Szépség

Calendula-módszer

„Minden egyes betegünkért megküzdünk”

  A Balatontól kilátásnyira, a Siófok és Sóstó közötti dombtetőn áll egy négycsillagos modern szálloda. Látszatra olyan, mint a többi elegáns és igényes vendéglátóhely. Sokak számára azonban ez a hely – és a közelben lévő első épület, ami több mint két évtizede a Calendula Gyógyközpont otthona ‒ a gyógyulást jelenti. A felszerelt orvosi egészségügyi intézet sajátos módszerrel dolgozik, ami egyesíti magában a klasszikus orvoslást, az ájurvédát, a fitoterápiát, az ősi kínai és tibeti gyógyászatot és még sok mást. Az egészségügyi intézet főorvosát, dr. Szkopincev Dmitrij Ivanovicsot kérdeztük: miben áll sajátos módszerük.   

  ‒ Miért pont Calendula, azaz körömvirág?

   

  ‒ Amikor 25 évvel ezelőtt megalakult a gyógyközpont, akkor javasolta valaki, és mivel ez egy sokoldalú természetes gyógynövény, a latin neve pedig minden nyelven érthető, tetszett nekünk.

   

  ‒ Gyakran éri az a vád a Magyarországon gyógyító, külföldi származású orvosokat, hogy a diplomájuk a mi hazánkban nem érvényes. Ön honosíttatta az egykor a Szovjetunióban szerzett diplomáját?

   

  ‒ Én más módszert választottam: Magyarországon is diplomát szereztem, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán. Emellett számos más orvosi képzésben részt vettem. Mindig hajtott a tudásvágy és az, hogy a betegeimet meg akartam gyógyítani. Nem az volt pusztán a cél, hogy amit megtanultam, alkalmazzam, hanem a gyógyulás, és annak rendeltem alá a módszereket. Általában az a sorrend, hogy valaki lediplomázik, szert tesz egy kis gyakorlatra, azután megnézi, mi a divatos irányzat, mivel lehet pénzt keresni. Nálam ez fordítva történt: első volt a segíteni vágyás, az a szándék, hogy meggyógyítsam az embereket, és azután ennek érdekében tanultam mindenfélét. Az első szakvizsgámat ideggyógyászatból tettem le. A mozgásszervi betegségek esetében annak idején azonnal műtétet javasoltak, szóba sem jött más. Számomra kihívás volt, hogy a mozgásszervi betegekkel foglalkozzam, elsajátítottam a manuálterápiát, majd az akupunktúrát, azután a népi gyógyászati módszereket: különböző pakolásokat, fürdőket. Azt tapasztaltam, hogy ezek kombinációjával már jó eredményeket lehet elérni műtét nélkül is. Később Szegeden balneoterápiából doktoráltam. Tanulmányutakat tettem a volt szovjet államokban, Grúziában, Ukrajnában, azután Indiában, Nyugat-Európában, mindenütt elsajátítottam különböző módszereket. Ma is járom a világot és tanulok.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin szeptemberi lapszámában olvashatják!

   

  Zimber Szilvia
  XXIII. évfolyam 9. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.