Szépség

Gyógyító göngyölések

  A beteg embernek figyelemre, törődésre van szüksége. A gyógyító göngyölés, borogatás nemcsak biofizikai, biokémiai úton csillapítja a szenvedést. Hatásában jelentős szerepet kap a betakartság, az átölelés érzése. Ez az ősi gyógymód sokkal hatékonyabb, mint gondolnánk.


   

  Volt olyan beteg, akinek hasi puffadásán, görcsein segített már néhány nap alatt is a módszer. A borogatások, göngyölések azonban nem csak gyomor-bélrendszeri panaszok csillapításában segítenek. Az indikációk az akut és krónikus gyulladásoktól, a bőrbetegségeken és ortopédiai panaszokon, az izomlázon és rándulásokon az akaratlan lábrángásokig terjednek. A mellkasi pakolások megkönnyítik a légzést tüdőasztma, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) és a funkcionális szívpanaszok esetében, hogy csak néhányat említsünk a sokféle javallatból.

   

  A borogatás szót gyakran több, egymástól eltérő kezelés gyűjtőneveként alkalmazzuk a köznyelvben. A göngyölésnél a kezelendő testrészt teljesen körülveszi a belső, megnedvesített kendő. Ha csak a kezelendő részt fedi a nedves kendő, de nem öleli azt körül, akkor borogatásról van szó.

   

  A göngyölés hatásmódja az alkalmazott technika, hőmérséklet és időtartam függvényében változik. A forró göngyölés közvetlenül hőt ad le a kezelt területre. A hideg göngyölés ellenben hőt von el a területtől, amire a szervezet a véredények összeszűkülésével reagál. Az átmeneti hideg ingerre adott természetes ellenreakcióként azonban hamarosan az erek kitágulnak, ami fokozza a helyi vérellátást. Ezáltal fokozódik a szövetek anyagcseréje, ami ellazulást eredményez és fájdalomcsillapító hatású. Ugyanakkor csillapodik a gyulladás, és intenzívebbé válik az immunrendszer működése. A göngyölésekhez alkalmazott hatóanyagok, főként illóolajok vagy növényi kivonatok, erősítik a hatást. Az illóolajak illata kellemes, nyugtató, lazító hatású.

   

  A göngyölésnél, bár kíméletes és természetes gyógymód, néhány szempontot figyelembe kell venni: súlyos betegségek esetében nem szabad kísérletezni és ezzel értékes időt veszíteni. Az illóolajak egyeseknél a bőrön érzékenységire akciókat, allergiát válthatnak ki, ezért csak hígítva szabad alkalmazni azokat, és nagyobb területű alkalmazás előtt ajánlatos kis bőrterületen kipróbálni. Akik súlyos vérkeringési zavarokban vagy perifériás idegkárosodásban szenvednek, azoknál a göngyöléseket csak nagyon óvatosan vagy egyáltalán nem szabad alkalmazni.

   

  Hallgasson szervezetére

  Nincs szigorú, merev kezelési séma, hogy mikor és hogyan kell felhelyezni a meleg, ill. hideg pakolásokat. Az akut betegségek általában hideg, míg az idült bajok inkább meleg kezeléseket igényelnek. A göngyölés, borogatás hőmérsékletét illetően döntő az általa kiváltott érzés: ha jólesik a hideg, azt alkalmazzuk, különben meleget. A hideg víznek azonban nincs helye a hideg bőrön, ha a páciens kezelés közben didereg, fázik, akkor túl erős a hideg inger. A testnek bizonyos időn belül fel kell melegítenie a göngyölést.

   

  Íme néhány alapszabály:

  - A megfelelő előkészítés nagyon megkönnyíti a borogatás felhelyezését. Éppen ezért helyezzünk el minden szükséges eszközt, kendőt elérhető közelségbe. Gyerekeknél megkönnyítheti dolgunkat, ha előtte a "beteg" maci is kap borogatást.

   

  - A kezelés közben gondoskodjunk nyugalomról és csendről. Ajánlatos kezelés előtt kimenni a WC-re. A kezelés és az étkezés között hagyjunk legalább fél órát (kivéve, ha emésztést elősegítő borogatást/göngyölést helyezünk fel).

   

  - A borogatás levételét követően a betegnek legalább 15 percet még pihennie kell, ezt az időt tehát tervezzük be előre. Ha a kezelés kellemetlen, hagyjuk abba.

   

  - Mivel a borogatások gyakran segítik a légzést, gondoskodjunk friss levegőről, kezelés előtt vagy az után szellőztessük ki a helyiséget.

   

  Különféle hatóanyagok, különféle eljárások

  Készítsük elő a belső kendőt a kezelés jellegének megfelelően. Forró hatóanyag esetén a legmegfelelőbb, ha egy frottír kendőt úgy helyezzünk egy edényre, hogy szélei túllógjanak az edény szélein. Hajtsuk össze a megfelelő méretre a belső kendőt, majd öntsük rá a forró folyadékot. Ezután a frottírkendő két, száraz végét meg tudjuk fogni, és annál fogva az egészet ki tudjuk csavarni.

   

  Túrópakoláskor a túrót kb. ujjnyi vastagságban kenjük a belső kendőre, majd a túróréteget fedjük le egy réteg gézzel. A pakolás ezzel a felülettel kerül a bőrre. A káposztás pakoláshoz a káposztalevelekből vágjuk ki a vastagabb ereket, torzsát, és a levelet alaposan hengergessük meg egy nyújtófával (ropogjon a levél). Ezután az így előkészített leveleket tetőcserépszerűen helyezzük a fájdalmas ízületre, erre kerül egy vékony kendő, majd a külső kendő.

   

  Krumplis pakolás esetén a főtt és szétnyomott burgonyát melegen (nem forrón!) kendőbe csomagoljuk, így kerül a bőrre. Vigyázat, a burgonya nagyon jól tárolja a hőt, ha nem vagyunk elég óvatosak, könnyen leforrázhatjuk a kezelt bőrfelületet!

   

  Ha vizet vagy más, folyékony adalékot használunk, szükségünk lesz egy belső, egy középső és külső kendőre. A belső kendő közvetlenül a bőrre kerül, méghozzá gyűrődés, ránc nélkül. Ez fontos, mert a ránc helyén megreked a hideg, ill. a gyűrődés fájdalmas nyomást gyakorolhat a beteg testrészre. Erre kerül a középső, majd a külső kendő. A külső kendőnek néhány centiméternyire túl kell nyúlnia a belső kendő szélein. Végül a pácienst betakarhatjuk egy pléddel. A göngyölés ne legyen túl szoros, nehogy elszorítsuk a keringést vagy mellkason a légzést. Az ágy védelmében soha ne alkalmazzunk fólia alátétet. A jól felhelyezett borogatás vagy göngyölés soha nem ereszt.

   

  Az alábbiakban három kezelési módot ismertetünk, amelyek a leggyakoribb panaszok kezelésére alkalmasak:

   

  Hideg ágyékgöngyölés: naponta egyszer

  - az emésztőszervek gyulladása, ill. irritációja,

  - székrekedés

  - felfúvódás,

  - alvászavarok, izgatottság és magas vérnyomás esetén.

   

  Helyezzük a külső és a középső kendőt keresztben az ágyra, ágyék magasságban. A páciens először ülve helyezkedjen el az ágyon. A belső kendőt csavarjuk fel henger alakúra, mártsuk hideg vízbe, majd jó alaposan csavarjuk ki. A begöngyölést a háton kezdjük úgy, hogy a felcsavart ruhát lehengerítjük, míg végül az egész hasat lefedi. A beteg lefekszik, most a köztes és a külső kendőket rögzítjük, végül a pácienst pléddel alaposan betakarjuk, különösen a lábfejekre ügyelve.

   

  Ha a borogatás nem melegszik fel időben, segítsünk be!

   

  Ha a páciens tíz perc múlva még mindig hidegnek érzi a borogatást, helyezzünk el meleg vizes palackot a lábánál, és itassunk vele meleg folyadékot. Ha ez sem segít, vegyük le a borogatást. Egyébiránt a kezelési idő 50-60 perc. A borogatás eltávolítása után szárítsuk meg a bőrt, és a külső kendőt helyezzük vissza, ismét takarjuk be a beteget és hagyjuk pihenni legalább 15 percig.

   

  Meleg ízületi borogatás: naponta egy-két alkalommal

  - krónikus gyulladásos megbetegedésekben,

  - hidegérzettel járó fájdalmakban, amelyeket a melegítés enyhít.

   

  Helyezzük a külső kendőt a kezelendő ízület alá. A belső kendőt hajtogassuk megfelelő méretűre és csavarjuk fel. Itassuk át forró vízzel, majd kendő segítségével csavarjuk ki alaposan. Minél szárazabb a kendő, annál melegebben lehet felhelyezni. Felhelyezés előtt teszteljük a kendő hőmérsékletét saját alkarunk belső oldalán. Tekerjük körbe a kezelendő ízületet a meleg kendővel, majd gyorsan csavarjuk köré a külső kendőt. Ha szükséges, takarjuk be a beteget pléddel. A borogatás addig marad fent, amíg a páciens kellemesnek érzi. Végül a bőrt szárítsuk meg, a külső kendőt csavarjuk vissza, és ismét takarjuk be a beteget.

   

  Lábszárborogatás: szükség szerint, alkalmanként

  - 39 °C fölötti láz (ha lázcsillapítás szükséges),

  - izgatott lelkiállapot esetén.

   

  Ha a páciens lábfeje hideg, melegítsük fel azokat meleg lábfürdővel, és húzzunk rá vastag gyapjúzoknit. A külső kendőt helyezzük el keresztben az ágyon, lábszár magasságban. A borogatáshoz szükséges vízhőmérséklete a test hőmérsékletnél ne legyen 10 °C-nál alacsonyabb. A belső kendőket a fentiekben ismertetett módon kicsavarjuk, és lazán begöngyöljük velük a lábszárakat térdtől bokáig, az ízületeket szabadon hagyva. A külső kendő lazán erre kerül, hogy alóla párologhasson a víz, hiszen hűteni akarunk. A lábszár göngyölés ráadásul izzasztó hatású, ami szintén segít csökkenteni a lázas beteg testhőmérsékletét. Néhány perc múlva ellenőrizzük a borogatás hőmérsékletét. Ha már nem hűvös, a kendőt öblítsük ki, hűtsük le, és helyezzük fel ismét. Többnyire 3-4 csere elegendő szokott lenni. A vízhez adhatunk borsmenta teát vagy citromlevet.

   

   Adalékok a borogatásokhoz

  Adalék Tünet Testrész
  Kakukkfű (illóolaj) köhögés, megfázás mellkas
  Eukaliptusz (illóolaj) köhögés, megfázás, hólyaghurut mellkas, alhas
  Orbáncfű idegfájdalom a fájdalmas területen
  Túró (hidegen) akut gyulladás duzzanattal a fájdalmas területen
  Túró (melegen) krónikus ízületi fájdalom, köhögés, hörghurut ízület, mellkas
  Hagyma (aprítva, esetleg kissé melegítve köhögés, hűlés, fülgyulladás mellkas, borogatás a fül mögött
  Burgonya (főtt, passzírozva) hátfájás, tarkófájás, hörghurut, húgyuti gyulladás hátpakolás, tarkópakolás, mellkasi pakolás, alhasi pakolás
  Kelkáposzta  esetleg kissé reuma, köszvény,   ízületi fájdalom ízület
  Görögszéna (csomag) izomrándulás, reumás panaszok (nem akut fázisban) a fájdalmas területen
       

  - tamás -
  XII. évfolyam 1. szám

  Címkék: borogatás, göngyölés

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.