Szépség

Hajbeszéd

    Ajánlott cikkeink a témában:

  • Haj-baj

A hajat nem lehet szemellenzősen csak önmagában vizsgálni, hiszen a hajproblémák többsége - talán csak a sérüléseket kivéve - holisztikus betegség, vagyis a szervezet egyéb részeivel együtt, azokhoz kapcsolódva jelentkezik. A hajhullás és a fejbőr betegségei a szervezet segélykérő jelzései.


 

A betegségek először az érzelmekben jelentkeznek, majd gondolati síkon kezdenek testet ölteni. A gondolatok ereje nagyon gyorsan visszatükröződhet a testen (nyálképződés, elpirulás, izzadás, sírás stb.), amelyek huzamosabb ideig fennállva állandósult állapotot (betegséget) idéznek elő. A lelki okok, a negatív érzelmek finom rezgés információinak "besűrűsödése", anyagivá válása a test azon részén mutatkozik meg, amilyen jellegű a lelki baj. Ennek megfelelően a fejbőr bizonyos területein - a szervi problémák észlelése előtt - láthatóvá válik.

 

Miért ritkul a hajunk?

Fejbőrünk a benne található ásványi anyagokkal és nyomelemekkel szervezetünk kémiájának közömbösítő vésztartaléka. Különleges feladata van: "tűzoltó" szerepét tölti be azokban a vészhelyzetekben, amikor a szervezet a savak frontján riadót jelez.

 

Ha azonban az összes tartalékot elhasználja, akkor a hajnövekedés számára már nem marad tápanyag. Ráadásul a hajképzésért felelős anyasejtek ötszörös anyagcseréjének köszönhetően sokkal előbb jelzik a hiányokat, problémákat, mint bármi más a szervezetben.

 

A testszőrzet a hagyományos kínai gyógyító filozófiában a tüdő, a haj pedig a vese "alkalmazottja". Egy másik kínai megfogalmazás szerint a haj "a vér meghosszabbítása". Így a nem megfelelő minőségű vér szintén oka lehet a hajhullásnak, a gyenge, ritka hajnak.

 

A vese felügyel a hajra is, szabályozza mennyiségét, minőségét is. Ha gyengül a vese energiája - például gyermekvárás alkalmával - előfordulhat hajhullás, fogromlás és a csontok gyengülése. A jobb vese a májjal, epehólyaggal a bal a léppel, hasnyálmiriggyel és a szívvel, szívburokkal van kapcsolatban, tehát ezek problémái gyengíthetik a vese energiáját.

 

A szervezet pH-ját a tüdő és a vese szabályozza.

 

A szemöldökök feletti fejbőrterület a vesék állapotáról ad képet.

 

A férfi szervezete egész élete során kénytelen a bejutó savakat anyagcsere útján feldolgozni. A női szervezet ezzel szemben termékeny korszakában a ciklus alatt visszatartja a savakat, majd a havi vérzéssel kiválasztja azokat. Ezért kopaszodnak jobban a férfiak jellegzetesen ezen a területen, ám a nők esetében is erőteljes elvékonyodás jelzi itt a vese túlzott igénybevételét, méregterhelését, funkcionális zavarát. A kevés vagy nem megfelelő folyadékfogyasztás, a túlzott mennyiségű fehérje- és szénhidrát fogyasztás, a túl savas táplálkozás, stressz, vagy akár egy párkapcsolati krízis lehet a háttér. Ezekben az esetekben életmód-korrekcióval megállítható, visszafordítható a folyamat. Gyakran vírus, gomba, baktérium telepedik meg a vese, vesemedence, mellékvese szöveteiben. Ilyenkor természetesen már egy célzott méregtelenítés oldhatja meg csak a panaszt.

 

Az orr feletti fejbőrterület a méh, petefészek, here, prosztata állapotáról ad képet.

 

Gyakran - amikor hajhullással fordulnak hozzám -, a hajas fejbőrt vizsgálva a méh, petefészek területen ritkulást tapasztalok. Általában ilyenkor valamilyen nőgyógyászati panaszról számol be a vendég: ciszta, mióma, folyás, menstruációs zavarok. A laborvizsgálatok nem mutatnak kóros eltérést, de ha mégis, a gyógyszeres, kúpos kezelés nem hoz végleges megoldást. De előfordult olyan eset is, amikor a vendég - elmondása szerint - semmilyen nő gyógyászati panaszt nem tapasztal. További kérdéseimre elárulja, hogy hosszú ideje nem sikerül "teherbe esnie". A szervek méregterheltségének műszeres vizsgálata is alátámasztja ezen területek - az esetek nagy részében - penészgomba-terhelését. Vannak védő mechanizmusok, melyek nem is engedik a fogantatást, mert túl sok a toxikus anyag, vagy mert pont azokban a szervekben van, amelyek befolyásolják a folyamatot.

 

Ilyenkor egy megfelelően összeállított, célirányos - vagyis a problémás szervekre irányított - méregtelenítés hamarabb megoldhatja a problémát, mint egy gyógyszeres kezelés. A folyás és a vérzési zavarok abban a pillanatban elmúlnak, amikor kitisztult a szervekből a penész. Hamarosan megindul a hajszálak növekedése a helyreállított szervek fejbőrön látható zónáiban.

 

A kismedencei szervek területe után a nyombél, a vékonybél, a gyomor, a máj, a vastagbél zavarai ritkíthatják a hajszálakat. Egyik oldalon az epe, másik oldalon a hasnyálmirigy terhelései mutatkoznak meg.

 

A hajhullás, foltos kopaszodás gyakori okai a gócok, melyek - a szervezetben körülhatároltan elhelyezkedő – bakteriális vagy gombás eredetű tokocskák, általában nem okoznak különösebb panaszt a hajhulláson kívül. Sajnos a szokásos laborvizsgálatok a legtöbb esetben nem mutatnak eredményt.

 

Lényeges, hogy a pontos - szervezeten belüli - helyét felderítsük. Ebben óriási és biztos segítséget nyújt a kopasz folt hajas fejbőrön való előfordulásának helye.

 

 

A haj a lélek antennája…

Tudjuk, hogy a test és a lélek között létezik kapcsolat, amely akár azt is produkálhatja, hogy mi magunk okozunk saját magunknak betegségeket.

 

Az ősi kínai orvoslás felfogásában minden szervnek, illetve funkciókörnek saját lelke van, vagyis egyes lelki állapotok, pszichés befolyások meghatározott szervekre fejtenek ki pozitív vagy negatív hatást. Fordítva is igaz, hogy a szervek megbetegedései meghatározott lelki- érzelmi állapotok kialakulásához vezethetnek.

 

Ha a betegséget jelzésként fogjuk fel, a tünetek mögött meghúzódó probléma gyökeréig kell eljutni. A betegségek kiváltó okait is megtalálhatjuk apránként, csak oda kell figyelni.

 

A lelki traumák felderítése elvezethet a hajpanaszok kiváltó okához - illetve a hajas fejbőr meghatározott területeinek szervekre irányuló jelzése a lélek nyelvén összeolvasva megadja a lelki hátteret.

 

Kis Éva hajgyógyász skalptérképe

 

A fej a gondolatvilággal függ össze. Mivel a hajhullásért felelős anyasejtek ötször olyan gyorsan jelzik a hiányokat, mint bármely más sejtünk, idő előtt kapjuk a figyelmeztetést, hogy gondolati szinten rendet kellene raknunk.

 

Ha belepillantunk naponta a tükörbe, odafigyelünk fejbőrünk, hajunk jelzéseire, közelebbi kapcsolatba kerülhetünk magunkkal, megérthetjük lelkünk finom rezdüléseit. Hol fáj, hol érzékeny vagy viszket, hol jött ki egy-két pattanás, hol szárazabb a fejbőr. Melyik területen "fáj a hajunk", hullik vagy ritkul ki rövid időn belül, hol vékonyodnak a hajszálak vagy áll le a növekedés... Bármilyen apró jelzés adhat segítséget, hogy melyik szervet kell támogatni, kíméletesebben terhelni vagy méregteleníteni. Így még a szervi panaszok kialakulása előtt korrigálhatjuk a változásokat.

 

A korpásodás oka lehet akár a bőr kiszáradása, akár felgyorsult keratinizációs folyamat, vitamin-, ásványianyag-hiány, de lehet egy gombafaj, mely normális mennyiségben nem okoz problémát. Korpásodáskor a bőr mértéktelen szaruképződéséről van szó. Ez a "páncélképződés" a sebezhetőségtől való félelemmel kapcsolatos, hiszen kérget von maga köré a korpás fejbőrű ember. Abból, hogy melyik területen képződik korpa, megtudhatjuk, hogy melyik élethelyzetre irányul ez a félelem. Ha pl. a veseterület, akkor a párkapcsolat, ha a vastagbél, akkor a múlt terheinek elengedése, ha a hasnyálmirigy, akkor a szeretethez, örömhöz való viszonyunk, ha a petefészek, akkor a nőiességgel, ha a méh területe, akkor az anyasággal kapcsolatos a félelem.

Kis Éva
XI. évfolyam 12. szám

Címkék: haj, hajgyógyászat

    Ajánlott cikkeink a témában:

  • Haj-baj

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.