Szépség

Bőrápolás Schüssler-sókkal

Akinek érzékeny vagy allergiás a bőre, ezért nem használhat szokványos kozmetikumokat, annak ajánlhatók a Schüssler-sókat tartalmazó krémek. Egyszerű elkészíteni, és már számtalan esetben bizonyították hatásosságukat.


 

Az ásványi sók különösen fontos szerepet játszanak sejtjeink táplálásában - és minden sejtünknek specifikus, "egyedi" igényei vannak. Az "élet sói" e téren szabályozó szerepet játszanak. Az ásványisó-kozmetikumok hatásosan harmonizálja sejtjeink elektrolit-háztartását. Az elektrolitok sók ionjai, amelyeket ételeinkkel vagy bőrünkön keresztül veszünk fel. A legfontosabb biológiai elektrolitok a nátrium, a kálium, a kalcium, a magnézium, a klorid és a foszfát. Ezek megtalálhatók a sejtplazmát alkotó folyadékban, és nélkülözhetetlenek a sejt működése szempontjából.

 

Az említett ionok különösen jelentősek a sejt elektrolit-egyensúlya szempontjából, mivel jelentős mértékben meghatározzák az ozmotikus nyomást. Ha krém formájában könnyen a sejt belsejébe jutó elektrolitokat juttatunk a bőrbe, a kezelt sejtek több vizet képesek felvenni, és anyagcseréjük is javul. Az optimális szöveti anyagcsere hatására a vérkeringés is javul, amitől bőrünk szép, rózsás lesz. Az ioncsere eme sajátos folyamata kölcsönzi a Schüssler-sós krémek hatásosságát. Schüssler-kenőcsöket számos gyógyszergyártó gyárt, azonban viszonylag kevés az olyan termék, amely pusztán a bőrápolást szolgálná. Kár, hiszen sokféle bőrtípushoz használható és nem okoz irritációt.

 

Rendszeresen maszkként alkalmazva, regenerálják az arcbőrt. Az ásványisó-oldatokkal hajunkat ápolhatjuk

 

Hogyan hatnak „az élet sói”?

A kozmetikai jellegű, bőrápoló krémek Schüssler-sókkal annyiban különböznek a kenőcsöktől, hogy található bennük egy vizes fázis is. Ezt egy emulgátor köti a zsíros komponenshez. Ez lehet lanolin a kompaktabb krémekhez, vagy pálmaolajból nyert tegomuls a könnyebb krémekhez. Ezeket a szépségápoló krémeket esszenciákkal vagy illóolajjal lehet még gazdagabbá tenni, például harmonizáló hatású rózsaolajjal. Aki maga szeretné előállítani a krémet, megteheti az eredeti Schüsslersó tabletták vagy por felhasználásával Az egyes krémeket, illetve sókat tetszés szerint kombinálhatjuk egymással.

 

A krémek házilagos előállítása

A só kiválasztása

Az első feladat az adott célra kiválasztani a megfelelő sót. A hatás és az illat érdekében adhatunk hozzá egy kevés illóolajat, például rózsából vagy gyöngyvirágból, végül emulgeálót is adnunk kell hozzá. A következő példában vízmentes lanolint alkalmazunk. Ebből védő hatású, zsíros krém készül, egy ún. olajos-vizes krém.

Vegyünk tehát...

10 ml desztillált vizet vagy enyhe ásványvizet,

5 Schüssler-só tablettát,

30 ml növényolajat (mandula vagy jojoba, esetleg napraforgó),

15 g lanolin anhydridet,

5 g méhviaszt.

 

Allergénmentes krémet könnyedén készíthetünk magunknak otthon is. A Schüssler-sókban található ásványok táplálják bőrsejtjeinket. A krém egyik fontos alapanyaga a tejcukorból készített Schüssler-só tabletta. Ezeket vízben kell feloldani. Használhatunk azonban tiszta ásványisó-port is

 

Vízfürdőben keverjük

A vizet a vizes fázishoz tűzálló üvegbe öntjük és a sótablettákat ebben feloldjuk. Utána egy másik üvegben az olajat, a viaszt és a lanolint összekeverjük. Mindkét üveget forró vízfürdőbe állítjuk és lassan forrósítjuk, hogy a zsíros fázis minden alkotóeleme elolvadjon.

 

Utána a vizes fázist, amiben feloldottuk a tablettákat, folyamatos keverés mellett, apránként beleöntjük a zsíros fázisba, és üveg- vagy porcelánpálcával folyamatosan keverjük. (Nem szabad fémkanalat vagy egyéb fémtárgyat használni a keveréshez!) A krémet ezután hideg vizes fürdőbe is állíthatjuk, hogy felgyorsítsuk a lehűlést.

 

Ha kézmelegre hűlt, tovább keverve az illóolajat a krémhez cseppentjük. Végül a krémet tégelybe vagy jól záródó dobozkába (nem lehet fémből!) töltjük, jól lezárjuk és feliratozzuk. A krémet hűtőszekrényben tároljuk, így tovább eláll.

 

A petyhüdt bőr kezelésére például a következő ásványi sók alkalmasak: * #1 Calcium fluoratum (feszesíti a szöveteket), * #9 Natrium phos phoricum (serkenti a zsíranyagcserét), * #10 Natrium sulfuricum (ödémásodás ellen), * #11 Silicea (megtisztítja a kötőszövetet).

 

Ráncképződés ellen a szöveteket feszesítő sókat alkalmazunk: * #1 és #11. Grízesedés és couperózis ellen a #4 só alkalmas. Száraz bőrre a #8, a zsíros és tisztátalan bőr ápolására a #9 alkalmas.

 

Az érzékeny bőrű embereknek jól használható alternatívát jelentenek a Schüssler-sókból készített krémek

 

Ha ajkaink berepedeznek, szintén a #1 sót használjuk. Száraz ajkakra a #9 sót alkalmazzuk. A krémet mindennap kenjük a kezelendő területre és éjszakára is alaposan krémezzük be.

 

Az alakformáló szalonok gyakran alkalmazzák a #9, 10 és 11 sókból készült krémeket narancsbőr ellen. Ez a kombináció feszesíti a bőrt, salaktalanít és tisztít.

 

A felkarok, a nyak és dekoltázs petyhüdtsége ellen az #1, 6, 9 és 10 kombinációja lehet hatásos.

 

A #3 és #5 krém kombinációja vitalizáló és regeneráló hatású, például szaunázás után.

 

Tippünk: A megereszkedett mellek feszesítését elérhetjük, ha a #1 sóból készült krémmel kenjük be az emlőket és az a feletti területeket, egészen a vállakig.

 

Finom illatú olajokkal gazdagíthatjuk a krémeket. Hőálló üvegben készítjük a krémet. Az üvegeket forró vízfürdőbe állítjuk, feloldjuk a tablettákat és a többi hozzávalókkal összekeverjük

 

Férfiakra és nőkre egyaránt érvényes: minden "lógó, megereszkedett terület" kezelését a #1 krémmel (Calcium fluoratum) kell végezni. Ez feszesíti a has, a fenék és a combok bőrét. Szintén alkalmas ez a készítmény a terhességi csíkok kezelésére is.

 

 

A bőr, a haj és a körmök megfiatalítása

* A Silicea (#11) a kötőszöveti kollagén rostok károsodása ellen ható Schüssler-só. A kollagéntartalmú kötőszövet teljes testfehérje-mennyiségünk kb. 70%-át alkotja A Silicea célzottan a bőrre, a hajra, a körmökre és csontjainkra hat, serkenti és feszesebbé teszi a bőrt és a kötőszöveteket. Rendszeres alkalmazásával (belsőleg is!) megelőzhető a bőr idő előtti öregedése, a ráncképződés, és biztosítható az egészséges hajnövekedés.

 

A Silicea fiatalító, szépítő hatású ásványi só, és krémek, kenőcsök, valamint tabletták formájában lehet alkalmazni.

 

Amikor szépségünket a stressz rombolja

A legtöbb panasznak lelki háttere van. Az állandó túlterheltség, az idegfeszültség, ami ma szinte mindennapos, nem csak egészségünknek, de külsőnknek is árt. A tudatos lazítás, a lényeges dolgokra való gondolás jelenti az első lépést a harmónia felé.

 

Az ásványi anyagokat tartalmazó krémek és kenőcsök itt is segíthetnek. A szív környékén kell a bőrbe masszírozni, valamint a napfonat területén, továbbá a homlokon, a halántékon és a tarkón.

 

Ha egészséges, erős körmöket szeretnénk, Siliceára van szükségünk

 

Felhasználandó ásványi anyagok: #11 Silicea az idegek túlzott ingerlékenysége és heves szívdobogás esetén, vagy #12 Calcium sulfuricum ideges eredetű gyomorpanaszokra. A krémeket szívtájon, az óra járásával ellentétes irányban, a napfonaton az óra járásával megegyező irányban kell bedörzsölni. Kenjük be a csuklókat és a fülkagylókat is.

 

Kalyana-krémek ásványi anyagokkal

Akinek nincs lehetősége vagy ideje otthon Schüssler-sókból krémeket előállítani, annak ajánljuk a Svájcban elterjedt Kalyana-krémeket, melyek tiszta, természetes alapanyagokból készülnek, s a damaszkuszi rózsa olajával illatosítják. (A kalyana szanszkrit szó, magyarul egészséget, épséget, boldogságot, áldást jelent.) A krémeket egymással keverhetjük, és más esszenciákkal is gazdagíthatjuk.

 

Könnyű konzisztenciájúak, nem hagynak hátra a bőrön fénylő zsíros réteget, és nem tömítik el a pórusokat. Finom rózsaillatuk a testet, a lelket és a szellemet ápolja.

 

Nyirokmasszázs

A Schüssler-sókkal és illóolajokkal dúsított krémek és kenőcsök nem csak kozmetikai, de gyógyászati célra is alkalmazhatók: meridiánmasszázshoz, nyirokdrenázshoz, célzott maszszírozáshoz bizonyos izomcsoportokon vagy reflexzónákon. További alkalmazási terület lehet az arc, a dekoltázs és a nyak szelíd masszírozása, a nyirokerek mentén vagy akupunktúrás pontokon.

 

Szépségápoló krémpakolások

Az ásványi anyagokból készített krémekből készülhet regeneráló hatású maszk is. Ehhez a krémeket felvisszük az arcbőrre, majd forró pakolást helyezünk rá. A meleg támogatja az ásványi anyagok felszívódását (iontoforézis). Néhány példa az arcpakolásra: száraz bőrre #8 krém (Natrium chloratum), zsíros bőrre, aknéra, mitesszerekre, pattanásokra: #9 krém (Natrium phosphoricum), száraz és öregedő bőrre: #11 (Silicea) és #8.

 

A Schüssler-krémek narancsbőr esetében salaktalanító és feszesítő hatásúak

 

Hajöblítés ásványisó-oldattal

A haj leöblítéséhez nem tablettákat, hanem ásványisó-port használunk. Két púpos evőkanálnyi port fél liter meleg vízbe szórunk (nem szabad megkeverni), majd apránként a hajra kell locsolni. Néhány példa az alkalmazásra: töredező, felhasadt hajszálakra: #1 (Calcium fluoratum) és #11. (Silicea), zsíros fejbőr, zsíros korpásodás: #10 (Natrium sulfuricum), száraz, porszerű korpásodás: #4 (Kalium chloratum), hajhullás (#11 (Silicea).

 

 

Pearl S 13 az idegek erősítésére

A magasabban potenciált készítmények gyakran alkalmasabbak a legfinomabb folyamatok szabályozására. A hagyományos Schüssler-sók általában D6-os és D12-es potenciában készülnek. Ilyen szempontból különlegesnek számít a "Pearl S 13" nevű készítmény: ez 13 ásványi só kombinációja magas, D30-as potenciában (csak Németországban kapható).

 

A 12 „fő" Schüssler-sóhoz itt tizenharmadiknak felvették a Zincum metallicumot. Ez a só segít stabilizálni idegrendszerünket. A porkeverék önállóan vagy más Schüssler-sók kiegészítésére is alkalmas. Italként vagy külsőleg is alkalmazhatjuk. Utóbbira néhány példa:

 

A napfonat masszírozása: A Pearl S 13-hoz egy kevés olajat (jojobavagy mandulaolaj) keverünk a tenyerünkben. Egy csipetnyi por elegendő. A keveréket a napfonaton bemasszírozzuk az óra járásával megegyező irányban.

 

Az ásványi sókból készülő krémek nem csak bőrünkre, hanem egész szervezetünkre hatnak. Terápiás célból a napfonatot vagy a nyakat és a tarkót kell bedörzsölni velük

 

Peeling és nappali krém: Ha port peelingnek vagy tápláló, ápoló krémként akarjuk használni, a tenyerünkre egy kis nappali krémet vagy finom olajat adunk, ebbe keverünk egy kisebb mennyiségű port, majd a keveréket bemasszírozzuk az arcbőrbe. Minél több a por a krémben, annál intenzívebb a peeling-hatás. Bőrünk sima és bársonyos lesz.

 

Frissítő, ápoló maszk: 1 rész rózsavizet 3 rész Pearl S 13-porral elkeverünk és késfoknyi vastagságban az arcra kenjük. A maszk hűsítő, frissítő hatású. 15 perc múlva ledörgöljük.

- tommy -
XIV. évfolyam 12. szám

Címkék: bőrápolás, öngyógyítás, Schüssler-sók

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.