Szépség

Dió

Gyógyító tippek, ötletek Kínából

A hagyományos kínai orvoslást nemcsak mellékhatásoktól mentes természetes gyógymódjai tették világszerte elismertté, hanem a betegségmegelőzés terén szerzett gazdag tapasztalatai is. Ki ne ismerné a híres kínai mondást, miszerint a legjobb orvosság a megelőzés. Ennek érdekében nélkülözhetetlen annak ismerete, hogyan hatnak ránk mindennapi táplálékaink. A kínaiak a táplálékokat különböző csoportokba sorolják aszerint, hogy annak milyen szervekre milyen hatása van. Kínában, ha az emberek valamilyen betegségre utaló tünetet vesznek észre magukon, akkor elsőként az étrendjüket változtatják meg még ma is, és csak súlyos esetben fordulnak orvoshoz. Az egyszerűen elkészíthető, egészséges és gyógyhatású ételreceptek tárháza kimeríthetetlen, melyek alapja hétköznapi, ám egészséges alapanyagok. Sorozatunkban zöldségek és gyümölcsök felhasználásával elkészíthető kínai recepteket, ötleteket kínálunk, amelyek garantáltan beválnak a legkülönbözőbb egészségügyi problémák esetén.  


 

A dió olajokban gazdag, édes ízű, enyhén melegítő jellegű mag. A hagyományos kínai orvoslás szerint erősíti a vese jangját, a derék és a térd energiáit, melegíti a tüdőt, enyhíti az asztma tüneteit, nedvesíti a beleket, megkönnyíti a székelést.

 

Receptek:

Alvászavar

Ajánlott rendszeresen, minden reggel és este két-két dióbelet megenni. Másik recept:

 

30-30 gramm dióbelet és szezámmagot 60 gramm megmosott, friss eperfa levéllel mozsárban összetörünk, a masszából 3 grammos golyókat formálunk, és naponta két alkalommal három-három golyót fogyasztunk.

 

Szamárköhögés

30 gramm dióbelet és 150 gramm kimagozott körtét mozsárban összetörünk. 3-4 deci vízzel összekeverjük, felfőzzük és miután kihűlt, 30 gramm mézet keverünk hozzá. Naponta háromszor egy-egy evőkanállal fogyasztunk belőle.

 

Asztma

1-2 dióbelet 1-2 szelet gyömbérrel együtt, jól összerágva; naponta kétszer (reggel és este) megeszünk.

 

Nocturia

(rendszeres éjjeli vizelési kényszer)

Vesegyengeség esetén gyakori az éjszakai vizelési kényszer. Ilyenkor pirítsunk meg 2 dióbelet, amelyet jól összerágva, 1 korty jó meleg vörösborral lefekvés előtt nyeljünk le.

 

Hasmenés

Héjastul diót pirítunk úgy, hogy a külseje megfeketedjen. Ezután a héját eldobjuk, és a belét 20 percig vízben főzzük. Lehűlés után a dióbeleket megesszük, a levét megisszuk. Naponta 2 diót és egy pohárnyi lét fogyasztunk.

 

Hányás

1 diót héjastul megpörkölünk úgy, hogy az belül is megfeketedjen, és az egészet mozsárban durva porrá törjük. 15 gramm gyömbért megfőzünk, és a főzetet a dióporral elkeverve megisszuk.

 

Székrekedés

60 gramm dióbelet és 30 gramm szezámmagot mozsárban porrá törünk. Ebből egy-egy evőkanálnyit langyos vízzel lenyelünk, reggel és este, egy héten át. Krónikus székletpanaszok esetén különösen hasznos.

 

Bőrviszketés, rühesedés

7 db dióhéjat harminc percen keresztül vízben főzünk. A langyosra hűlt vízzel naponta kétszer-háromszor mossuk a viszkető bőrfelületet.

 

Kellemeten hónaljszag

Először megmossuk és szárazra töröljük a hónaljunkat, majd dióolajjal bedörzsöljük és 3-5 percig masszírozzuk.

Prof. Dr. Yu Funian PhD
XI. évfolyam 10. szám

Címkék: dió, natúrkonyha receptek

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.