Szépség

Ha hullik a haj...

Mit tegyünk?

A dús haj a fiatalság, a vitalitás és az egészség szimbóluma. Ha ritkulni kezd, a hajszálak elvékonyodnak, elveszítik fényüket. A hajhullás gyakran tükröz hiányállapotokat, de az elsavasodás és a helytelen ápolás is fontos szerepet játszhat benne. Vagyis sok esetben a hajkorona elvesztése nem elkerülhetetlen sorscsapás.


Aki copfot vagy kontyot visel, ne feszítse meg erősen a haját a gumival, mert ekkor túl nagy húzóerő hat a hajhagymákra és a hajszálakra

 

Minden hajszál egy faggyúmiriggyel együtt a hajhagymában foglal helyet. A faggyú a bőr és a hajszál puhaságáról és fényéről gondoskodik, és hőszigetelőként szolgál. A hajhagymában helyezkednek el azok a sejtek, amelyek a hajat termelik. A hajhagymát apró hajszálerek veszik körül, amelyek tápanyagokat szállítanak.

 

A növekedési fázis 2-3 évig tart; minden hajszálunk 0,3 mm-t nő naponta. Az átmeneti fázisban a hajhagymában leáll a haj termelődése, és leáll a tápanyagellátás is. A gyökerénél elhalt hajszál az ezt követő nyugalmi fázisban még a hajat megtartó tüszőben kb. 2-4 hónapig megmarad. Egyre lazábban kötődik a fejbőrhöz, ezért fésüléskor vagy hajmosáskor könnyen kihullik. Az említett fázisok nem minden hajszálnál szinkron módon történnek, különben minden hajunk egyszerre hullana ki. A nyugalmi fázis után új hajhagyma keletkezik, amely ugyanígy végigmegy az említett három fázison.

 

Naponta száz hajszál elvesztése normálisnak számít. Ha ennél jóval több haj hullik ki, akkor diffúz hajhullásról (effluvium capillorum) beszélünk. A hajhullás látható nyomait orvosi nyelven alopeciának hívják. Különbség van a diffúz és az örökletes hajhullás között. Utóbbi esetén a hajhagymák örökletesen túl érzékenyek a férfi nemi hormonnal, a tesztoszteronnal szemben, ezért az érintett hajszálak növekedési fázisa lerövidül. A hajszál elvékonyodik és hamarabb kihullik. A hajhullás e formáját a férfihormonokhoz fűződő összefüggés miatt androgén alopeciának hívják.

 

A hajszárítót legalább 40 cm távolságba tartsuk a hajtól és fejezzük be a műveletet, mi előtt hajunk teljesen megszáradna

 

A diffúz hajhullás hátterében sokféle kiváltó ok állhat. Ezek között a legfontosabbak:

 

• Gyógyszerek (véralvadásgátlók, béta-blokkolók, vérzsírcsökkentők, pajzsmirigyre ható gyógyszerek).

• A pajzsmirigy túl- vagy alulműködése.

• Helytelen táplálkozás/tápanyaghiány.

• Betegségek.

• Káros anyagok, mérgezések.

• Stressz.

• Hormonális változások (változás kora, terhesség, fogamzásgátlók elhagyása).

• Mechanikus okok, mint például bukósisak rendszeres viselete, a hajmosás utáni erős fejbőrdörzsölés vagy túl forró hajszárítás.

 

A pajzsmirigy hormontermelésének működészavara könnyen meghatározható a TSH-érték mérésével (vérből). A vérvizsgálat keretében fontos a vas és az elraktározott vas (ferritin) mennyiségének meghatározása is, mivel ezek hiánya szintén kedvezőtlen hatással van a haj növekedésére. Laboratóriumban szintén érdemes meghatározni a mikrotápanyagok (vas, réz, B-vitaminok és cisztein) mennyiségét teljes vérből. Hiány esetén a kérdéses nyomelemeket pótolni lehet.

 

A hajhullás szempontjából nagy jelentősége van a táplálkozásunknak. Pozitív hatású a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása

 

A szakorvosok gyakran ún. trichogramos (a hajhagyma státusának felmérése) vizsgálatot végeznek. Ennek lényege, hogy mikroszkóp alatt vizsgálják meg egy-két kitépett hajszál hajhagymáját. A vizsgálattal megállapítható a hajszálak növekedésével kapcsolatos esetleges zavar, eltérés. Az alkalmazott terápia ellenőrzésére is használják e módszert.

 

Az elsavasodás károsítja a haj növekedését

A hajhullás szempontjából nagy jelentősége van a táplálkozásunknak. Az állati fehérjékben, cukorban és finomlisztből készült ételekben gazdag étrend, de a készételek, tartósítószerek és foszfáttartalmú italok (üdítők), valamint a kávé és az alkoholfogyasztás hatására szervezetünkben felhalmozódnak a savak. E savfelesleg semlegesítése érdekében szervezetünk a test ásványianyag-raktáraiból von el ásványi anyagokat - amelyek többek között a hajhagymák környezetében nagy mennyiségben megtalálhatók. Ennek következtében a hajhagymák "éheznek", nem képesek egészséges hajszálat termelni. A szervezet elsavasodásáról, illetve annak mértékéről vizeletvizsgálat nyújthat tájékoztatást.

 

Pozitív hatású a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása. Részesítsük előnyben a biológiai termelésből származó termékeket, és igyunk minél több folyadékot. Ezen kívül lúgosító kúrával támogathatjuk szervezetünket. Körülbelül négy héten át kell szedni valamilyen lúgosító készítményt (pl. Basica). Tisztító és salaktalanító hatású a csalánból és mezei zsurlóból készült tea vagy tinktúra (naponta háromszor 5 csepp).

 

Az androgén alopecia esetén ajánlható a progeszteron, például krém formájában. Hatására nem csupán a réz- és cinkháztartás normalizálódik, de a hajhagymáktól távol tartja a tesztoszteront is. Progeszteront azonban csak bőrgyógyász felügyelete mellett szabad alkalmazni.

 

Természetes segítség hajhullás esetén

Mikrotápanyagok

Az ásványi anyagokkal, nyomelemekkel jól ellátott hajhagyma a bázisa az egészséges haj növekedésének. A következő mikrotápanyagok különösen fontosak:

 

• A vas serkenti az egészséges haj növekedését. A ferritinszint a vérben legalább 70 mikrogramm/ml legyen.

• A réz szabályozza a hajhagyma sejtjeinek anyagcsere-folyamatait.

• A B-vitaminok szabályozzák a bőr faggyútermelését; különösen fontos a biotin (ezt H-vitaminnak vagy B7-vitaminnak) is nevezik. Hiányuk esetén a bőr kiszárad, ami szintén hajhulláshoz vezet. A biotint lehet kúraszerűen is szedni.

• A cisztein szintén nélkülözhetetlen fehérje a haj növekedéséhez.

Csalánteás öblítés

Forrázzunk le egy nagy marék csalánlevelet és hagyjuk állni 15 percig. Leszűrve és langyosra hűlve az előzetesen megmosott hajat leöblítjük vele, és 10 percig a fejbőrön hagyjuk. Utána tiszta vízzel leöblítjük.

Tojásos-mézes pakolás

1 tojássárgáját, egy fél citrom levét, 1 evőkanál mézet és 1 evőkanál ricinusolajat összekeverünk. A keveréket bemasszírozzuk a fejbőrbe és rajta hagyjuk kb. 2 órára. Esetleg zuhanyzósapkával vagy úszósapkával lefedjük a hajat. A pakolást langyos vízzel leöblítjük.

Homeopátia

A klasszikus homeopátia személyre szabott orvosságot kínál mindenkinek, alkata és tünetei alapján. Érdemes tapasztalt homeopatához fordulni.

 

Gyakran külső hatások is befolyásolják a hajhullást, mint például a dauervíz, a hajfestékek vagy a tenzideket tartalmazó samponok. A tenzidek mosószerek, amelyek feloldják a fejbőrt védelmező faggyút. Ezért ezekből minél kevesebb, annál jobb a hajnak! Hajmosásra alkalmas például a lávaföld is. A természetes kozmetikumokkal foglalkozó szaküzletekben beszerezhető ez a különlegesség. A lúgos kémhatású hajápoló szerek szintén alkalmas alternatívákat jelentenek a hajmosás terén.

 

Nincs ok aggodalomra, ha naponta legfeljebb száz szál hajunk hullik ki

 

Ha hagyományos samponnal mosunk hajat, a vegyszerek maradéktalan eltávolítását elvégezhetjük almaecettel. Ehhez keverjünk almaecetet 1:1 arányban langyos vízzel, majd ezzel a keverékkel végezzük az utolsó öblítést.

 

Minden hajmosás után csak itassuk fel a vizet a hajból törülközővel, lehetőleg ne dörgöljük a fejbőrt. Utána a hajszárítót legalább 40 cm távolságba tartsuk a hajtól, és fejezzük be a műveletet, mielőtt hajunk teljesen megszáradna. A natúr sertéjű kefével végzett hajkefélés stimulálja a fejbőrt, serkenti a vérkeringést. Aki copfot vagy kontyot visel, ne feszítse meg erősen a haját a gumival, mert ekkor túl nagy húzóerő hat a hajhagymákra és a hajszálakra.

 

És végül, de nem utolsósorban ne feledkezzünk meg a pihentető alvás és a friss levegőn végzett mozgás és lazítás pozitív hatásairól sem.

- tommy -
XV. évfolyam 8. szám

Címkék: haj, hajhullás, szépség receptek

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.