Szépség

Grandhotel Lienz

Mediterrán wellness a hegyek ölelésében

Nem mondom, beletelik vagy hét órába, amíg Budapestről odajutunk, de megéri! Kelet-Tirol Ausztria titkos kincse, és a tartomány ötcsillagos luxusszállodája, a Grandhotel Lienz pedig a wellness minden kényeztetéssel felszerelt központja.


 

Lienz, a 750 éves, mégis modern, pezsgő életű, mediterrán hangulatú kisváros Kelet-Tirol fővárosa. A 678 méter magasan elhelyezkedő település az Isel és a Dráva összefolyásánál fekszik. Északról a Hohe Tauern Nemzeti Park, délről a Dolomitok fogja körül. Olaszország közelsége pedig egyértelműen meghatározza a lienzi életvitelt. Itt várja a vendégeket a tartomány első ötcsillagos, új hotelgyöngyszeme, a Grandhotel Lienz.

 

 

A Dolomitok aranya

A szálloda (tulajdonosai, a Simonitsch és a Westreicher családok filozófiájának megfelelően) nem csupán elegáns környezetével kívánja kényeztetni vendégeit. Az elegáns és stílusos berendezés, a nagy alapterületű szofigyelembe bák és lakosztályok, a kitűnő konyha, valamint a legmodernebb orvosi berendezésekkel is felszerelt medical spa- és wellnessrészleg mind része a kényeztető luxusnak.

 

A több mint 1400 négyzetméteres spa- és wellnessrészlegben belső és külső medence, 7 kezelőhelyiség, valamint párok részére kialakított, gőzfürdővel, pezsgőfürdővel és pihenőrésszel ellátott úgynevezett „privát spa” található. Itt elvonulhatunk a külvilágtól, és a párunkkal kettesben próbálhatjuk ki a legkülönfélébb, keleti és nyugati kényeztető kezeléseket. A gazdag kínálat a szeráj- és a pakolásos fürdőktől kezdve az ájurvédikus kezeléseken, az aromaolaj-, a forró lávaköves és a kelet-tiroli hegyi mézmasszázs nyújtotta lazító kezeléseken át egészen az orvosi masszázsokig terjed.

 

 

De ami a Természetgyógyász Magazinnal a hónom alatt különösen tetszett, az a wellnessrészleg specialitása: a Dolomitok aranya – holdrituálék hölgyeknek és uraknak elnevezésű kezelés. Ebben kézzel szedett és az ősrégi hagyományok alapján feldolgozott természetes növényeket használnak, figyelembe véve a holdnak az emberi szervezetre gyakorolt hatását. A holdfázis-rituálékat teljes mértékben személyre szabják és az adott holdfázisra hangolják, így az újhold idejére, azaz az újrakezdés időszakára stimuláló kezelési rituálékat, a növekvő hold idejére, vagyis a regenerálódás időszakára ápoló testi rituálékat ajánlanak. A telihold ideje a fények időszaka, ekkor érdemes igénybe venni a kényeztető rituálékat, míg a fogyó hold ideje, azaz a lazítás időszaka a tisztító kezelési koncepciók ideális időpontja.

 

 

Golf, kerékpározás, hegyi túrák

Szabadidős program is akad bőven, ha nem akarjuk az egész napunkat a medence partján és a kezelőhelyiségekben tölteni. A szállod társüzemeltetésében lévő, Dolomitengolf Osttirol elnevezésű 27 lyukú golfpálya mindössze 10 percnyi autózással elérhető, de akinek arra támadna kedve, kerékpározhat is. Egyszerűbb túrákra kiválóan alkalmas a folyópart, bár ennél azért akadnak nehezebben leküzdhető útvonalak is. Aki elég erőt érez magában, a profik nyomába is eredhet, hiszen az idén ezen a környéken is tekert egy szakaszt a Giro D’Italia mezőnye.

 

Aki szívesebben választja a sétát, azt várja a város gazdag történelmi és kulturális öröksége. A látnivalókhoz tartozik a Schloss Bruck, Lienz ősi vára, amely egyben a város jelképe is. A hatalmas várat 1252-ben építették. Honi szál is vegyül történetébe, mivel az egykor itt regnáló Görtzi grófok egyikének magyar felesége volt. Az ő kérésére készült kápolna freskói immár több száz éve teljes épségben láthatók. Kisebb csoda, hogy az időnkénti tisztításon kívül nem szorultak restaurálásra. (www. museum-schlossbruck.at)

 

 

Egyébként a rómaiak voltak az elsők, akik a lienzi völgyet letelepedési területnek választották és megalapították Aguntumot, Tirol egyetlen római kori városát, mely Claudius császár uralpárna kodása idején élte fénykorát. A Lienztől keletre, körülbelül 4 km távolságra  található Aguntumban ma ezekről az időkről tanúskodik a múzeum kiállítása, bepillantást adva a római kultúra világába (www.aguntum.info).

 

 

Élménypark gyógynövényekkel

Lienztől jó 10 km-re nyugatra, Asslingban különleges látnivaló vár a gyógynövények szerelmeseire. A Vitalpinumban mezítláb sétálhatunk különféle talajokon, kakukkfűvel, borókabogyóval, rózsabimbókkal és faforgáccsal töltött medencékben, és egy kis hegyi patak jóvoltából edzhetjük a lábunkat a Kneipp-ösvényen. Átmehetünk fűszeres gőzpermet alatt, kipróbálhatjuk az illóolaj-horoszkópot, míg a gyógynövények mezején 150-féle gyógynövényt csodálhatunk meg, köztük árnikát, körömvirágot, kakukkfüvet, levendulát. Nehéz megállni, hogy valamit ne vigyünk magunkkal az élménypark üzletéből, ahol sokféle illatos termék kapható, legyen az szappan, illóolaj vagy illatpárna. Én történetesen egy flakon levendulás testápolóval tértem haza (www.vitalpinum.at).

 

 

Télen a régió kitűnő síparadicsom, 8 hegyivasút, 350 km sílesiklópálya, 400 km sífutópálya, 120 alpesi menedékház, snowboard, jégkorcsolyapálya jégbot-csúsztatás várja a téli sportok szerelmeseit. Két közeli, kitűnő síterület, a Hochstein és a Zettersfeld sípályáit a szállodától ötpercnyi autóúttal érhetjük el. (www.lienzer-bergbahnen.at) Ám nyáron is érdemes elautózni a gondolás felvonóhoz, hiszen 2010-es téli szezon kezdete óta különösen izgalmas kaland vár kicsikre és nagyokra egyaránt: Kelet-Tirol első, egész évben  működő ródlipályája, az Osttirodler. A bátorságunkat összeszedve 2,3 km hosszú szakaszon, mesés hegyi környezetben száguldhatunk lefelé.

-me-
XVII. évfolyam 7. szám

Címkék: Grandhotel Lienz, turizmus, wellness

Aktuális lapszámunk:
2019. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.