Szépség

Gyógyító ingerek

Reflexológia

    Ajánlott cikkeink a témában:

A reflexológia a holisztikus (a testet, a lelket és a szellemet kezelő) gyógymódokat keresők és kedvelők táborában egyre nagyobb érdeklődésnek örvend. A módszer lényege, hogy az egyes bőrterületek, pontok, zónák ingerlésére az ahhoz kapcsolódó szervben, testrészben reflex, azaz visszahatás keletkezik, s ez segíti az adott szerv, illetve a szervezet energiaellátásának harmonizálását. A reflexológia célja, hogy olyan ellazult, egyensúlyban lévő állapotot hozzon létre, mely jótékony hatással van a test öngyógyító képességeire.


 Sok páciens már hat kezelés után látványos javulást tapasztal

 

A test bizonyos területein, például a kézen, a talpon vagy a fülön megtalálható testünk minden egyes szervének vetülete. A talpban például közel hetvenezer idegvégződés található. Ezek stimulálása hatással van a központi idegrendszerre, a vérkeringésre és a belső szervekre.

 

(A kéz- és talptérképek hasznos segítséget nyújthatnak az otthoni masszírozáshoz.) Az emberi testben található reflexzónák nyomás, masszírozás hatására a fej felé tartó idegeken keresztül stimulálják az agyat, ily módon juttatva el a szükséges üzenetet az érintett szervek felé. Ezzel biztosítják a megfelelő energiaáramlást és oxigénellátást, hogy a szervek, az egyensúly visszaállásával, újra betölthessék eredeti funkciójukat és megfelelően működhessenek.

 

A reflexológia a zónaterápia elméletén alapul, mely szerint a lábfejek és az agy között hosszanti, zónáknak nevezett energiavonalak húzódnak. Ha megnyomjuk a lábfejet, akkor ezeket a vonalakat ingereljük, ami az egész testre fiatalító, gyógyító hatással van. Összesen tíz zóna van, mindkét lábfejen öt, számmal jelöljük ezeket, az egyes zónák a lábujjaknál indulnak. Az ujjak ugyanezekhez a zónákhoz tartoznak, vagyis a hüvelykujj az 1. zónához, a kisujj az 5. zónához. Ezeken kívül még öt segédvonal is megtalálható a talpon, melyek a rekeszizomhoz, a derékhez, a köldökhöz, az ínszalaghoz és a vállhoz kapcsolódnak.

Jobb lábfej

 

A reflexológus fő célja a lábfej érzékeny pontjainak felderítése, majd ezeket a pontokat változó erővel nyomja hüvelykujjal, és néha a többi ujjal is. Az idegvégződésre gyakorolt nyomás hatására ingerület keletkezik. Az inger működési reakcióra, akár fiziológiai változásra készteti a szöveteket. A reflexológiában az érintés és nyomás ingere elektrokémiai impulzust indít el, megváltoztatja az idegi folyamatokat és üzenetet közvetít az idegrostokon keresztül. Az idegingerület nagyjából 435 km/órás sebességgel halad.

 

A folyamat segít a szervezet méregtelenítésében, így javítja az immunrendszer működését; sőt, aki enyhébb tüneteket reflexológiával orvosol, abban sok súlyos betegség egyáltalán nem alakul ki. Legnagyobb eredménye talán mégis az, hogy enyhíti azokat a gyakori, kellemetlen, sokszor mégis apró problémákat, melyek kezelésével az orvosok és a klinikák rengeteg időt eltöltenek.

 

Gyerekeknél és kamaszoknál hatékony segítséget nyújt emésztési zavarok, fül-, orr- és torokfertőzés esetén, hiszen számos légzőrendszeri probléma eredete valójában emésztési gond, tehát az emésztőrendszer erősítésével a probléma gyökerét szünteti meg.

 

Hátfájás bármelyik nemet vagy korosztályt érintheti, de a kezelések mindenkire pozitív hatással vannak. Időskorban a magas vérnyomás, szívpanaszok, illetve reumatikus fájdalmak kerülnek előtérbe. Ha elkerülhetetlen a műtét, a reflexológia segíthet abban, hogy a test a lehető leggyorsabban meggyógyítsa magát.

Bal lábfej

 

A fejfájás az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma a felnőttek körében, okozhatja emésztési zavar, a nyak gyulladása vagy a szem körüli izmok feszültsége. Tudományos kutatásokkal bizonyították, hogy három hónapnyi, teljes körű reflexológiai kezelést követően a betegek 81 százalékának teljesen elmúlt vagy mérséklődött a fejfájása.

 

A reflexológia a múltbeli sérüléseket is feltárja, a behegedt szövetmaradványok miatt ugyanis a reflexek érzékenyek. A szív- és érrendszeri panaszokban szenvedőknél a reflexológia képes javítani a szív vérellátását. Szívroham után a szívizom károsodik, gyógyulásához idő kell. A legtöbb páciens rendkívül feszült, fél újra kórházba kerülni. A rendszeres reflexológiai kezelés helyreállítja a fizikai károsodást, a reflexológussal folytatott személyes kapcsolat pedig a pszichológiai panaszokat enyhíti a lábadozás alatt.

 

Terhesség idején hatalmas fizikai és pszichológiai változások zajlanak le. A női test nem csupán hormonálisan és élettanilag változik, de meg kell birkóznia azokkal az érzelmekkel is, melyek ezt az életében bekövetkező fordulatot kísérik. Sok nő panaszkodik láb- és hátfájásra a terhesség elején. Az ok ilyenkor a súlypont áthelyeződése, de a hormonok is felelősek: megpuhítják ugyanis a test ínszalagjait, már a szülésre való felkészítés részeként. Ez feszülést okozhat a hát alsó részén. Az isiász is gyakori gond, a test első részére nehezedő súly megnyomja az ülőideget. A változások miatt fellépő hátfájást, a reggeli émelygést és a rossz közérzetet a reflexológia általában hatékonyan enyhíti.

 

A változó kornak (klimax) nevezett szakasz a negyven fölötti nőket érinti, fizikai és érzelmi változásokkal egyaránt jár. A klasszikus tünetek többek között a szorongás, a verejtékezés, a szívdobogás. A klimax során igen gyakoriak a hangulatváltozások, az ok részben a hormonális egyensúly felborulása, részben az, hogy ezekhez a változásokhoz alkalmazkodni kell. A reflexológia nagyon hasznos azért is, mert csökkenti az ilyenkor sok nőnél igen jellemző stresszt, illetve a hőhullámok ellen hatásos az endokrin rendszer (hipofízis és hipotalamusz) kezelése. A gerinc reflexeit is érdemes ingerelni, ez ugyanis az egész test ideg- és vérellátását serkenti. A kezelés jótékonyan hat ezen kívül a méhre, a petefészkekre és a májra.

 

 

Reflexológiai technikák

A reflexológia négy alapvető technikát alkalmaz: ezek a csúsztatás, a kampókörzés, a körforgás és a gerincdörzsölés. A reflexológusnak akkora nyomást kell alkalmaznia, amelyet a páciens egyértelműen érez az adott ponton, de még nem okoz fájdalmat.

 

 Csúsztatás

 

Csúsztatás: A hüvelykujjat behajlítjuk az első ízületnél, és előrenyomjuk. Az ujjnak szokatlan ez a fajta mozgás, ezt is el kell sajátítani. A gyakorlás ahhoz is kell, hogy a hüvelykujj elég izmos legyen a nagy nyomás kifejtéséhez. A csúsztatás mindig előre történik, sosem hátrafelé. A letett ujjbeggyel dolgozunk, a hüvelykujjat befeszítjük, majd elernyesztjük, így az enyhén mozog (a hernyó mozgására emlékeztet). Egyik reflexponton sem szabad körözni vagy erős nyomást alkalmazni.

 

Körforgás: Akkor alkalmazzuk, ha egyes reflexpontoknak különösen erős ingerlés kell. A hüvelykujj ujjbegyét tegyük a reflexpontra, majd apró, de erős mozdulatokkal körözzünk rajta. A nagyobb hatás érdekében másodperceken át fejtsük ki a nyomást.

 

Gerincdörzsölés: A gerincoszlop ingerlésének és felmelegítésének sajátos technikája. A tenyerünket a lábfej belső éléhez helyezzük, a nagy lábujjal egy vonalban, majd kezünkkel erőteljesen fel-le dörzsöljük.

 

Körforgás, gerincdörzsölés és kampókörzés

 

Kampókörzés: A vastagbélbillentyű (a vastagbél és vékonybél közötti összekötő) reflexének ingerlésére alkalmas, reflexpontja csak a jobb lábfej külső szélén van. Bal hüvelykujjal finoman benyomjuk ezt a pontot, majd ujjbegyünket kifelé mozgatva kampó vagy J alakot írunk le.

 

A reflexológia nagy előnye, hogy teljesen veszélytelen. A kezelés során ugyanis csak a lábfej (és a kézfej) azon reflexpontjait ingereljük, amelyek a testrészekkel kapcsolódnak. Nem juttat a beteg szervezetébe semmilyen gyógyszert, a reflexológus még olajat sem tesz a lábfejre, amely esetleg irritálná a bőrt.

A nyak oldala és a gerinc kezelése

 

Jobb lábfej (ugyanígy a bal lábon) Támasztás felül Bal kézzel megfogjuk a jobb lábfejet, majd jobb hüvelykujjal végigdolgozzuk az első három lábujj külső oldalán levő nyak területét.

 

Jobb lábfej (ugyanígy a bal lábon) Támasztás felül A jobb lábfejet megtámasztjuk a jobb kézfejjel, bal mutatóujjal végigdolgozzuk a gerincoszlopot lefelé.
 

A váll kezelése

 

Jobb lábfej (ugyanígy a bal lábon) Belülről kifelé – támasztás felül Bal kézzel megfogjuk a jobb lábfejet, majd jobb hüvelykujjal végigdolgozzuk a területet belülről kifelé haladva.

 

Jobb lábfej (ugyanígy a bal lábon) Kívülről befelé – támasztás felül Jobb kézzel megfogjuk a jobb lábfejet, majd bal hüvelykujjal végigdolgozzuk a területet kívülről befelé haladva.
 

Térd/könyök kezelése

 

Bal lábfej (ugyanígy a jobb lábon) Támasztás felül Bal kézzel megtámasztjuk a bal lábfejet, majd jobb mutatóujjal átdolgozzuk a teljes háromszög alakú területet. A térdreflex a háromszög csúcsán van, a könyök pedig a háromszögön belül.
 

Elsődleges és másodlagos csípőterület kezelése

Bal lábfej (ugyanígy a jobb lábon) Támasztás felül Bal kézzel megfogjuk a bal lábfejet, majd jobb mutatóujjal végigdolgozzuk közvetlenül a bokacsont mögötti elsődleges csípőterületet, nagyjából 8 cm hosszan.
 
Bal lábfej (ugyanígy a jobb lábon) Belülről kifelé – saroktámasztás Jobb tenyérrel megtartjuk a bal lábfejet, majd bal hüvelykujjal kétszer-háromszor végigdolgozzuk a másodlagos csípőterületet

 

Aschenbrenner Eti
XV. évfolyam 6. szám

Címkék: lábreflexológia, reflexológia

    Ajánlott cikkeink a témában:

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.