Szépség

Holisztikus hajmegújítás

Bőrápolás a 21. században

  Dr. Házi Edina a szegedi egyetemen szerezte gyógyszerészdiplomáját, és tudását a kozmetikumok kutatása, gyártása és a bőrmegújítás területén kamatoztatta. Célja olyan minőségi kozmetikumok fejlesztése, amelyek ötvözik a százszázalékosan tiszta, természetes és a hightech anyagok előnyeit, hatásosak és megfizethetők (DRHAZI termékek). Lapunkban indított soroza tában a modern szépségápolás fortélyai val és a biokozmetika legújabb trendjeivel ismerteti meg olvasóit.


   

  A szép haj az egészséges fejbőrnél kezdődik. Ennek két alappillére van, a belső táplálás és a külső ápolás. Az egészséges ember fején átlagosan 100150 ezer hajszál található. A haj elképesztő gyorsasággal növekszik, naponta átlagosan 0,2-0,4 mm-t, havonta kb. 13 mm-t. Télen kevesebbet, az aktívabb nyári hónapokban − a bőr magasabb hőmérséklete és gyorsabb anyagcseréje miatt − többet.

   

  A szőrtüsző alsó végén lévő, erekkel gazdagon szőtt kötőszöveti csap a hajat termelő sejtek fokozott vérszükségletét biztosítja. Ez a hajpapilla. A felette elhelyezkedő hámsejtek alkotják a hajhagymát, amelynek egyes sejtjei folyamatosan elhalnak, és a bennük képződött szaruanyag alkotja a hajszálat. Azért fontos a fej izomrendszerének regenerálása, hogy a hajpapilla táplálása kielégítő legyen. Ha az arcunkon lesorvadnak az izmok, és az arc főartériája elszűkül, nem csupán az arcbőr vékonyodik el és sérül, hanem szinte minden esetben fejbőrsérülés is tapasztalható. A hajpapilla teremt összeköttetést a test többi részével. Ezért tapasztalható, hogy a szervezetünket ért valamennyi külső és belső hatást érzékeli és megsínyli a hajunk.

   

  A jó vérellátás biztosítja, hogy a hajszál kialakulásához minden anyag − fehérje, vitamin, nyomelemek, zsírok − eljusson a hajhagyma sejtjeibe. A hajszál nem marad a helyén az idők végezetéig, szálanként különböző időben, de 5-10 évenként mindenképpen leválnak a szőrtüszőről és kihullanak, de a helyükbe ugyanabból a tüszőből új szál nő. Ez a folyamat a hajváltás, a természetes hajhullás, mely napi kb. 40-80 szál kihullását jelenti, hajmennyiségtől függően. Ezen a megújulási folyamaton 10-20 alkalommal képes átmenni a tüsző, utána elhal, ezért az életkor előrehaladtával elveszíthetjük hajzatunk egy részét.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin májusi lapszámában olvashatják!

  Dr. Házi Edina
  XXV. évfolyam 5. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.