Szépség

Illatok feng shuija

Magát a feng shuit gyakran csak a térrendezéssel azonosítják, pedig ebbe az ősi kínai művészetbe éppúgy beletartoznak a színek és az illatok is. Gondoljunk csak bele, jók vagy rosszak, de életünk minden percét illatok határozzák meg.


 

Az illóolajok művészetét már a történelem előtti időkben is előszeretettel alkalmazták. Valamilyen formában minden kultúrában megtalálhatók voltak, főleg vallási szertartások alkalmával. Akkoriban úgy vélték, az illatok kötik össze a földi életet és a magasabb létformákat.

 

Otthonunk illatai

A feng shuit a tér akupunktúrájának is mondják. Lényege, hogy az ember és környezete közti harmóniát, az energiák megfelelő áramlását megteremtsük segítségével, és így magunk is feltöltődjünk az éltető energiával. Legismertebb segédeszköze, jelképe a báguá-térkép, amely mágikus ábra. Ez a térkép a teret kilenc részre osztja, közepén a jing-janggal, melyet a nyolc báguá-tér fog közre. Minden egyes területének megvan a saját rendeltetése, amihez tárgyak, égtájak, testrészek, színek, illatok tartozhatnak.

 

Az illatok feng shuija szerint otthonunk is a személyes életterünk, úgy, mint a munkahelyünk vagy éppen az autónk. Mivel életünk legnagyobb részét ezeken a helyeken töltjük, fontos, hogy mindenhol harmonikus környezetet teremtsünk magunk körül. Ahogy testünknek hosszasan keressük az orrunkat leginkább megragadó illat- és tisztálkodószereket, hogy kellemesen érezzük magunkat a bőrünkben, ugyanúgy fontos, hogy tereink számára is megtaláljuk a tökéletes illatot, ami egyengeti az energia útját és semlegesíti a negatív energiákat. Mindnek különleges hatásai vannak. Ne csak egyszerűen jó illatot akarjunk teremteni, sokkal fontosabb, hogy megtaláljuk a céljainknak, vágyainknak legmegfelelőbb illatokat, hiszen ezzel számtalan pozitív hatást érhetünk el. Egyes illatok az elmére, mások a lélekre hatnak. Egy hirtelen érzett illat az elménk bármely részét beindíthatja, mind máshogyan hozza működésbe a szaglásunkat, így pedig különböző üzeneteket juttatnak agyunkba. A feng shui segítségével tudatosan, előre megfontoltan használhatjuk az illatokat. Megszabadulhatunk a gondoktól, feszültségtől, de segíthetnek a gondolataink, képességeink kiteljesítésében vagy az alkotásban is.

 

Milyen illatokat használjunk?

Vágyaink és céljaink eléréséhez alkalmazzuk a következő illatokat:

 

• Boldogság: bazsalikom, benzoegyanta, geránium, zöldcitrom, narancs.

• Szerelem: kardamom, rózsa, ilang-ilang.

• Szellemi erőnlét: bazsalikom, benzoegyanta, fekete bors, eukaliptusz, citrom, boróka, borsmenta.

• Szellemiség: tömjén, mirha, szantál.

• Öröm: narancsvirág, ilang-ilang, rózsa, szantál.

• Békesség: bergamott, római kamilla, tömjén, mirha, rózsa.

• Önbizalom: ciprus, gyömbér, grépfrút, jázmin, levendula, fenyő, szantál, vetiver.

• Alkotás: ciprus, geránium, boróka, szantál.

• Tudatosság: bazsalikom, benzoegyanta, borsmenta, zsálya, kakukkfű.

• Meditáció: római kamilla, mirha, szerecsendió, szantál.

 

 

Testünk és az illatok

Az illóolajokkal belső energiánkat is egyensúlyba hozhatjuk, így gyógyítva testi bajainkat. Ősi tanok szerint testünk különböző részeihez az azokhoz megfelelő növényi részekből készült illóolajok társíthatók a következőképpen: fej - virágok, gyümölcsök, magok; felsőtest - levelek; alsótest - gyökerek, kérgek. A különböző olajok számtalan szervezetünkre gyakorolt hatása ismert. Alkalmazásuktól függően felszívódhatnak a nyálkahártyán, a bőrön vagy az emésztőszerveken keresztül.

 

Használhatunk egyszerre több illóolajat is, ezek kiegészíthetik egymás hatását. Mint általában a természetes gyógymódokat, ezt is kúraszerűen alkalmazzuk, de három hétnél tovább nem célszerű.

 

Persze a különleges hatásokon kívül egészen praktikus oldala is van az illatok alkalmazásának, mégpedig az, hogy a legtöbb illóolaj fertőtlenítő hatású, így tisztán tarthatja környezetünk levegőjét, megőrizve egészségünket.

 

 

Aromaterápia alkalmazása

A párologtatás célja a közérzet javítása, a levegő fertőtlenítése: három-négy óránként adjunk 5-10 csepp illóolajat a párásító vízhez.

 

Az inhalálás a légúti betegségek esetén hasznos. Forró vízhez adjunk 2-3 csepp olajat, takarjuk le a fejünket, így gőzölve az arcot 10-15 percig, naponta háromszor-négyszer.

 

Gyulladáscsökkentésre, illetve fájdalomcsillapításra alkalmazzunk borogatást. Hideg vagy meleg vízhez adjunk 5 csepp olajat, ezzel borogassuk a fájdalmas testrészt. Ezt lemosóként használhatjuk sebek gyógyítására is.

 

 

A masszázsolaj javítja a hangulatunkat, illetve testrészek célzott kezelésére is használhatjuk: adjunk 60 ml hordozóolajhoz 18-24 csepp illóolajat vagy illatkeveréket.

 

A fürdő szerepe főképp a relaxáció. 2 evőkanál mézhez keverjünk 5-15 csepp olajat, ezt adjuk a fürdővízhez. Zuhanyozáshoz 10-40 csepp olaj és fél liter meleg víz keverékét használjuk.

 

 

Méregtelenítéshez fürdősó, sópakolás lehet segítségünkre. Egy csésze keserűsóhoz, tengeri sóhoz vagy szódabikarbónához keverjünk 5-8 csepp illóolajat, ezt tegyük a fürdővízbe. Pakoláshoz dörzsöljük át vele a nedves bőrt.

 

 

Milyen illatokat használjunk?

Különféle betegségek gyógyításában is hasznosak lehetnek az illatok, és használhatjuk vágyfokozóként is.

 

• Emésztési zavarokra, görcsökre: borsmenta, római kamilla, narancs, citrom, fahéj, levendula.

• Arcüreggyulladás, köhögés esetén: eukaliptusz, fenyő, kakukkfű, szantál.

• Megfázás, influenza, torokgyulladás ellen: kakukkfű, fenyő, eukaliptusz, teafa.

• Lázra: bazsalikom, borsmenta, kakukkfű, citrom, orvosi zsálya, eukaliptusz.

• Magas vérnyomás, szívritmuszavar esetén: ilang-ilang, levendula, citrom.

• Vérkeringés javítására: rozmaring, eukaliptusz, fenyő, borsmenta, kakukkfű.

• Égésre, sebekre: hígítatlan levendula.

• Szemölcsre: hígítatlan citrom, teafa.

• Végtagfájdalmakra: rozmaring, fenyő.

• Stressz, álmatlanság ellen: római kamilla, levendula.

• Migrénre: borsmenta, levendula, kamilla.

• Veseproblémákra: muskotályzsálya, cédrusfa, citrom, ciprus.

• Ekcémára: bergamott, izsóp, kamilla, levendula, muskátli.

• Narancsbőr ellen: geránium, ciprus, rozmaring, citrom, grépfrút.

• Ízületi gyulladásra: eukaliptusz, rozmaring, ciprus, levendula, izsóp.

• Szerelmi serkentőként: fekete bors, orvosi zsálya, kardamon, narancsvirág, jázmin, pacsuli, szantál, ilang-ilang, gyömbér.

 

Mire figyeljünk?

Bár ezek teljesen természetes anyagok, bizonyos illóolajok nem alkalmazhatók a terhesség idején, használatuk előtt mindenképpen beszéljünk aromaterápiás szakemberrel!

 

Mindig ügyeljünk rá, hogy valódi olajat vásároljunk, mert bár a mesterségesen előállított olajok illata teljesen megegyezhet az eredetivel, harmonizáló és gyógyító hatása nem lesz!

 

Bőrünkön sose használjunk tömény olajat, hígítsuk desztillált vízzel vagy sima olajjal.

Brjeska Dóra
XV. évfolyam 7. szám

Címkék: aromaterápia, feng shui, illatok

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.