Szépség

Erősen izzad? Érzékeny a bőre?

Válassza a megfelelő dezodort!

izz.jpgA verejtékezés mindenkit érint, nyáron különösen. A verejtékezés fontos a szervezet egyensúlyának fenntartásához: a méreganyagok eltávolításához, a hőszabályozáshoz. Erőssége a hőmérséklettől és a páratartalomtól függően változik, ezért természetes, hogy meleg nyári napokon mindenkit érint. Mértékét belső tényezők is befolyásolhatják: mindenki ismeri azt a jelenséget, hogy amikor izgulunk, jobban izzadunk. De érzelmi állapottól függetlenül, más, pl. hormonális okokból is fokozódhat az izzadás. A verejték vízből, ásványi anyagokból, lipidekből és méreganyagokból álló, szagtalan folyadék. Ezt a folyadékot a bőrön természetesen megtalálható baktériumok és enzimek bontják le, ezáltal válik kellemetlen szagúvá.


Kevesen tudják, hogy a dezodoroknak 2 fajtája létezik: izzadságszabályozó dezodor és dezodor. Magyarul nincs két külön szó rá, de más nyelvekben világos a különbség: anti-transpirant ("izzadság elleni") és deodorant ("szagűző").

Izzadságszabályozó dezodorok

Az izzadságszabályozók az alumíniumsóknak köszönhetően a verejtékezés 2 szintjén hatnak:

■ a pórusok átmérőjének csökkentésével kisebb mértékű lesz a verejtékezés,

■ baktériumölő hatásuk gátolja a szagtalan verejték lebomlását kellemetlen szagú összetevőire.

Az alumíniumsók nagy koncentrációja maximális hatékonyságot biztosít, de kellemetlenül száraz érzést okozhat a nagyon érzékeny bőrűeknek.

Dezodorok

Az alumíniumsókat nem tartalmazó dezodorokat a legérzékenyebb bőrűek is jól tolerálják. Úgy hatnak az izzadás ellen, hogy

■ gátolják a szagtalan verejték lebomlását kellemetlen szagú összetevőire,

■ nem változtatják meg a bőr flóráját.

A dezodorok különösen kíméletes védelmet nyújtanak, és nem hagynak nyomot a ruhán.

Mindkét technológiának vannak előnyei és hátrányai. Az izzadságszabályozók rendkívül hatékonyak, ezért nagyon elterjedtek. Hátrányuk lehet azonban, hogy foltot hagyhatnak a ruhán. Az érzékeny bőrűek pedig arra panaszkodhatnak, hogy kellemetlenül kiszárad, húzódik tőle a bőrük. Márpedig a hónalj bőre sokaknál érzékeny, hiszen különösen igénybe vett terület: gyakran szőrtelenítjük, a ruha is dörzsöli, egyes kozmetikai szerek is irritálhatják stb.

Ezért vannak olyan nők, akik ennél kíméletesebb, gyengédebb megoldást keresnek. Nekik fejlesztette ki a Vichy az új, extra kímélő dezodorokat. Hidratáló és bőrnyugtató hatóanyagokkal gazdagított összetétele ápoló hatású is. Sokan keresik - a kevésbé érzékeny bőrűek között is - a tartósítószer- és parabenmentes kozmetikumokat. A Vichy új dezodorai ilyenek, ráadásul illatanyagot és alumíniumsókat sem tartalmaznak, ezért nem hagynak nyomot a ruhán. Azt is tudni kell azonban, hogy az alumíniumsót tartalmazó dezodorok hatékonysága kiemelkedő, ezért az izzadékony embereknek azokat javasoljuk.

Kiszerelés

A Vichy dezodorokat fajtától függően spray, golyós, stift és krém formában lehet kapni. A bőrre kenhető formulák különösen hatékonyak, ezen belül a golyós kiszerelések jól követik a hónalj vonalát, míg a stift verzió felkenéskor szárazabb érzést biztosít. (x) 

 

tgym
XIV. évfolyam 7. szám

Címkék: bőrápolás, izzadság

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.