Szépség

Drágakőmasszázs


   

  A drágakövek ősidők óta mágikus vonzerővel hatnak az emberekre. A szépségen túl a fénylő köveknek gyógyhatása is van testre és lélekre. Arc- vagy testmasszázs részeként harmonizálnak és felébresztik az életerőt.

   

  A drágakövek ősidők óta mágikus vonzerővel hatnak az emberekre. A szépségen túl a fénylő köveknek gyógyhatása is van testre és lélekre. Arc- vagy testmasszázs részeként harmonizálnak és felébresztik az életerőt.

   

  A masszírozás érintést jelent (a szó az arab "massa"-ból ered), az érintés pedig olyasvalami, melyre mindannyian áhítozunk. A bőr, melyet milliónyi érzősejt borít, az impulzusokat rögtön továbbítja az agynak. Intenzív érintés során az agyban szabályszerű jókedv-hormonkoktél termelődik, mely onnan a vérerekbe áramlik.

   

  A nemeskövekkel végzett teljes tesztmasszázs jót tesz testnek és léleknek egyaránt. A jelzett vonalak a test első és hátsó részén megmutatják, milyen irányban masszírozzunk a kövekkel

   

  A drágakőmasszázsnál még más tényező is szerepet játszik: a természet e csodáit, a nemes köveket különböző ionrezgéseik alapján az egyes terápiáknál igen változatos módon lehet alkalmazni.

   

  Az ásványoknak saját elektromágneses rezgésmezejük van. Az emberi test is rendelkezik mérhető mágneses mezővel, ezért a diszharmonikus testrezgéseket e speciális kövek kiegyenlíthetik. Az ásványokat nyugodt mozdulatokkal körözve, csíkokat húzva vagy enyhén nyomást gyakorolva vezessük a testen, így azok lágyan serkentik a vérellátást és már rövid idő elteltével kellemesen ellazítják az embert. Ez leginkább az arckifejezésen látható, ami nyitottabbá és oldottabbá válik. Az effajta masszázs úgy hat, mint egy fiatalító kúra. A szemek csillogni kezdenek, a tartás egyenesebb lesz tőle, a járás pedig könnyű és szárnyaló.

   

  A masszázshoz különböző formájú ásványokat használhatunk, pl. hosszúkás, szappan vagy golyó alakú drágaköveket

   

  Minden kőnek jelentése is van. Az achát, az aventurin vagy a fekete turmalin pl. védő- és biztonságot adó köveknek számítanak. A kék kalcedon és a fluorit ezzel szemben a méregtelenítésről és fogyasztásról gondoskodnak. A vörös jáspis és a rózsakvarc a vérellátást serkentik. A borostyánkő és a citrit elűzik a depressziót és jókedvre derítenek. A kék kvarc nyugtató és vérnyomáscsökkentő hatású.

   

   

   Hogyan válasszuk ki a megfelelő követ?

  Alapvetően majdnem minden kővel lehet masszírozni, ha az nem túl nyers, nem túl szögletes vagy nem túl éles szélű. Hogy szappan- vagy lencsealakú drágakővel, kerekre polírozott nemeskővel, egyszerű nyers kővel vagy más formákkal dolgozunk, annak nincs jelentősége. Kivéve az ún. hegyes drágaköveket. Ezek ugyanis energiájukat a kőcsúcsába gyűjtik össze, amely így a szélesebb oldalain valamivel gyengébb lesz.

   

  Az aventurin, a magnezit és a füstkvarc ún. antistressz ásványok. Ha velük masszíroznak, terhelhetőbbek és nyugodtabbak leszünk

   

  Ajánlatos a kövek különböző hatásait is kipróbálni. Az egyik kő bosszanthat, a következő hűsíthet, a harmadik melegséggel tölthet el, a negyedik életerőt adhat, az ötödik ellazíthat, a hatodik pedig felfrissíthet. Kezdők minden masszírozásnál csak egy fajta követ használjanak, hogy a különböző hatásokat megismerjék. Idővel magabiztosabbá válik az ember, és igazi tudást szerezhet meg.

   

  Így hat a masszázs a legjobban

  A masszázsolajok javítják a kövek siklását, ráadásul harmonizálják a bőrt és a testet. Különösen hatékony, ha olyan olajat használ az ember, amelynek ugyanaz a hatása, mint az ásványnak, pl. rózsa masszázsolajat rózsakvarcmasszázs esetén. Ezzel a szív tájékot és az önmagunkkal és környezetünkkel való szeretetteljes összetartozás érzését erősíthetjük.

   

  Masszázsolajok kaphatók a bioboltokban, de természetesen magunk is előállíthatjuk őket. Ehhez a kiválasztott követ tegyük 50 ml jó minőségű növényi olajba (pl. jojobaolaj, szezámolaj, mandulaolaj). Ezt kb. 4 hétig állítsuk meleg és világos helyre. Ennyi idő után az olaj felveszi a kő információit. Az ásványt benne hagyhatjuk az üvegben, amíg használni kezdjük.

   

  A gránát, a rubin és a rózsakvarc a szív és a szerelem ásványai. Jókedvre derítenek és vonzó kisugárzást kölcsönöznek

   

  Kellemes lehet a partnermasszázs is, pl. a teljes testen végezve. Érdemes az alábbiak szerint hozzákezdeni: a masszírozott feküdjön a hasára. Ebben a pozícióban először a lábait, aztán a hátát masszírozzuk. Ezután következik a test elülső része. Itt a lábfejjel kezdjük, majd a megfelelő kővel egymás után a kezeken és a karokon, az arcon és a dekoltázson, a hason és végül a lábakon menjünk végig.

   

  Hogy melyik követ használjuk a masszázshoz, az attól függ, mit szeretnénk elérni. Lássunk tehát egy kis összeállítást a lehetőségek tárházából: az aventurin, a magnezit vagy a füstkvarc a napi stresszhez való alkalmazkodást segíti. A gránát, a rubin és a rózsakvarc növeli az életörömöt. A fehér achát, a nefrit és a szerpentin belső békét és biztonságot közvetít, de segít a belső középpont megtalálásában és a fogékonyság erősítésében is. Az amazonit a vegetatív idegrendszerre hat, és így enyhíti az ott gyökerező bőrproblémákat, kiegyenlíti a hangulatingadozásokat.

   

  A biztonság és védelem érzését közvetíti a fehér achát, a nefrit és a szerpentin. Ezek a kövek erősítik az önbizalmat és kreatívvá tesznek

   

  A smaragd hatása minden területre kiterjed. Már Hildegard von Bingen is arról számolt be, hogy ez a kő az emberek minden fogyatékosságát gyógyítja. Így a smaragd segít minden féle gyulladáson, bél- és légúti betegségen. Méregtelenítő, erősíti a májat és stabilizálja az idegeket. Szellemi szinten különösen olyan életszakaszokban javallott, melyekben irányváltásra van szükségünk.

   

  A következő három gyakorlat a masszázsra való felkészülésként segít megismerkedni a drágakövek formáival és hatásaival.

   

    1. gyakorlat: masszírozza csukott szemmel, először a mutató- és középső ujjával, aztán egy ásvánnyal a saját arcát. Figyelje közben a kő élét, mint meghosszabbított érzékszervet, úgy, mintha a kő csúcsa idegsejteket tartalmazna. Néhány gyakorlatnál majd észreveszi, hogy tudata egészen a kőcsúcsáig kitágul.
    2. gyakorlat: görgessen egy ásvány golyót lassan a kezeiben és figyelje meg közben, mit érez. Ezután vegyen kézbe egy más fajta ásványból lévő golyót és ismételje ezt a gyakorlatot. Érzi a különbséget?
   

  3. gyakorlat: masszírozza két ún. szappan- vagy lencsekővel egyidejűleg, körkörös mozdulatokkal saját combját. Próbáljon ki a kövekkel különböző fogásokat és érezze a különbséget. Variálja a nyomást és a sebességet, figyelje meg, milyen érzetet vált ki a masszázs.

     

   

  A legjobban bevált MASSZÁZSFOGÁSOK

  A drágakőmasszázs során mindenekelőtt a következő fogásokat különböztethetjük meg:

  Körök: a kővel lágy köröket írunk le a bőrön.

  Csíkok: a követ hosszú, egyenes mozgással csúsztatjuk a bőrön. Eközben a nyomást egyenletesen oszlatjuk el a kő felszínén.

  Gyúrás: itt az izmokat vagy szöveteket erős nyomással és rövid forgó mozdulatokkal dolgozzuk meg.

  Nyomás: a követ rövid ideig erősen az izomzatba nyomjuk, aztán lazán tovább mozgatjuk, majd megint nyomjuk. A nyomás kellemes és ugyanakkor mélyen oldó technika.

  - emese -
  XII. évfolyam 6. szám

  Címkék: drágakőmasszázs

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.