Szépség

Cseresznye

Gyógyító tippek, ötletek Kínából

A hagyományos kínai orvoslást nemcsak mellékhatásoktól mentes természetes gyógymódjai tették világszerte elismertté, hanem a betegségmegelőzés terén szerzett gazdag tapasztalatai is. Ki ne ismerné a híres kínai mondást, miszerint a legjobb orvosság a megelőzés. Ennek érdekében nélkülözhetetlen anak ismerete, hogyan hatnak ránk mindennapi táplálékaink. A kínaiak a táplálékokat különböző csoportokba sorolják aszerint, hogy azoknak milyen szervekre, milyen hatása van. Kínában, ha az emberek valamilyen betegségre utaló tünetet vesznek észre magukon, akkor elsőként az étrendjüket változtatják meg még ma is, és csak súlyos esetben fordulnak orvoshoz. Az egyszerűen elkészíthető, egészséges és gyógyhatású ételreceptek tárháza kimeríthetetlen, melyek alapja hétköznapi, ám egészséges alapanyagok. Sorozatunkban zöldségek és gyümölcsök felhasználásával elkészíthető kínai recepteket, ötleteket kínálunk, amelyek garantáltan beválnak a legkülönbözőbb egészségügyi problémák esetén.


A cseresznye édes, enyhén savanyú ízű, melegítő hatású gyümölcs. Erősíti a lépet és a gyomrot, táplálja a májat és a vesét.

 

Receptek:

Kanyaró megelőzése (két recept)

• Csak haladó szakácsoknak! Másfél kiló friss cseresznyét egy nagy fazékban teljesen légmentesen lezárunk. A fazekat a földbe temetjük. Egy hónap múlva kivesszük, a magokat eltávolítjuk és a lét üvegekbe töltjük. Naponta kétszer-háromszor kell inni, úgy, mint más gyümölcslevet. Fontos, hogy légmentesen lezárjuk, amikor eltemetjük, mert ha nem, megromlik és nem szabad meginni!

 

• Friss cseresznyemagvakat, (30 darabot) mozsárban összetörünk. Fazékban vízzel felfőzzük, kicsit megcukrozzuk. Naponta kétszer kell inni.

 

Lágyéksérv

60 friss cseresznyemagot egy kis ecettel (10-20 ml) megnedvesítünk. Serpenyőben kevergetve megpirítjuk, hogy kiszáradjon, sárga legyen. Mozsárban finom porrá őröljük, naponta háromszor 15 g-ot fogyasztunk belőle valamilyen folyadékkal.

 

Égési sérülések

Cseresznyelevet készítünk turmix- vagy gyümölcsfacsarógépben. Sérülés esetén rögtön bekenjük az érintett területet. Gyulladásmegelőző hatású.

 

 

Fagydaganat

Cseresznyelé és vörösbor keverékével dörzsöljük be a gyulladt területet naponta háromszor. Csak akkor alkalmazható, ha nincs gennyesedés.

 

Rovarcsípés

Cseresznyét mozsárban összezúzunk. A levét megisszuk, a maradó pépet a csípésre kötjük gézzel. Naponta kétszer alkalmazzuk.

 

 

Fáradtság, fájó térd és derék

• 100 g cseresznyét és 500 ml vörösbort egy hétre befőttesüvegben elteszünk. Esténként 1-2 dl-t iszunk belőle.

 

• Cseresznyéből és dióból levest főzünk: naponta kétszer fogyasztjuk rendszeresen.

Prof. Dr. Yu Funian PhD
XI. évfolyam 7. szám

Címkék: cseresznye, natúrkonyha receptek

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.