Szépség

Esendő fejkorona: a hajhullás

A haj a vér „meghosszabbítása”


   

  A fejünket díszítő hajkorona mindig is az egyéniség kifejezésének fontos eszköze volt és maradt. Emellett azonban fontos információt adhat ápoltságunkról, egészségi állapotunkról, életkorunkról, vagy akár kulturális-szociológiai eredetünkről is. A haj egészségének megváltozása, kihullása nyomán külcsínünk megváltozása komolyan hat önbizalmunkra, általában pszichés állapotunkra. Ez fordítva is igaz, vagyis a szellemi-lelki terhek, a tartós sztressz erősen megviselhetik hajunk állapotát is, több olyan esetet leírtak például, amikor valaki egy nagy családi tragédia után egy nap alatt teljesen megőszült vagy megkopaszodott!

   

  A haj és a testi állapot közötti szoros összefüggés leghíresebb története a hatalmas erejű Sámsoné, aki a legenda szerint Izrael hőseként a filiszteusok elleni küzdelemben egy szamárállkapoccsal több száz ellenséggel végzett. Sajnálatos módon azonban rosszul választotta meg szeretőjét, a filiszteus Delilát, aki kikönyörögte emberfeletti erejének titkát, vagyis azt, hogy az a dús hajkoronájában rejlik. Éjszaka levágta Sámson haját, így elfoghatták, megvakították és tömlöcbe zárták.

   

  A haj erőssége egyébként a hagyományos kínai orvoslásban (hko) is összefügg az erővel, leginkább a méregtelenítő szervek – elsősorban a máj és a vese – egészségi állapotával, vagyis akinek dús haja van, annak biztosan nem törékeny az egészsége. Amíg a testszőrzet a „tüdő beosztottja”, addig a haj a vese „alkalmazottja”. A piao (a külső) megjelenése mutatja meg a li (a belső) milyenségét, a szerv virágzó állapotát. Az ő egészségi állapota a test díszeinek fényében tükröződik – írja a Su Wen.

   

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin júliusi lapszámában olvashatják!

  Dr. Simoncsics Péter
  XXV. évfolyam 7. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. október

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.