Szépség

Hajunk egyensúlya

A szép haj arról árulkodik, hogy tulajdonosa jól érzi magát a bőrében. A külső megjelenés harmóniája és a belső egészség ebben az esetben is szoros kapcsolatban áll egymással. Hajkoronánk szépségét megfelelő ápolással fokozhatjuk.


A hajasztrológiai könyvek megjelenése óta sokan akkor vágatják le a hajukat, ha a Hold az Oroszlánban áll. Mercury Yount híres amerikai hajterapeuta szerint azonban ez nem az ideális megoldás, mert az Oroszlán tűz jegy, és az ilyen napokon vágott haj gyorsabban kiszáradhat. Ő egy évszázadok óta ismert paraszti tanításnak megfelelően vágja a hajat, méghozzá akkor, ha a Hold egy víz vagy föld jegyben áll, tehát a Rákban, a Skorpióban, a Halakban, a Bikában, a Szűzben vagy a Bakban. Akkor viszont nem, ha a Hold egy tűz vagy levegő jegyben áll (Kos, Oroszlán, Nyilas, Ikrek, Mérleg, Vízöntő). A hajat ugyanis a levegő jegyek is kiszárítják, egyedül a Mérleg-napok jelentenek kivételt ez alól. A Mérleg ugyanis a maga egyensúlyteremtő képességével jó hatást gyakorol a hajra is.

 

A haj a szervezet valóságos energiabarométerének számít, testi és lelki szinten folyamatos kölcsönhatásban állunk vele. Ha a haj jól néz ki és jól érzi magát, mi magunk is jobban és erősebbnek érezzük magunkat. Ha viszont a hajunk bánatosan lóg, még kedvetlenebbé válunk. Minden szervezetünk életerejét tükrözi. A kínai orvoslásban nem véletlenül használják ugyanúgy diagnózisra, mint a vért, amely ugyancsak az életenergiát testesíti meg. Hajunk tud sírni és nevetni, tele lehet energiával vagy erőtlenül lóghat. Ha mások frizurájának kisugárzására figyelünk, jobban rá tudunk állni az ő hullámhosszukra, és jobban meg tudjuk érteni őket.

 

 

Mindenkinek lehet fényes frizurája

Léteznek olyan ápolási ötletek, amelyeket mindenki sikerrel alkalmazhat. Ilyen például a hajmosás utáni hideg vizes öblítés (természetesen nem jéghideg vízzel). A hideg víz serkenti a vérellátást, a hajtüszők összehúzódnak, így minden egyes hajszál egyenesebben áll. Mivel pedig a fejünkön nem kevesebb, mint 150 ezer hajszál található, ez mindjárt nagyobb hajtömeget ad. A módszer másik előnye pedig az, hogy csillogást ad: a hideg víztől a hajszálak felülete simább lesz, és jobban visszaveri a fényt. Ez főként a sima hajra vonatozik, mivel a göndör nem tudja olyan jól visszaverni a fénysugarakat. A természetes módszerek híve hajmosásra biotermesztésből származó, szűretlen almaecetet ajánl, amely jó alternatívája az agresszív samponoknak. Tisztítja a pórusokat, kiegyensúlyozza a pH-értéket és csökkenti a viszketést, illetve a korpásodást. Hasonlóképpen jól beválnak a magvakból, diófélékből és gyógynövényekből készült olajak, amelyek hidratálják a megviselt hajszálakat. Az indiánok és a polinéz szigetvilág lakói hajápolásra kókuszdióolajat használnak, míg az európai hajra a legjobb a szűrt olívaolaj.

 

Nagyon fontos szempont a megfelelő hajkefe kiválasztása. Felejtsük el a műanyagból készülteket, amelyek fokozzák az elektromos feltöltődést, jobbak a sörtéből, fából vagy keménygumiból készültek. A hajkefe napi használatát a legjobb az úgynevezett jin és jang pozícióban végezni: hajoljunk előre, hogy több vér folyjon a fejünkbe, a kefét először a nyakunknál, a hajtöveknél mozgassuk, majd haladjunk előre a hajvégek felé. A sörték először mindig a fejbőrt érjék, csak azután merüljenek bele a hajtengerbe. Ezt követi a jang pozíció: álljunk egyenesen, a kefét tegyük a homlokunkhoz, majd csúsztassuk lefelé a hajvégekig. A kefe ilyen módon való mozgatása serkenti a vérkeringést, és több oxigént juttat a hajgyökerekhez. Egyben a fejbőrt is megtisztítja, így az újra szabadon lélegezhet.

 

Min­den haj­szál egy-egy haj­hagy­má­ból nő ki, amely a fej­bőr alatt rej­tőző fol­li­ku­lus­ban ta­lál­ha­tó. Az egye­nes haj­tü­szőből egye­nes hajszál, az íveltből hullámos vagy göndör nő ki

 

Ha valaki azért mos mindennap hajat, mert az nagyon zsírosodik, akkor ez a felborult egyensúly jele. Ilyenkor a szakértő az úgynevezett hajböjtöt javasolja: le kell mondani a samponról, és a hajat kilenc napon át minden áldott nap csak langyos vízzel megmosni. Ez majdnem minden esetben sikert hoz, és utána elegendő a másnaponkénti hajmosás. Ezt a mintát kell követni egy fél éven át, majd át lehet térni a háromnaponkénti hajmosásra, ami már teljesen rendben van. Fontos a megfelelő víz is. A túl kemény vízben sok a mész, ezért hajmosásra érdemes inkább szűrt vizet használni, vagy a hajat végül szénsavmentes ásványvízzel leöblíteni.

 

A hajfestékek közül a biológiai növényfestékek sajnos nem fednek jól, ezért akinek ez a tényező fontos, az nyugodtan használhat vegyszertartalmú hajfestéket. Kivételt jelentenek az allergiások, a terhes anyák és a hajhullásban szenvedők. Ez utóbbi problémáért többféle tényező is felelős: a fejfedők, a haj szoros összegumizása, a műszálas ágynemű, amelyek mind megakadályozzák a haj szabad oxigénellátását. Emellett a stressz is fontos szerepet játszik, ezért ilyen esetekben mindig fel kell tenni a kérdést: mi billentett ki az egyensúlyból? Mi változott meg az életemben, ami akkora stresszt okoz, hogy hullani kezdett a hajam?

 

Ha­jun­kat jin po­zí­ció­ban ke­fél­jük, ez ja­vít­ja a vé­rel­lá­tást, így több oxi­gén jut a a hajgyökerekhez

 

Hajhullásnál mindig személyre szabott megoldást kell találni, mivel kialakulásához számos testi, érzelmi, szellemi és környezeti ok közrejátszása vezet. Ezért tanácsos részletes kérdőívet kitöltetni a beteggel, amely figyelembe veszi az olyan külső tényezőket is, mint a genetika, az érzelmi és általános egészségi állapot és a táplálkozás.

 

A helyes hajápolást már gyerekkorban el kell kezdeni, a legfontosabb szempont itt az, hogy minél kevesebb vegyszert használjunk. A csecsemők pihés fejét gyengéden simogassuk. Mivel az első hajvágás központi élmény, nagyon gyengéden, szelíden kell végrehajtani, a fejbőr finom simogatásával, masszírozásával kezdve. A gyerek így megtanulja, hogy élvezze a feje, a haja érintését. Mielőtt belekezdünk, mutassuk meg neki az ollót, és magyarázzuk el, mi fog történni, hogy ne féljen. Szép gesztus, ha eltesszük az első hajfürtjét, és beragasztjuk a fotóalbumba, a fényképei mellé.

 

 

Holisztikus hajiránytű

A holisztikus hajiránytű az állatöv jegyein és a hozzájuk tartozó elemeken alapul. Minden hajproblémát alapvetően kívülről és belülről is meg kell közelíteni, ennek alapján a tanácsok a következők:

 

Föld (forró-nedves-tápláló jin karakter)

Belülről: egészséges táplálkozás: a zöld színű főzeléknövények (brokkoli, spenót, káposzta, saláta) gondoskodnak a megfelelő B-vitamin-ellátásról és táplálják a hajat. Klorofilltartalmuk fontos vasforrás.

 

Kívülről: olajkúra: egy evőkanál olíva- vagy mandulaolajat tegyünk a hajra, és jól masszírozzuk bele a fejbőrbe. Hajunkat fa-, keménygumi-, vagy kristályfésűvel kényeztessük.

 

Víz (hideg-nedves-frissítő jin karakter)

Belülről: igyunk sok tiszta vizet, esetleg vízszűrőt is szereltessünk be.

 

Kívülről: ritkábban és csak kevés samponnal mossunk hajat. Vegyszertartalmú öblítőszer helyett csak hideg vízzel öblítsük le.

 

Tűz (forró-nedves-energetizáló jang karakter)

Belülről: a vérellátást sok sporttal fokozzuk.

 

Kívülről: forró helyett langyos vízzel mossunk hajat. Óvjunk a hajunkat és fejbőrünket az erős napsugárzástól is.

 

Levegő (hideg-száraz-kiterjesztő jang energia)

Belülről: mély ki- és belégzés, légzőgyakorlatok.

 

Kívülről: a hajunkat lehetőleg a levegőn szárítsuk. Ha szorosan összefogva hordjuk, rendszeresen szellőztessük. 

 

A fé­sű és a ke­fe meg­fe­le­lő hasz­ná­la­ta la­zít­ja és ener­ge­ti­zál­ja a ha­jat. A ke­mény­gu­mi­ból vagy fá­ból ké­szült haj­ke­fe an­tisz­ta­ti­kus, ezért elő­nyö­sebb a műanyag­nál - A meg­fe­le­lő táp­lál­ko­zás be­lül­ről erősí­ti a ha­jat. Ide­á­li­sak a zöld szí­nı fő­ze­lék­nö­vé­nyek és a sa­lá­ták - A megfelelő hajápolásnak csecsemőkorban a fejbőr finom simogatásával kell kezdődnie

 

 

Rö­vid tip­pek

A leg­több nő ar­ra vá­gyik, hogy a ha­ja több­nek lát­szód­jon. Ezt a kö­vet­ke­ző­kép­pen ér­het­jük el:

 

Ha­jun­kat a nö­vés­sel el­len­té­tes irány­ba ke­fél­jük, ez fo­koz­za a tö­me­gét. Ha vi­szont a nö­vés irá­nyá­ba ke­fé­ljük,le­la­pul, hoz­zá­ta­pad a fej­bőr­höz.

 

Mo­sás után csak rö­vid ide­ig hasz­nál­juk a haj­szá­rí­tót, és ha­jun­kat in­kább a le­ve­gőn szá­rít­suk meg. Ez ugyan­csak nö­ve­li a tö­me­gét.

 

A hul­lá­mos és gön­dör ha­jat egy kis ned­ves­ség be­le­fú­já­sá­val te­het­jük lát­vá­nyo­sab­bá.

 

Ha gön­dör ha­junk­ba egy kis ápo­ló ha­tá­sú ola­jat masszí­ro­zunk, si­máb­bá és könnyeb­ben ke­zel­he­tő­vé vá­lik.

- emel -
XI. évfolyam 8. szám

Címkék: haj, szépségápolás

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.