Szépség

Görögdinnye

Gyógyító tippek, ötletek Kínából

A hagyományos kínai orvoslást nemcsak mellékhatásoktól mentes természetes gyógymódjai tették világszerte elismertté, hanem a betegségmegelőzés terén szerzett gazdag tapasztalatai is. Ki ne ismerné a híres kínai mondást, miszerint a legjobb orvosság a megelőzés. Ennek érdekében nélkülözhetetlen annak ismerete, hogyan hatnak ránk mindennapi táplálékaink. A kínaiak a táplálékokat különböző csoportokba sorolják aszerint, hogy azoknak milyen szervekre, milyen hatása van. Kínában, ha az emberek valamilyen betegségre utaló tünetet vesznek észre magukon, akkor elsőként az étrendjüket változtatják meg még ma is, és csak súlyos esetben fordulnak orvoshoz. Az egyszerűen elkészíthető, egészséges és gyógyhatású ételreceptek tárháza kimeríthetetlen, melyek alapja hétköznapi, ám egészséges alapanyagok. Sorozatunkban zöldségek és gyümölcsök felhasználásával elkészíthető kínai recepteket, ötleteket kínálunk, amelyek garantáltan beválnak a legkülönbözőbb egészségügyi problémák esetén.


 

A görögdinnye édes ízű, kifejezetten hűtő hatású gyümölcs. Gyulladáscsökkentő, méregtelenítő, tisztítja a torkot, enyhíti a nyári hőség tüneteit, szomjoltó, vizelethajtó.

 

Receptek

Krónikus hörghurut

Egy kisebb dinnyét meglékelünk, beletöltünk 50 g cukrot, visszatesszük a lék tetejét és egy lábasban két órán át gőzöljük. A dinnye belét megesszük, a levét megisszuk. Minden nap elfogyasztunk egyet. Tíz napig tart egy kúra.

 

Nyári megfázás lázzal

Kimagozott dinnyebélből és megmosott, felszeletelt paradicsomból levet préselünk. Sűrűn igyuk, ha nyáron lázzal, szomjúsággal, étvágytalansággal, sötét vizelettel járó megfázás gyötör.

 

Piros szem, szájgyulladás, szomjúság

Felszeletelt, kimagozott dinnyebelet napon aszalunk. Mikor már szinte teljesen kiszáradtak, megszórjuk cukorral és tovább aszaljuk. Napi két-három alkalommal együnk egy szeletet.

 

Magas vérnyomás

Ez a recept akkor ajánlott, ha nagyon szomjazunk és a gyomrunkat forrónak érezzük, szánk íze keserű és a fejünk is fáj - esetleg szédülünk. Dinnyehéjat (ha friss, 200 grammot, ha szárított, 60 grammot), 60 g kukoricahajat és három meghámozott banánt 200 ml vízben főzünk, forrás után a legkisebb lángon, amíg a víz fele el nem párolog. Kicsit hűlni hagyjuk és megisszuk. Meg is cukrozhatjuk. Naponta kétszer fogyasszuk.

 

Ödéma

30 g szárított dinnyehéjból, 30 g kukoricahajból és 100 g uborkából 2-3 dl vízben forrás után lassú tűzön teát főzünk 20-30 percen át. Naponta kétszer igyuk. Az ödémás lábból és a vizes hasból egyaránt segít kitisztítani a pangó vizet.

 

Torokfájás

Dinnyehéjat (30 grammot, ha száraz, dupláját, ha friss) fél liter vízben addig főzünk forrás után kis lángon, míg a 2/3-a el nem párolog. Ha naponta kétszer isszuk ezt a teát, háromtól öt napig folyamatosan, torkunk jelentősen jobban lesz. 

 

 

Túl bő havi vérzés

Dinnyemagot mozsárban finom porrá zúzunk. Naponta kétszer nyeljünk le 9 grammot vízzel!

 

Figyelem!

A dinnye édes és hideg: ne együnk túl sokat egyszerre, hogy el ne rontsuk a gyomrunkat, nehogy hasmenésünk legyen. Ügyeljünk arra is, hogy a dinnyét ne tartsuk három óránál tovább a hűtőben, mert ha túl hideg, károsíthatja a gyomor és a lép funkcióit, azaz a "jang" energiáit, melyre főleg idős emberek érzékenyek! Az a legjobb, ha az egész dinnyét egyszeriben megeszi a család.

Prof. Dr. Yu Funian PhD
XI. évfolyam 8. szám

Címkék: görögdinnye, öngyógyítás

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.