Szépség

Ezerarcú masszázs

A masszázsfajták sokfélesége és ezek kivitelezése szinte áttekinthetetlen


 Abhjanga masszázs: igazi élmény, ha valaki szereti, hogy kényeztetik, és nem fél a sok olajtól és a mezítelenségtől

 

Ájurvédikus masszázs

Az abhjanga (szanszkrit: "becéző kezek") az évezredes ájurvédikus orvoslás része, amely a három doshán (vata, pitta és kapha) alapszik. A helytelen táplálkozás vagy a stressz hatására ezek egyensúlya felborul, ettől elakad az életenergia áramlása a testben. Az abhjanga masszázs a légzéstechnikák, a meditáció és a méregtelenítő kúrák mellett az egyik lehetőség a doshák harmonizálására. Az olajos masszázs eltávolítja a mérgező anyagokat a szervezetből. Általában ájurvédikus kúrák keretében szokták alkalmazni, de különállóan, kényeztető wellnessmasszázsként is igénybe vehető.

 

A kezelés elején a masszőr az arcra helyezi a kezét, a szem csukva marad. Meleg, illatos olaj (általában napraforgó- vagy szezámolaj) csurog a mezítelen testre, csak a szeméremtájékot fedi kendő. A masszőr az olajat lágy, simító mozdulatokkal osztja szét a testfelületen a homloktól a lábfejig. Mély belégzés és a légzésre figyelés erősíti a kezelés jótékony hatását. Az abhjanga összekapcsolható a shirodara módszerrel. Utóbbinál kb. két liter olajat csurgatnak vékony sugárban a páciens homlokára. Ez nagyon megnyugtató, de utána a hajat többször meg kell mosni, hogy az olajat eltávolítsuk belőle.

 

Lávaköves masszázs

A módszer, amely során a testet forró és hideg kövekkel masszírozzák, Amerikából származik. Tíz évvel ezelőtt Mary Nelson sajátította el indián gyógyítóktól. Több tucat ovális alakú, simára csiszolt bazaltkövet vízfürdőben kb. 64 °C-ra melegítenek, illetve hűvös márványköveket egy jéggel mínusz 12 °C-ra hűtenek le. A terapeuta először megvizsgálja a hátunkat, majd tizenkét forró követ úgy helyez el a kezelőágyon, hogy azok testünk fontos energiaközpontjait (csakráit) nyomják, amikor rájuk fekszünk. A masszőr olajos kövekkel simítja végig testünket tetőtől talpig. A mozdulatok leginkább a hagyományos masszírozáshoz hasonlítanak, azonban a melegítésnek köszönhetően intenzívebb hatásúak. A forró kövektől bőrünk felforrósodik, a hő mélyen behatol a szövetekbe és kellemesen ellazít. A masszőr ekkor a jéghideg köveket helyezi fel - ez pedig tüzes hatást gyakorol keringésünkre.

 

A lávaköves masszázs kellemesen melegít, ugyanakkor serkenti a vérkeringést is. A meleg és a hideg hirtelen, éles változása után a bőr puha és feszes lesz

 

A módszer hívei szerint a lávaköves masszázs tízszer hatásosabb, mint a hagyományos kézi masszírozás, mivel itt a dörzsölés mellett a hőhatás is szerepet kap. Orvosilag egyelőre nem ismerték el, hivatalosan pusztán wellnessmódszernek minősül.

 

 

Hagyományos thai masszázs

Nuad, ez a módszer neve thai nyelven. Eredetileg Indiából származik, és a szerzeteseknek szánták, akik a meditáció alatt elgémberedtek. Ez a világ egyik legősibb, ugyanakkor legkeményebb masszázsfajtája, és semmi köze nincs a szexhez. Thaiföldön elismert gyógymód, Európában - tévesen - lazító masszázsként ismerik.

 

Hagyományos thai masszázs: ízületeink ellazulnak, de máris a közelben ólálkodik egy kiadós izomláz. Aki keményen szereti, jó helyen keresgél, de a simogató masszázsok híveinek nem ajánljuk

 

A páciens kényelmesen, felöltözve fekszik egy talajra helyezett matracon. Nem alkalmaznak olajat. Üdvözlésképp a masszőrnő összetett kézzel, kedvesen mosolyogva meghajol előttünk, de ezzel vége is a finomkodásnak. A törékeny hölgy ezután lábbal erőteljesen végiggyúrja testünket. Kézzel paskol, hüvelykujjával, tenyérpárnájával, könyökével és lábaival erőteljes nyomást gyakorol a test különböző pontjaira, olykor teljes testsúlyát bevetve. Húzással nyújtja a végtagokat - néha a fájdalom határáig. A nyomást mindig célzottan, meghatározott energiapontokra gyakorolják és 5 másodpercig tartják fenn, ez feloldja az energiablokádokat. Ez lényegében az akupresszúra thai változata, és igen hatásos fejfájás, izomgörcsök, merev izmok ellen, de a hátfájdalmak csillapításában is. A hagyományos thai masszázs nem való az érzékeny embereknek, továbbá nem szabad alkalmazni terhesség idején, csontritkulásban és ízületi betegségben szenvedőknél.

 

Siacu

Tokujiro Namikoshi 1925-ben alapította siacuintézetét Hokkaido városában. A siacu (shiatsu) japánul ujjal nyomást jelent. Ez a módszer a hagyományos kínai akupresszúrát a modern masszírozási technikákkal (pl. nyújtások és ízületek rotációja) ötvözi. Ez az iskola - a többi hagyományos távol-keleti gyógyító iskolákhoz hasonlóan - abból indul ki, hogy az emberi testet energiapályák hálózzák be, amelyekben a csi áramlik. Az áramlásban beállt blokádokat pontokra gyakorolt nyomással oldják fel.

 

Siacu: nem olyan kemény, mint a thai masszázs, de nem is igazán lazító, kényeztetős kezelés. Kevésbé az élvezetért, inkább terápiás céllal érdemes igénybe venni

 

Kényelmesen, felöltözve, egy földre terített matracon kell feküdni felváltva hason, oldalt vagy hanyatt. A masszőr a páciens mellett térdel, és kezét a hasfalra helyezi, hogy megérezze a test közepének életerejét. Innen végigtapintja a testet a karok felé, az óra járásával megegyező irányban. Közben ujjal, a tenyérpárnájával, részben könyökével és térdével érzékeny pontokat nyom meg, amelyek közül néhány kifejezetten fájdalmas lehet.

 

A módszert stressz enyhítésére, fáradtság ellen és a feszes izomzat oldására használják. Tanulmányok igazolják pozitív hatását az izom- és csontrendszeri betegségekben, főképp a hát fájdalmas állapotaiban. Gyulladások, nyílt sebek, csonttörés, akut betegségek és veszélyeztetett terhesség esetén nem szabad alkalmazni.

 

Talpreflexzóna-masszázs

William Fitzgerald amerikai gyógyító úgy vélte, hogy a talpak több száz idegpálya révén összeköttetésben állnak testünk minden részével, szervével. Ebből kiindulva 1913-ban kidolgozta a test térképét. Ha például a középső lábujj egy bizonyos pontjára gyakorolt nyomás fájdalmas, akkor tarkótáji kötöttségre következtethetünk, amit e pont módszeres masszírozásával kezelhetünk. Hasonló módon kezelhető sok egyéb betegség, például az asztma, a melléküreg-gyulladások, a hátfájdalmak, illetve az alvászavarok.

 

Talpreflexológia: az olykor rabiátusnak tűnő nyomások ellenére a kezelés kellemes, ugyanis hatására a lábfej keringése felpezsdül, ezért kimelegszik és ellazul

 

A mezítelen lábfejet masszírozzák, miközben a páciens ül vagy fekszik. A talpat a hüvelykujjal masszírozzák, nyomkodják, a lábfej felső részét (rüszt) a mutató- és a középső ujjal. A procedúra kissé fájdalmas, mert a fájdalom diagnosztikus értékű útmutató. Sok orvos elismeri a talpkezelés hasznos voltát. Feltételezhetően fejfájások és a menstruációs fájdalmak kezelésében is hasznos. Sok páciens fáradtnak érzi magát kezelés után, lábaik bizseregnek, egyesek erősen verejtékeznek. Általánosan érvényes, hogy a lábfej gyulladásai esetén fennáll a trombózis veszélye, ezért ilyenkor nem szabad alkalmazni. (Erről a témáról bővebben lásd a következő cikket a 70-72. oldalon)

 

 

Nyirokmasszázs

A nyirokfolyadék anyagcserénk végtermékeit - főképp fehérjéket - szállítja a vérbe. Innen a májhoz és a veséhez jutnak el, amely kiválasztja és kiüríti azokat a szervezetből. Ha a nyirokáramlás zavart szenved, a folyadék pangani kezd. A nyomás folyadékgyülemhez (ödéma) vezet a szövetekben, a bőr megduzzad. A nyirokmasszázs módszerét 1932-ben Emil Vodder dán fizikoterapeuta fejlesztette ki a klasszikus masszázsból.

 

A páciens fehérneműre vetkőzve fekszik a kezelőágyon, a masszőr lágy, körkörös és húzó, toló mozdulatokkal a szív irányában masszíroz, hogy ezzel elvezesse a pangó nyirokfolyadékot. A hatás igen látványos, a legtöbb páciens a kezelés után azonnal a mellékhelyiség irányába távozik.

 

Nyirokmasszázs: teljes mértékben gyógyító hatású kezelés, nem wellnessmasszázs

 

A nyirokmasszázs mindenféle eredetű pangás kezelésére alkalmas. A várandós anyák ödémás végtagjain ugyanúgy képes könnyíteni, mint a mellműtéten átesett hölgyeken, akiknek eltávolították a hónalji nyirokmirigyeit. Sportsérülések (bokaficam, keresztszalag-szakadás, bokaízület sérülése) kezelésében is hasznos lehet, amennyiben csökkenti a duzzanatot. A nyomás és húzás nem ajánlott rákműtét után, daganatos betegeknél, akut gyulladásokban, trombózisban, a véralvadás zavarait okozó betegségekben és a szívbetegség okozta lábödémáknál. Ajánlatos az óvatosság idült gyulladások és asztma esetén is.

 

Klasszikus svéd masszázs

Ezt a masszázst a tizenkilencedik században Per Hendrik Ling svéd gyógytornász fejlesztette ki, hogy a testet megszabadítsa az izomkeményedésektől és a fájdalmaktól. Fekve történik, meztelenül, csak egy kendő vagy lepedő szolgál takaróként. A kemény izmok megtalálása érdekében a masszőr kezével néhányszor végigsimít a háton és a vállon, majd erős kézzel gyúrja és dagasztja az izmokat, a szív felé haladva. Sokan olajat használnak. Alapvetően négy technikát alkalmaznak: a simítást, a gyúrást, a dörzsölést és a dögönyözést. Az ezek közötti arány, valamint a nyomás ereje a panaszoktól függ. Mindössze néhány perc után érezni lehet, hogy az izmok ellazulnak.

 

Klasszikus svédmasszázs: mindenkinek ajánlható, aki szereti, ha a masszőr erősen odanyúl. Utána kellemesen ellazulunk, izmaink érezhetően lazábbak

 

A kezelés hatásossága tudományosan igazolt izomfeszesség, reumatikus eredetű és hátfájdalmak esetében. Ezen túlmenően nagyon hatásos lehet emésztési zavarokban, depresszió és fóbiák, szorongások enyhítésére. Tilos alkalmazni trombózis, bőrfertőzések, a vénák gyulladása, csontritkulás és csonttörés esetén. A rákos betegek és a közelmúltban szívinfarktuson átesett betegek is tartózkodjanak ettől a kezeléstől.

 

 

Kötőszöveti masszázs

Kötőszövet nem csak a combunkon van (narancsbőr!), ez a szövet tart össze bennünket. Belső szerveinket kötőszövetek tartják a helyükön, és a kötőszövetek megtalálhatók a teljes bőrfelület alatt is. A bőr alatti kötőszövetek ezen idegpályák révén összeköttetésben állnak belső szerveinkkel is. Henry Head brit neurológus volt az első, aki ezeket a kapcsolatokat felismerte, Elisabeth Dicke német gyógytornásznő és Hede Teirich-Leube német orvosnő közösen dolgozta ki e felfedezésen alapuló terápiáját 1938-ban.

 

A páciens mezítelen felsőtesttel egy masszírozószékben ül. A masszőr a gerincoszlop két oldalán erőteljes mozdulatokkal húzza és gyúrja, görgeti. Ezáltal a kötőszövet vér- és oxigénellátása javul. A nyomás jól érezhető, de nem fájdalmas, a nyomában keletkező pirosság is hamar eltűnik. Szükség esetén más testrészeket is bevonhatnak a masszírozásba.

 

Kötőszöveti masszázs: nem kényeztető masszázs, inkább gyógykezelés

 

A kötőszöveti masszázst orvosok ritkán rendelik betegeiknek - noha terápiás hatásosságuk hivatalosan elismert. Főképp vérkeringési zavarokban, menstruációs és klimaxos panaszokban, a légutak betegségeiben, gyomor-bél rendszeri betegségekben, kozmetikai problémák esetén (narancsbőr) szokták alkalmazni. Kezelés előtt a bőrt nem szabad melegíteni, mert akkor elveszíti feszességét, rugalmasságát.

 

 

Rolfing

A módszert a hatvanas években Ida Rolf amerikai biokémikusnő fejlesztette ki, hogy javítsa a testtartást. A holisztikus kezelés hónapokig eltarthat, de tartósan korrigálja az ízületeket, izmokat.

 

A masszőr először alaposan szemügyre veszi az alsónadrágra vetkőzött páciens testtartását, mielőtt az hanyatt feküdne a kezelőágyon. Célzott mozdulatokkal dolgozik a testen, a lábaktól kezdve felfelé haladva. Az érintések olykor alig érezhetők, máskor fájdalmasak, ha erősebben odanyúl, hogy a megkeményedett szöveteket széthúzza. A kezelés főképp az izmokat körülvevő kötőszöveteket célozza meg.

 

Rolfing: hosszú távon hat, inkább gyógytorna jellegű. Kényeztető wellnessmasszázsnak nem nevezhető

 

A rolfing kiváló mindazoknak, akiknek az izmai krónikusan kemények, egyoldalúan terhelik a törzsüket vagy javítani szeretnének mozgékonyságukon. A csontritkulás, a gyulladásos reuma, a degeneratív izombetegségek, az akut sérülések, a rosszindulatú daganatok és a közelmúltban lezajlott sérülések a kezelés ellenjavallatai. A kúra általában 10 kezelésből áll.

- tommy -
XV. évfolyam 6. szám

Címkék: ájurvéda, ájurvédikus masszázs, kötőszöveti masszázs, lávaköves mazzsázs, masszázs, masszázsfajták, nyirokmasszázs, rolfing, siacu, svéd masszázs, talpreflexzóna-masszázs, thai masszázs

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.