Szépség

Celluitisz: a feszes bőr ábécéje

Tippek narancsbőr ellen

  A narancsbőr a 35év fölötti európai nők 80 százalékát érinti. Bár nem betegségről van szó, csupán kozmetikai problémáról, az érintettek világszerte milliókat adnak ki, hogy eltüntessék a csúnya elváltozást a fenekükről, a combjukról, a hasukról és a karjukról. Folyton újabb és újabb krémek, zselék és kenőcsök ígérik a tartósan feszes bőrt -de vajon lehetséges-e  ez egyáltalán?


  Vajon miért küszködik több nő narancsbőrrel, mint férfi? Míg a nőknél a bőr alsó rétege alatti kötőszövet egymáshoz nem kapcsolódó rostokból áll, addig a férfiaknál keresztirányú hálót alkot, ennek köszönhetően sokkal feszesebb. A nőknél azért vannak köztes területek az egyes kötőszöveti részek között, hogy a bőr alatti szövet szükség esetén - például a terhesség alatt - ki tudjon tágulni.

   

  Ehhez jön még az a tény, hogy míg a férfiaknál a zsírsejtek csak kis zsírkamrák formájában jelenik meg, addig ezek a sejtek a nőknél jóval nagyobbra nőnek. Ha a női testben felszaporodik a lerakódott zsír mennyisége, feltöltődnek a zsírsejtek, és megduzzadva betüremkednek a kötőszövet rostjai közé.

   

  Ennek lesz az eredménye a sajnos mindannyiunk számára ismerős gödröcskés, hepehupás bőrfelszín.
  Ne higgyük azonban, hogy csak a hízás vezet narancsbőrhöz: ha valakinek gyenge a kötőszövete, akkor soványan is lehet cellulitisze.

   

  A nem túl szép látvány mellett a narancsbőrös területen csökken az anyagcsere aktivitása, mivel a nagyobb méretű zsírsejtek szétnyomják a kisebb artériákat, vénákat és nyirokereket. Emiatt a bőr vérellátása romlik, és nem szállítódnak el kellően a salakanyagok. Ennek eredményeként a víz és a nyirok a szövetekbe préselődik, ami tovább rontja a narancsbőrös felület állapotát.

   

  Az ösztrogén nevű női nemi hormon a kötőszöveti struktúrákhoz kötődik hozzá. A pubertás alatt, de a változás korában is jellemző, hogy sok nőnél némiképp megnő az ösztrogénszint. Ha ehhez  veleszületett kötőszöveti gyengeség, valamint túlsúly társul, gyorsan kialakul a rettegett narancsbőr, de akár már fiatalabb korban is. Emellett a nikotin, az alkohol, a visszerek, a nyirokpangás, a mozgásszegény életmód, valamint esetenként a hormonkészítmények is hozzájárulhatnak a narancsbőr kialakulásához.

   

  Szinte valamennyi kezelési módszer arra törekszik, hogy erősítse a kötőszövetet és javítsa a bőr keringését. Ettől ugyanis javul a salakanyagok elszállítása, a sejtek regenerálódnak, és a bőr simábbnak és rózsásabbnak látszik.

   

  A nyirokdrenázs igazoltan formába hozza a bőrt,a kötőszöveteket és a nyirokrendszert

   


  Rendszeres mozgás nélkül nincs eredmény

  A legjobb módszer, amely a leglátványosabb eredményt hozza a  narancsbőr elleni harcban, a fogyás és a rendszeres mozgás. Sajnos ehhez türelemre és kitartásra van szükség. A zsírszövet csökkentése ugyanis nem jelenti azt, hogy elsőként a narancsbőr zsírsejtjei tűnnek el. Éppen ellenkezőleg: a női test elsősorban a combon és a fenéken tárolja a zsírt. A fogyásnak folyamatosnak kell lennie, mert a túl gyors súlyvesztés lógóssá teszi a bőrt, és ettől a cellulitisz csak még inkább rosszabbodik. A tartósan egészséges,  kiegyensúlyozott, teljes értékű táplálkozás a legjobb garancia az optimális testsúlyhoz.

   

  Ugyanez vonatkozik a sportolásra is. A narancsbőr elleni harc leghatékonyabb módszere a heti két-három alkalommal végzett könnyű mozgás. Ez jobb, mint a havi kétszeri erőfeszítés. Vannak speciális tornagyakorlatok narancsbőr ellen, amelyeket mindenki megtanulhat. Általában elmondható, hogy hasznos minden láb- és fenékizom-erősítő gyakorlat.

   

  A rendszeres mozgás javítja az izmok felépülését, a vér- és nyirokkeringést, így a bőr feszesebbnek látszik majd.
  A drogériákban számtalan krém, kenőcs, zselé és paszta kapható narancsbőr ellen. Ezek a készítmények általában többféle hatóanyag kombinációját  tartalmazzák, amelyeknek célja a bőr mikrokeringésének javítása (koffein, páfrányfenyő-kivonat). Ez a hatásuk azonban csak a bőr legfelső rétegére korlátozódik, a hatóanyagok nem hatolnak le a bőr alsó rétegeibe. Hosszabb távon alkalmazva azonban finomítják a bőrképet.

   

   

  A legtöbb módszer csak rövid távú megoldást ad

  Hasonló hatásuk van a peelingeknek, amelyek  leradírozzák a bőr szarurétegének felső szintjét. A sejtmegújulásnak köszönhetően a bőr tehát rózsásabbnak és egészségesebbnek látszik majd. A peeling közben masszírozzák is a bőrt, ami jót tesz az alsó bőrrétegeknek: javul a vérellátásuk és ezzel a salakanyagok elszállítása hatékonyabbá válik. A zsírsejtekre azonban a peelingek semmiféle hatást nem gyakorolnak. A testtekercselések, pakolások, anticellulit- harisnyák vagy a nyirokdrenázs ugyancsak segíthetnek. Átmenetileg javítják optikailag a narancsbőrös terület látványát, mivel visszapréselik a vizet a szövetekből a testbe, ahol a vese kiválasztja. A zsírsejtekre azonban ezeknek a módszereknek sincs befolyásuk. Az árammal végzett ingerlő kezelések fokozzák a zsírsejtek sejthártyájának átjárhatóságát, mire is ezek kisebbé válnak és a narancsbőr optikailag javul. Ám a hatása ennek sem tartós.

   

  Igen drasztikus módszer a zsírleszívás, amely eltávolítja ugyan a bőr alatti zsírréteget, de nem a narancsbőrt. Azokat a zsírsejteket ugyanis, amelyek behatoltak a kötőszövetbe és ott felelősek a hepehupás bőrfelszínért, többnyire nem távolítják el. A páciens tehát karcsúbb lesz, de a narancsbőre megmarad.

   

  Időközben megpróbálkoztak már a probléma hormonális kezelésével is, mivel közismert, hogy az ösztrogén serkenti a narancsbőr kialakulását. A nemi hormonokkal végzett helyi kezelés azonban nem kockázatmentes, és nem ad megoldást a problémára.

   

   

  Természetgyógyászati tippek kötőszöveti gyengeség ellen

  Abból kell kiindulni, hogy ha a narancsbőr egyszer kialakult, akkor nincs az a csodaszer, amely képes lenne tökéletesen eltüntetni. A különféle természetgyógyászati módszerek egyénre szabott kombinációja – rendszeres mozgással - azonban feltartóztathatja a cellulitisz előrehaladását és javítja a bőrképet:
  Ügyeljünk a kiegyensúlyozott sav-bázis egyensúlyra.
  A savas salakanyagok lerakódnak a bőr alsó rétegében, akárcsak azok a mérgek, amelyektől a szervezet nem tudott teljesen megszabadulni. Jó hatású a lúgos táplálkozás sok zöldséggel, valamint a lúgos fürdő.

   

  A sok folyadék nemcsak a sav-bázis egyensúly fenntartásához szükséges, hanem az egész anyagcseréhez. Alapszabály a megfelelő folyadékfogyasztáshoz: 30 ml/ testsúlykilogramm/ nap.
  A masszázs javítja a vérellátást és ezzel a táplálékellátást, illetve a salakanyagok elszállítását.
  Idetartozik a száraz kefés masszázs és a klasszikus masszázs. Nagyon jót tesz a bőrnek heti 2-3-szor 20 perc.
  Schüssler-sók: Calcium fluoratum (Nr. 1.), Silicea (Nr. 11), Natrium chloratum (Nr. 8) és Kalium sulfuricum (Nr. 6). Fogyó holdnál naponta 3x1 tablettát vegyünk be mindegyik sóból (az összesen 3 tabletta naponta), majd tartsunk két hét szünetet.

   

  A kovaföld arról ismert, hogy feszessé teszi a kötőszövetet. Növekvő holdnál szedjük, naponta 2x1-et.
  Utána tartsunk két hét szünetet.
  A tiszta kovasav belsőleg szedve serkenti a  kötőszövetek feszességét.
  Nagyon ajánlható a Senecio comp. homeopátiás készítmény, amelyből növekvő holdnál kell 2x5
  golyócskát szedni naponta. Utána két hét szünet következik.
  Ugyanilyen hatékony a PS 122.0 plus Option STAU-C spagirikus szer. Ebből fogyó holdnál 3x8 cseppet kell szedni naponta.
  Csodálatos masszázsolajat állíthatunk elő házilag: 50 ml mandulaolajhoz keverjünk 5 csepp ciprusolajat és 10 csepp narancsolajat. Ezzel masszírozzuk az érintett területet - csodás az illata és nagyon hatékony! A hatást fokozza a vérkeringést serkentő fürdő, például tengeri sóval vagy algával.

  -nori-
  XVII. évfolyam 3. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.