munkáját támogatja, valamint a bőr is szabályozza a testhőmérsékletet. Ápolásának nyilvánvaló a jelentősége az egészségmegőrzésben, és ezt a tényt a keleti kultúrák figyelembe is veszik. Az otthoni bőrápolást olyan mély tisztítás is kiegészíti, amely a faggyúmirigy szennyezett váladékát lecseréli a normál bőrre jellemző faggyúállományra. Ez olyan arcradírral valósítható meg, amely nemcsak az elhalt szarusejteket távolítja el anélkül, hogy a bőrön mikrosérüléseket okozna, hanem a radírozási művelet során hő is képződik. Ennek következtében a pórusok kitágulnak és utat engednek a készítményben lévő természetes komponensnek, a jojobának. A jojoba összetétele megegyezik az ideális faggyú összetételével.

 

Itt még nem ér véget az otthoni bőrápolás, hiszen tiszta vízzel el kell távolítani a felszínről a jojobával kiváltott faggyút, majd össze kell húzni a pórusokat. Ez utóbbi azért fontos, mert a bőr fiziológiás tulajdonságait alapul véve a faggyúmirigybe közvetlenül nem juttatunk semmit, oda csak a faggyú való. A bőrregeneráló készítményt már a zárt pórusú bőrre visszük fel. Ez a bőrtápláló emulzió vizet és természetes növényi olajat is tartalmaz, amelyeknek az a feladatuk, hogy a bőrfelszínen kialakítsák az ideális állapotot. Ebben a környezetben lehetséges a hatóanyagok optimális felszívódása a zárt pórusú bőrön keresztül. Értelemszerűen az egészséges életmód és a helyes táplálkozás sem hanyagolható el.

 

Az eljárás során kizárólag természetes - többnyire növényi eredetű - anyagokat használok. Az állati eredetűek közül csak olyanokat, amelyek tiszták és nem az állat megöléséből származnak (pl. méhpempő, méhviasz). Az sem mindegy, hogy a bőrápolás melyik fázisában mit használunk. A tisztító- és tápláló készítményekben növényi olajok (olíva, búzacsíra, avokádó stb.), a tonikban zöldtea-kivonat is van. A tisztító készítményekben is azért szükséges az olaj, mert a zsírban oldódó szennyeződéseket is eltávolítja a bőrről, anélkül, hogy szárító hatása lenne. A természetes bőrápolás ugyanis elveti a bőr szárítását, mert ez újabb problémákat eredményezhet, mivel a gyors faggyútermelés kóros faggyúállomány létrejöttéhez vezethet, aminek következményeiről a korábbiakban már szóltunk. A természetes, hidegen préselt növényi olajokat az ájurvédikus bőrápolás sem mellőzi, hiszen összetevői a bőr hormontermelését is fokozzák, valamint jelentős szerepük van az ideális bőrfelszíni emulzió kialakításában. A növényi olajok gliceridet, vitaminokat, lecitint, foszfolipidet is tartalmaznak. A növényi kivonatok támogatják a sejtműködést, így lehetővé teszik egészséges sejtek létrejöttét. Ezzel a bőr saját védőrendszerét is képes kialakítani. Kitüntetett szerepe van a szkvalánnak, amely olívából készül, fontos a bőr táplálásában és véd a kiszáradástól. A szemkörnyék ápolásában fokozott jelentősége van, mivel itt kevés a kollagén és az elasztin, ezért a bőr ezen a területen könnyebben ráncosodik.

 

A gyulladásra hajlamos bőrre olyan természetes fertőtlenítőszert is érdemes használni, amely az ép bőrt nem roncsolja, kizárólag a kórokozókat pusztítja el. A felhasznált természetes anyagok a bőr regenerációját is elősegítik, vagyis a bőr újrastrukturálja önmagát.

 

A házi bőrápolást a kozmetikai kezelés teljesíti ki, ami manapság teljes relaxációt, kényeztetést jelent. Meg lehet beszélni az otthoni bőrápolást, de akár az életmódot, életvitelt, táplálkozást is. Mindazt, ami az egészséges bőr feltétele.

 

Az ötezer éves keleti egészségkultúra nem választja szét a külsőt a belsőtől. A jól megválasztott táplálékkiegészítőkre is szükség van, mert a hiányállapot számos bőrprobléma oka is lehet. Végül ne feledkezzünk meg a szervezet folyamatos tisztításáról sem, amibe a nyirok-érhálózat „kitakarítása” is beletartozik.

 

Tapasztalataim szerint egyre nagyobb igény van a vendégek részéről is a természetes kozmetikára, mert aki kipróbálta már, az szó szerint a bőrén érezte, hogy itt az eddig megszokottól eltérő dologról van szó.

dr. Christoph Andrea
XI. évfolyam 9. szám

Címkék: bőrápolás, kozmetika

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.