Szépség

Így marad bőrünk fiatal

A feszes, sima bőr a fiatalság és a szépség fokmérője. Főleg nyáron mutogatjuk szívesen a bőrünket, ámde közben nem szeretnénk, ha a nap károsítaná. Pedig pontosan ez történik, ha nem használunk megfelelő napvédő szereket! A bőrünk öregedése 70 százalékban olyan külső tényezőktől függ, mint az UV-fény és az infravörös-A sugarak. A megfelelő információk birtokában azonban megakadályozhatjuk a ráncok kialakulását, és biztonságban élvezhetjük a napsütést.


 

• Hogyan károsítják az UV-sugarak a bőrt?

Ez a bőrtípustól függ. Korábban abból indultak ki, hogy főként a barnaságot adó UV-B sugarak a károsak, mivel behatolnak a bőr felső rétegének mélyére, és leégést idéznek elő. Ma már tudjuk, hogy az UV-A sugarak a felelősek olyan elváltozásokért, mint a fotoageing-jellegű ráncok vagy a Mallorca-akne. Ezek a sugarak ugyanis mélyre hatolnak, egészen a bőr alsó rétegéig, ahol többek között összetörik a kollagénrostokat. A rák kialakulását valamennyi UV-sugárzás elősegíti, de főként az UV-B fény.

 

• Veszélyeztetnek-e minket Európában az UV-C sugarak?

Egyelőre nem, de a jövőben várhatóan megnő ennek a sugárzásnak a rizikója. Az ózonréteg normális esetben felfogja ezt a fénytípust, és gondoskodik róla, hogy az UV-C sugarak (amelyek szemben az UV-A és UV-B sugarakkal, rendkívül rövid hullámhosszúak) csak szinte alig mérhető mennyiségben jussanak el a földre. Ám mivel az ózonréteg elvékonyodik, illetve kilyukad, hosszabb távon ezek a sugarak is feltehetőleg nagyobb mértékben érintik majd a földet.

 

                1.                                 2.                                 3.                                4.
1. típus: Nagyon világos bőr, szeplők, már néhány perc napozás hatására is kivörösödik, megég a bőr
2. típus: Általában világos bőrű és szőke. Már 10-20 perc alatt képes leégni
3. típus: Sötét hajú, barna szemű. A bőrpír csak 30 perc napozás után jelenik meg
4. típus: Fekete vagy sötét haj, sötét bőr, barna szem; nehezen ég le

 

• Milyen szerepet játszanak az idő előtti öregedésben az infravörös-A sugarak?

Az ma már jól ismert, hogy a túl sok napfény öregíti a bőrt, ezért mind fontosabb az UV-A sugárzás elleni védelem. Újnak számít viszont az a felismerés, hogy az infravörös-A sugarak, amelyek a napfény 33 százalékát teszik ki, szintén fontos szerepet játszanak ebben a folyamatban. Ennek az az oka, hogy az infravörös-A sugarak eljutnak a bőr mélyebb rétegeibe, és ott szabad gyököket képeznek. Ezek az agresszív oxigénrészecskék megtámadják a sejteket és a bőrt olyan enzimek termelésére serkentik, amelyek lerombolják a kollagént. Ennek következményeként a bőr kevesebb nedvességet képes tárolni, elveszíti rugalmasságát és ráncosodni kezd. Ma már léteznek olyan speciális napvédő szerek, amelyek az infravörös-A sugárzás ellen is védelmet nyújtanak.

 

Intelligens napvédelem - A nagy krémezési ábécé

1. Milyen napvédőszer a legmegfelelőbb számomra? A válasz a sugárzás intenzitásától és a bőrtípus saját védelmének fokától függ.

 

2. Tej, krém vagy gél? Az optimális napvédelem nemcsak a fényvédő faktortól függ, hanem a típusnak megfelelő alkalmazástól is. A naptej jól megfelel a normál bőrnek, a napkrém gazdagabb, ezért ajánlható száraz bőrre, illetve a gyerekek érzékeny bőrére. A napgél emulgátorok nélküli változata alkalmas az allergiás, illetve a zsíros bőr ápolására.

 

3. Mikor krémezzem be magam? Alapvetően minden, napsütésnek kitett bőrfelületet be kellene kenni magas faktorszámú fényvédővel, valahányszor a napra megyünk. Ez azt jelenti, hogy napvédőt nemcsak a nyaralás alatt tanácsos használnunk, hanem egész nyáron otthon is. Főleg áll ez a gyerekekre, akik sokat vannak a szabadban. Fontos, hogy gyakran utánakrémezzünk.

 

 

4. Mennyi napvédőt használjak? A napvédő termékeket még mindig túl ritkán és túl kis mennyiségben használják. Tudnunk kell, hogy mindegy, mennyire magas az adott termék faktorszáma, ha nem kenünk fel belőle eleget, védő hatása nem tud kibontakozni. Alapvető iránymutatásként elmondható, hogy a mutató- és középső ujjunkra nyomott kétcsíknyi krém elegendő a testünk 11 részre osztott felületéből (lásd az ábrát) egynek a bekenésére.

 

5. A krém felkenése után mennyit kell várnom, mielőtt a napra megyek? A védőszert legalább fél órával a napozás megkezdése előtt kenjük fel, mivel a szintetikus UV-szűrőknek van bizonyos hatóidejük. De vannak olyan készítmények is, amelyek azonnal hatnak.

 

6. Hogyan krémezzem be magam helyesen? A krémet vagy naptejet finom filmrétegként vigyük fel a bőrre, és semmiképpen se masszírozzuk be túl mélyen. Alapos masszírozás hatására ugyanis a védőhatás eltűnhet. Fordítsunk fokozott figyelmet az olyan, napsütésnek különösen kitett részekre, mint az orrnyereg, a fül, a lábfej és a homlok. Ne feledkezzünk meg az ajkakról sem! 

- nori -
XIV. évfolyam 7. szám

Címkék: bőrápolás, napozás, UV-sugárzás

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.