Szépség

Burgonya

Gyógyító tippek, ötletek Kínából

A hagyományos kínai orvoslást nem csak mellékhatásoktól mentes természetes gyógymódjai tették világszerte elismertté, hanem a betegségmegelőzés terén szerzett gazdag tapasztalatai is. Ki ne ismerné a híres kínai mondást, miszerint a legjobb orvosság a megelőzés. Ennek érdekében nélkülözhetetlen annak ismerete, hogyan hatnak ránk mindennapi táplálékaink. A kínaiak a táplálékokat különböző csoportokba sorolják aszerint, hogy annak milyen szervekre, milyen hatása van. Kínában, ha az emberek valamilyen betegségre utaló tünetet vesznek észre magukon, akkor elsőként az étrendjüket változtatják meg még ma is, és csak súlyos esetben fordulnak orvoshoz. Az egyszerűen elkészíthető, egészséges és gyógyhatású ételreceptek tárháza kimeríthetetlen, melyek alapja hétköznapi, ám egészséges alapanyagok. Most induló sorozatunkban zöldségek és gyümölcsök felhasználásával elkészíthető kínai recepteket, ötleteket kínálunk, amelyek garantáltan beválnak a legkülönbözőbb egészségügyi problémák esetén.


 

 

A burgonya az egyik legnépszerűbb magyar étel. A főtt burgonyával előszeretettel kúráljuk gyomorrontásunkat.

 

A burgonya édes ízű, semleges étel, elsősorban az emésztést javítja: erősíti a lépet és a gyomrot, görcsoldó, fájdalomcsillapító hatású.

 

Gyomorfájás

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, vékonyra szeleteljük, forró vízben egy-két percig főzzük, gyömbérlevet adunk hozzá (turmixgépben tört gyömbérből) és egy kevés cukrot. Rizzsel vagy rizskásával rendszeresen fogyasztva hatékonyan csillapítja a krónikus gyomorfájást.

 

Ekcéma

Meghámozzuk a burgonyát, majd megmossuk és összetörjük. A pépet az ekcémás bőrfelületre tesszük és gézzel körbecsavarjuk, majd két-három óránként cseréljük. Csillapítja a viszketést.

 

Krónikus székrekedés

Hámozott és megmosott burgonyából turmixgépben burgonyalevet készítünk. Reggeli és ebéd előtt másfél-másfél decit ajánlott fogyasztani belőle.

 

 

Hányinger, hányás

100 gramm burgonyát és 10 gramm gyömbért megmosunk, vékony szeletekre vágunk, mandarint adunk hozzá (héj és mag nélkül) és turmixolóval levet készítünk belőlük. Étkezések előtt egy-két evőkanállal fogyasztva csillapítja a hányingert.

 

Gyomor- és nyombélfekély

1 kiló meghámozott, megmosott és felszeletelt burgonyát pépesítünk, majd fazékban fölforraljuk és kis lángon addig melegítjük, míg be nem sűrűsödik. A sűrű burgonyalével azonos mennyiségű mézet öntünk bele és addig főzzük kevergetve, míg ragacsosan sűrű lesz. Levesszük a tűzről, kihűtjük, befőttesüvegbe töltjük. Naponta két alkalommal fogyasztunk belőle éhgyomorra egy-egy evőkanálnyit, legalább húsz napon át.

Prof. Dr. Yu Funian PhD
XI. évfolyam 5. szám

Címkék: burgonya

Aktuális lapszámunk:
2017. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.