Szépség

"Hochschoberolás": csak leírni nehéz...

Négy kultúrkör: az északi, a mediterrán, a keleti és a távol-keleti élményvilág egy helyen... a karintiai Hochschober szállodában!


 

A tó jégpáncéljától körülvéve gőzölgő meleg vizű medence fogadja a csodálkozó tekintetet Ausztria 1700 méternél is magasabban fekvő pár házas településén, a Turrachi-csúcson. A tóban kiépített kis mediterrán zugban lazítva akár a síelőket is szemlélhetjük. Ez a csoda jellemző az üzemeltető szállodára, az idén 80. születésnapját ünneplő négycsillagos Hochschoberre.

 

Bent a szállodában éppúgy, mint kint a természetben gazdag és sokféle kínálat fogadja a vendégeket. Aktívnak lenni vagy épp a lustálkodás élvezetének élni a Hochschober-üdülés filozófiájának alapja, melyet úgy hívnak, hogy "HochschoberN", ezt magyarul leginkább a "hochschoberolás" áligével írhatjuk le. A "hochschoberolás" rugalmasan eltöltendő, egyénre szabott pihenést jelent, melynek során különösen fontos, hogy a vendég a szálloda és a természet nyújtotta bőséges kínálatából kedve és tetszése szerint kiválassza a számára legvonzóbbakat, és azokat tartózkodása idején minden stressz nélkül élvezze.

 

 

A hideg és meleg váltakozásának játékában rejlik az északi Hochschober-élményvilág különleges vonzalma. Szaunák, a Turrachi-tó partján található cirbolyafenyő-szauna faház, gőzfürdő és a "kelta kályha" elnevezésű tepidárium áll a vendégek rendelkezésére.

 

A mediterrán élményvilág kínálatának koronája a Turrachi-tóból leválasztott, 28-30 °C-ra melegített, 25x10 m vízfelületű "Seebad", a "tófürdő", amely egész évben üzemel. A "tófürdőben" nyáron melegvíz-szivattyú, télen pedig távfűtő berendezés segítségével temperálják a vízhőmérsékletet. Úgyszintén egész évben üzemel a három szabadtéri pezsgőfürdő-medence, amelyek az Alpok legmagasabban fekvő 36 és 38 °C vízhőmérsékletű kültéri medencéi. A mediterrán kultúrkörhöz tartozik a "zöld szalon" elnevezésű belső uszodarészleg, a gyermekmedence, a különleges tusolók és a nagyvonalúan tervezett "tavi hálózsák" nevű pihenőrész.

 

  

 

Az Alpok egyetlen orientális fürdőházában, az 1001 éjszaka mesés varázsában élvezheti az ember a Kelet fürdőkultúráját. A "Hochschober Hamam" a pihenés és elmélyülés színhelye, az idő végtelenségének élvezete. A szálloda 1998-ban, keleti szakértőkkel együttműködve létesítette a törökfürdőt. A nagy központi terem a meleg haskővel, az illatos kamrák, a "szultánbirodalom" elnevezésű pihenőhelyiség és természetesen a jellegzetes hamam-mosdatások mind-mind az 1001 éjszaka világába merítik a vendégeket. A hamamban a vendég hamam-kendőt, ún. pestemalt, valamint jellegzetes fapapucsot visel, és sosem mutatkozik mezítelenül. A szappanhabbal történő hamam-mosdatás, melyet képzett hamam-mesterek (telak) végeznek, több mint tisztálkodás. A lágy testradírozás és a mosdatás kombinációja szimbolikus karakterrel bír, a mentális megtisztulást segíti elő.

 

 

A távol-keleti élményvilágot az Alpokban egyedülálló "Chinaturm", a négyemeletes "Kína-torony" idézi fel. Az emeletek jelöléséhez a kínai számelmélet számjegyeit választották, amelyeknek pozitív erejük van (a négy emelet jelölései: 9, 8, 6, 1, melyből a 9. emelet valójában a 4. emeletet jelenti). A Hochschober Kína-élményvilág legfelső emeletén trónol "A szép teaház a hegyen". Gyönyörű kilátással a Turrachi-tóra és a Nockberge-hegységre, klasszikus kínai hangulatban a teakultúra áll itt a középpontban. A további három emeleten egy jellegzetes meditációs terem, egy, a tradicionális kínai orvoslásban végzett kezelések számára fenntartott szint, továbbá egy multifunkcionálisan hasznosított szint várja a vendégeket. Részben ez a Kína-torony, részben a környező hegyek adnak helyet a jógafoglalkozásoknak is, amelyeken a szálloda vendégei ingyenesen vehetnek részt. (x)


XV. évfolyam 6. szám

Címkék: Hochschober, turizmus, wellness

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.