Szépség

Falmászás mint terápia

  A fizikoterápiás praxisok berendezése változik. Külföldön a gyógytornához használt matracok, súlyzók és bordásfalak között egyre gyakrabban találjuk meg a mászófalat - mint orvosi szempontból hatékony, egyúttal kedvelt kiegészítőt. Nem azért, mert a terapeuták lépést akarnak tartani a divatirányzatokkal. Sokkal inkább azért, mert felismerték, hogy a mászásra jellemző tipikus mozgásminták terápiás szempontból hasznosak lehetnek


  Gyógytornászok továbbképzés közben. Hamarosan ők is felveszik terápiás programjukba a falmászást

   

  Klinikai tanulmányok igazolják a megfigyelést. Már 1999-ben megjelent egy tanulmány a terápiás mászás és az ún. izokinetikus erősítő edzés (azonos mozgástempójú edzés) hatásairól. A szerzők összehasonlították a két gyógytornaeljárást. Eredményeik szerint a mászás azonos értékű volt a hagyományos gyógytornával, sőt bizonyos területeken jobb eredményeket lehetett vele elérni. A mászás másik nagy előnye, hogy a páciensek kedvelik, mert nem monoton. A mászófalon történő gyakorlásnál rendkívüli mértékben megnő a motiváció.

   

  Három kórcsoportnak ajánlható a terápiás falmászás: az ortopédiai problémákban szenvedőknek, a neurológiai betegeknek és a pszichés, lelki problémákkal küszködőknek. Utóbbi csoportban sok a gyerek. Többnyire viselkedészavarokkal küszködő gyerekekről van szó, akiknek túl kicsi az önbizalmuk, és szoronganak, kudarckerülők. Nem ritka, hogy a gyerekek úgy érzik, a családi problémákért, például a szülők válásáért ők a hibásak.

   

  Egy gyakorlat, amit agyvérzést szenvedett pácienseknek kell végezniük. Különböző magasságú zsámolyokról kell a páciensnek fel- és lemásznia, miközben megkapaszkodik a mászómarkolatokban

   

  Az első órákon az a legfontosabb, hogy a gyerekek megismerkedjenek a terapeutával és a fallal, és kialakuljon bennük a terapeuta és a biztosítókötelek és szerelékek iránti bizalom. Ez a terápia lényeges része, ugyanis ezek a gyerekek félnek, szoronganak. Görcsösek, kapaszkodnak, pánikba esnek, amint úgy érzik, nincs talaj a lábuk alatt. A terápia lényege az ősbizalom helyreállítása. A foglalkozások során minden alkalommal eljutnak abba a magasságba, ahol már félni kezdenek – ez lehet négy, öt méter vagy még magasabb - majd innen visszatérnek a talajra. Minden gyerek mondhat nemet. A földre visszatérve a terapeuta türelmesen elbeszélget a gyerekekkel, elmagyarázza nekik a technikai részleteket, de legfőképp az önbizalmukat próbálja erősíteni.

   

  Nem a személyes rekordok felállítása és túlszárnyalása a cél. Sokkal inkább arról van szó, hogy saját tudást szerezzenek és ebből önbizalmat merítsenek. És bizalmat a másik ember iránt – ez nagyon fontos. Ezt szolgálja az a gyakorlat is, amikor a terapeuta beköti a gyerek szemét, mielőtt az ismét megmászná a falat. Sok bizalom kell ahhoz is, amikor a gyerekeknek 8 méter magasságból el kell engedniük magukat és ugraniuk kell. Ez nem veszélyes, hiszen kötéllel biztosítják őket, és leesni nem tudnak. Aki rá tudja magát szánni az ugrásra, az az életben is nagy lépést tett előre.

   

   

  Az észlelést és a koordinációt gyakorolni kell

  A hiperaktív vagy koncentrációzavarban szenvedő gyerekek a mászófalon közvetlenül megtapasztalhatják a valóságot, feloldódik a bennük felgyülemlett feszültség. Ugyanis a falon nélkülözhetetlen az összpontosítás.

   

  Mozgássorozat a vállízület erősítésére: kinyújtott karral kell lendületet venni, behajlított térddel a csípőt a falhoz kell húzni

   

  A mászás javítja az észlelést, a mozdulatok koordinációját, a tapintást és az egyensúlyi érzéket, erősíti a törzset. Egy ideje már a Potsdami Egyetemen is foglalkoznak a terápiás falmászással. E program keretében itt is sok figyelmet szenteltek a szellemi és testi fogyatékos gyerekek fejlesztésének. A gyerekek körében egyre növekvő népszerűségnek örvend a mászófal. A módszer különös előnye, hogy az összpontosítás hatására a gyerekek megfeledkeznek róla, hogy milyen nagy a terhelés. Ezzel olyan gyerekeknél is sikereket lehet elérni, akik a koordinációs és erősítő tréningek során mindig annál a terhelési szintnél adták fel, aminek már terápiás hatása lenne.

   

  A mászás ősi emberi tevékenység. A négykézláb mászással - a vízszintes mászással - kezdődik minden. Az első felkapaszkodás álló helyzetbe, szintén hasonlít a mászás mozdulataira. Ma már tudjuk, hogy a mozgás és a későbbi járás szempontjából a négykézláb mászás nélkülözhetetlen. Megfigyelték, hogy azoknál a gyerekeknél, akik a négykézláb mászás stádiumát "átugrották" a fejlődésben, instabillá vált a törzs, ami később gerincpanaszokat okozott.

   

  Mászással javítható a mozgákonyság

  A különböző izomcsoportok edzése a felnőtteknél is beválik. A falra szerelt kapaszkodók méretével, elhelyezésével, a fal dőlésszögével megfelelően és célzottan lehet bizonyos testtájakat erősíteni. Ha artrózisos beteg van, a terhelés és pihentetés váltakozásával a porcot regenerálódásra lehet serkenteni. Ezzel egyúttal a mozgáskoordináció is javul.

   

  terápiás mászás a gyerekek motorikus fejlődésében és a félelmek leküzdésében is sokat segít

   

  Az izmok harmonikus együttműködése a neurológiai betegeknél is fontos cél. A szklerózis multiplexben szenvedők célzott markolással, kapaszkodással helyreállíthatják állóképességüket, stabilitásukat, jobban tudják végtagjaik mozgását koordinálni. Az agyvérzésen átesett páciensek is fejleszthetők mászással, náluk is javíthatók a természetes mozgásminták.

  - vörös -
  XIV. évfolyam 11. szám

  Címkék: falmászás

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.