Szépség

Hajhullás

Hogyan segítenek a gyógynövények?

Ha jó formában vagyunk, az meglátszik a hajunkon is. A hajhullás ezzel szemben annak a jele, hogy szervezetünkben felborult az egyensúly. A kutatások tanúsága szerint a természet számos receptet tartogat a probléma leküzdésére. A hajunk is bioritmusunknak engedelmeskedik. A növekedési fázist egy nyugalmi fázis, majd ezt a kihullás fázisa követi. Éppen ezért normálisnak számít, ha mindennap elveszítünk bizonyos mennyiségű hajszálat. Csak akkor van baj, ha egy nap alatt több mint 100 szál haj hullik ki. Ennek általában valamilyen fizikai, esetleg lelki oka van.


 

Hajhullás a rossz bélműködés miatt

Testi szinten a leggyakoribb ok a helytelen bélműködés. A belekből felszívódó tápanyagokat az anyagcsere nem képes megfelelően feldolgozni. Emiatt fokozatosan hiányállapot alakul ki. A hajas fejbőr nem életfontosságú szerv, és szervezetünk a kialakult tápanyaghiány hatására először az ilyen, kevésbé fontos szövetek tápanyagellátását korlátozza, hogy a fontosabb szervek működését és ezzel az élet fenntartását biztosítani tudja.

 

Amikor hiány van vitális anyagokból

Gyakori oka lehet a hajhullásnak bizonyos vitális anyagok (más néven mikrotápanyagok) hiánya, például a vasé vagy a cinké. Ilyen hiányokat okozhat a menstruáció és a várandósság is, ezért nőknél gyakoribb, mint férfiaknál. Ha valaki hosszabb ideig vashiányos, az elsőként a hajat viseli meg. Amikor a gyermek világra jön, jellemzően hajhullás lép fel, ami azonban bizonyos idő után normalizálódik. Ha ez utóbbi nem következik be, érdemes szakember segítségét kérni. Nem ritka, hogy ilyenkor pszichés problémák állnak a háttérben. 

 

A dán hajklinikák terápiájának sikere a személyre szabott összetételben rejlik

 

Környezeti hatások és elsavasodás

A hajhullás hátterében állhat a szervezet fokozatos elsavasodása is - amit acidózisnak is nevezünk. Az elsavasodást általában a sok hús, felvágott, kolbászféle, édesség, kávé, fekete tea, édes üdítő, alkohol fogyasztása és a dohányzás okozza. Azonban a stressz, a mozgáshiány, egyes fogászati anyagok és környezeti mérgek is okozhatják.

 

 

Amikor a hormonok "megbolondulnak"

A hajhullás szinte minden formájához köze van a hormonrendszernek. Ez lehet a pajzsmirigy működési zavara vagy az ún. örökletes hajhullás esete is. Utóbbi esetben a DHT (dihidro- tesztoszteron) az okozó, ez a tesztoszteron nevű férfi nemi hormon mellékterméke. Ezt a női szervezet is termeli, bár jóval alacsonyabb mértékben, mint a férfiaké. Ha valakinek örökletes okok miatt fokozottan érzékenyek a hajhagymái a DHT-ra, akkor hajhullás alakul ki. Nőknél ez általában nagy területre, többnyire az egész hajas fejbőrre kiterjed.

 

A haj érzékeny szeizmográf, amely jelzi testi és lelki állapotunkat. A hajat érintő gondokon is segíthetnek a természetes orvosságok: például a zsálya, a citrom, a mandula, a dió vagy a görögszénamag

 

Hogyan lehet megállapítani az okokat?

A haj egészségének kulcsa a hajhagymák megfelelő tápanyagellátása. Ma már szinte minden nagyvárosban működnek hajklinikák, ahol természetes módszerekkel akadályozzák meg a mértéken felüli hajhullást. Minden hajnak egyénre szabott gyógynövénykoktélra van szüksége, ezért a terápia hajanalízissel és kikérdezéssel kezdődik, amit esetenként kiegészíthet vérvizsgálat is. A leletek alapján állítják fel a terápiás tervet. 200 különféle gyógynövény áll rendelkezésre, ezekből kevernek speciális koktélt a páciensnek, amely általában 40-60 növényi kivonatot tartalmaz. A növényeket meghatározott csoportokba osztják: tisztító, ápoló hatású szerek, gyulladáscsökkentők, sejteket stimulálók. A hajklinikák sikerének titka, hogy minden egyes koktélt egyénre szabva kevernek ki a diagnózis alapján.

 

Hormonális hajhullásra datolyamag és fürtös poloskavész

A datolyamag és a fürtös poloskavész (cimicifuga) növényi hormonjai főként a férfias kopaszodás és a nőknél a klimax után jelentkező hajritkulás ellenszerei. Ezt igazolják azok a vizsgálatok, amelyek az ilyen hatóanyagokat tartalmazó hajápolási cikkekre irányulnak. A termékek a fejbőr hidratálására is alkalmasak, és csökkentik a korpásodás mértékét is. A hajhagymák vérellátása javul. A rendszeresen ilyen terméket használó férfiak és nők 80%-ánál 6-8 hét alatt a korábban vékony hajszálak megerősödtek, a haj dúsabbá vált.

 

Hajunkra különösen kedvező hatást gyakorol a görögszénamag. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy alkalmazásával a haj teltebbé válik

 

Görögszénamag és mikrotápanyagok

A közelmúltban kutatásokkal igazolták, hogy a hajhagymák vitalitására pozitív hatást gyakorol a görögszénamag és bizonyos mikrotápanyagok alkalmazása. A tanulmány szerint a készítmény akkor is hasznos lehet, ha valakinek nem hullik a haja, "csak" elvékonyodnak a hajszálai. Fokozott hajhullás esetén tehát a görögszénamag lehet a megoldás. 

 

Gombákkal a hajhagymákért

Hajhullás esetén fontos, hogy a kinövő hajszálak egészségesek, erősek legyenek. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend ebben sokat segít. A cink védi a fejbőrt és a hajhagymát a gyulladásoktól, a kalcium erősíti a hajat, a folsav nélkülözhetetlen a sejtek megújulásához. A biotin is fontos mikrotápanyaga a hajnak. Bizonyos gombák igen gazdagok e tápanyagokban.

 

 

Speciális hajanalízissel és szükség esetén vérvizsgálattal megállapítható, hogy mi baja van a hajunknak

 

Illóolajok: teafa, citrom és zsálya

Már az ausztrál őslakók is felfigyeltek a teafaolaj fertőtlenítő, gyógyító hatására. A citrom és a zsálya mellett a teafaolaj erősíti a hajat. Az olyan, szintén bevált hatóanyagok, mint a zsálya, a szőlő, a csalán és a fekete nadálytő pantenollal, octopiroxszal és biotinnal kombinálva szintén stimulálják az egészséges hajnövekedést. Segítségükkel a hajszálak kettéhasadása és töredezése is megakadályozható. 

 

Hajelixírek

Léteznek speciális, illóolajokat (pl. geránium, rozmaring, citromfű és levendula) tartalmazó hajtonikok, amelyek élénkítik a fejbőrt és annak vérellátását. A cseppeket pipettával kell naponta háromszor a fejbőrre cseppenteni és ujjbeggyel finoman bemasszírozni.

 

Hogyan segít az egészséges táplálkozás?

Ahogy egész szervezetünknek, a hajas fejbőrnek is szüksége van vitaminokra és nyomelemekre. Ezek közül a legfontosabbak a következők:

 

• B-vitamin-csoport: Főképp a B3-vitamin (niacin), a B5-vitamin (pantoténsav) és a B6-vitamin (piridoxin), amelyek gondoskodnak az egészséges bőrről, hajról és körmökről. Serkentik a hajhagymákban az anyagcsere-folyamatokat, megelőzik a gyulladásokat és szabályozzák a faggyútermelést. 

 

 

A haj állandóan változik: a növekedési fázist egy nyugalmi, majd ezután egy kihullási fázis követi. Napi legfeljebb 100 hajszál elvesztése normálisnak számít

 

Fontos B-vitamin-források: élesztő, hüvelyesek, búzacsíra, dió- és mogyorófélék és a tojássárgája.

 

• Vas: Vas nélkül nincs növekedés - sem a sejteknél, sem a hajhagymákban. Mivel a vérben a vas szállítja az oxigént, állandó vashiány hatására előbb-utóbb hajhullás lesz a következmény. Különösen az erős menstruációs vérzés okozhat a női szervezetben vashiányt, ezért akinél fennáll ez az eset, annak extra dózis vasra van szüksége.

Fontos vastartalmú ételeink: spenót, szójabab, tej, tejtermékek és hús.

 

• Fehérje: A hajnak szüksége van fehérjére, ugyanis ez alkotja a hajszál keratinrétegét. Különösen ajánlhatók a növényi eredetű fehérjeforrások: a burgonya, a gabonafélék és a szója.

 

• Réz: Ez a nyomelem a hajhagymák sejtjeiben szabályozza az anyagcsere-folyamatokat, ezért javíthatja a haj struktúráját. A rézhiány hatására a haj elvékonyodik és törékennyé válik.

 

Réztartalmú ételeink: élesztő, hüvelyesek, aszalt gyümölcsök és teljes őrlésű gabonatermékek.

 

A gabonában nem csak fontos B-vitaminok, hanem fehérje is található, amely a hajat alkotó keratin alapanyaga

 

• Szilícium: Hasonló a helyzet a szilíciummal is, amely jelentős mértékben javíthatja a haj sűrűségét és struktúráját.

Szilíciumot tartalmazó élelmiszerek: zabpehely, hántolatlan barna rizs, köles, árpa és a burgonya héja.

 

• Biotin: A biotint szépségvitaminnak is nevezik. Hatására a hajszálak felületén mikroszkóp alatt látható, apró pikkelyek összezáródnak, ennek következtében hajunk sima és fénylő lesz. A biotin segít megelőzni a hajhagymákat érintő gyulladások kialakulását is.

Biotinforrásaink: teljes őrlésű gabona, mogyoró- és diófélék, tojássárgája, tej és hús.

 

• Cink: Ez a fontos nyomelem számos enzimet aktivál. Utóbbiak a bőr és a haj egészségében is részt vesznek. Cink hatására a hajsejtek gyorsabban képződnek, ami a hajnövekedést is meggyorsítja. A cinkkel megelőzhetők a hajhagymák gyulladása is.

 

Sok cinket tartalmaz többek között a zabpehely, a búzacsíra, a dió- és mogyorófélék, az osztriga és a marhahús.

 

A hajas fejbőr és a haj szempontjából értékes aminosavakat tartalmaz a dió és a mandula

 

Tanácsunk: Mindennap együnk meg egy maréknyi diót vagy mandulát tízóraiként, illetve uzsonnára. Ezekben igen sok az esszenciális aminosav – ami a hajnak és a fejbőrnek egyaránt hasznára válik.
 

A vékony haj újra megvastagodhat!

A Hamburg-eppendorfi Egyetemi Klinikán, a prof. Matthias Augustin által vezetett kutatócsoport kovasavtartalmú géllel végzett kísérleteinek eredményei igazolták, hogy a vékony haj ismét megvastagodhat. A kovasavat tartalmazó gél belülről segíti a haj szerkezetének újraépítését, megerősítve a hajszálat. Hajhagymáinknak szilíciumra is szüksége van, többek között a hajban található szövetrostok jobb, erősebb hálózatszerkezetének felépítéséhez.

 

A tanulmány szerint kúraszerűen alkalmazva, napi 15 ml (egy mérőkanál) kovasavgél hat hónap alatt kb. 13%-kal javította a hajvastagságot. Ennek hatására a frizura mennyisége kb. 50%-kal nőtt, a haj 26%-kal lett fényesebb és 13%-kal lett egészségesebb kinézete.

- tamás -
XV. évfolyam 3. szám

Címkék: gyógynövény receptek, haj, hajhullás, szépségápolás

Aktuális lapszámunk:
2021. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.