Szépség

India kincsei

Ájurvéda a szépségápolásban 2. rész


 

A hindu és moghul hercegnők nagy előszeretettel használták a 24 karátos aranyból és értékes drágakövekből előállított csodálatos szépítőszereket. Nurdzsahán moghul hercegnőt nem csak a neki szentelt Tádzs Mahál dicsőíti a mai napig, hanem hihetetlen szépségéről is sok feljegyzés maradt az utókorra. Nurdzsahán az aranyból, gyémántból, drágakövekből előállított bőrápoló szerekkel varázsolta magát csodaszéppé.

 

Gyémántragyogás

Az ájurvéda gyógyszerészetben a gyémánt különösen nagyra becsült erőteljes fiatalító és gyógyító hatása miatt. Az egyik ősi gyógyszerészeti szöveggyűjtemény, a "Rasa - Jala - Nidhi" szerint "…a gyémántból előállított gyógyszer megóvja az egészséget, meghosszabbítja az életet. Hatása gyors és tartós. Minden betegség gyógyítója. A gyémánt a legértékesebb nektár." Mint gyógyszer, a gyémánt az agysejteken és az idegrendszeren keresztül fejti ki elsődleges hatását. Másodlagosan, mentális szinteken hat: harmonizálja a logikus gondolkodás minőségét, csökkenti a haragot, irritáltságot és fáradtságot.

 

V. B. Dash tanulmányai során a következő igazolt hatásokat figyelte meg: kivételesen hatékony fiatalító hatása van a bőr minőségére, állagára és színére, fokozza azoknak a gyógynövénykivonatoknak a hatását, amelyekkel együttesen alkalmazzák. Jelentősen javítja a látás minőségét, az erőnlétet.

 

A gyémántport tilos önmagában alkalmazni, csak a több hétig tartó, különleges módszerekkel feldolgozott formája (bhaszma) használható.

 

Drágaköves arckezelés smaragdkrémmel

 

A gyémántból készült bőrápoló szerek ellensúlyozzák a stressz bőrre kifejtett hatását, csökkentik a környezeti szennyeződések káros hatását, harmonizálják a bőr vízháztartását és meggátolják a kollagénveszteséget. A bőr hihetetlenül kisimul, selymesedik. Egy ilyen kúra támogatja a bőr metabolizmusát és a sejtek gyorsabb megújulását.

 

A gyémántból készült Age-Control termékek az ájurvédikus titkos receptúrák alapján fehérlótusz-, indiaibazsalikom-, narancsvirág-, datolya- és egyéb gyógynövényfőzetekből, olajokból készült bázisanyagokban jelennek meg.

 

24 karátos arany

A bőr fiatalos szépsége szoros kapcsolatban áll a sejtek anyagcseréjével. A környezeti szennyeződések, a különféle kémiai és szintetikus anyagok táplálkozással, bőr- és hajápoló termékekkel történő bevitele a szervezetbe, a napsugarak káros hatásai, mind-mind erőteljesen hozzájárulnak a bőr korai öregedéséhez. Ugyanakkor az oxidációs folyamatok is felgyorsulnak a bőr különböző rétegeiben, veszélyeztetvén annak üdeségét.

 

A kutatások igazolták, hogy a 24 karátos természetes aranynak nem csak antibakteriális hatása van, hanem jelentősen segíti az oxigénmolekulák szállítását a bőr rétegeiben, támogatja a sejtek metabolizmusát, és új, friss energiával látja el a sejteket. Mindezek által szemmel láthatóan fiatalodik a bőr. A Nature's Gold stimulálja a nyirokkeringést, amely tovább segíti a bőr méregtelenítését és üdeségét. A 24 Carat Nature's Gold maszk és gél különösen az öregedő bőrre fejt ki szemmel látható fiatalító, simító hatást.

 

Tradicionális hindu esküvő – a menyasszony szépítése 5 napot vesz igénybe

 

Shahnaz hercegnőt, az ájurvéda nagykövetét New Yorkban megkérdezték, miért használja az aranyat a kozmetikai kezelésekben és termékekben? Mert az arany "bio-tétlen" - válaszolta a hercegnő -, és a test/bőr nem utasítja vissza, hanem befogadja, szereti. A 24 karátos arany jelentősen javítja a mikrokeringést és a mikroerek körülötti szövetek működését, ezáltal a sejtek oxigénellátása és táplálása jelentősen javul. Ennek eredményeként láthatóan javul a bőr tónusa, állaga, az egész arc külleme fiatalosabb lesz, a ráncok halványodnak, egy része eltűnik. Az izzadságmirigyek aktivitása javul, ami tovább segíti a bőr szépülését. Emellett az aranynak optikai hatása is van: ha bedolgozzuk a bőrbe, az aranyrészecskék megtörik a fényt, így a bőr még varázslatosabb lesz. A 24 karátos mikroarany-lemezecskék gyógynövénybázisba vannak beépítve. A bázisanyag egyik összetevője a Rosa centifolia, amely kellemes, természetes illatanyagot biztosít, ezáltal nem csak a bőrre, hanem az érzékekre is hatással van.

 

Smaragd – a dél-indiai tenger színe

A smaragd az ájurvéda gyógyszerészetben viszonylag kis szerepet kap, de a sziddha-gyógyászatban a mai napig erőteljesen használják különleges tulajdonságai miatt. A személyiség fejlesztésében a merkúri hatások harmonizálása fontos szerepet játszik. A smaragd nyugtató hatású, fókuszálja az elme működését és inspirál. Képessé tesz bennünket arra, hogy a bonyolult életszituációkat könnyen tudjuk kezelni. A gyógyászatban az idegrendszer működésének kiegyensúlyozására használjuk.

 

Az ájurvéda gyógyszerészetben a smaragd a váta dosa csökkentését szolgálja, ami a bőrápolás szempontjából nagyon fontos, hiszen a váta dosa szabályozza a bőr nedvességét. Ha a szervezetben magas a váta dosa, akkor a bőr vízhiányos, ráncos, fáradt és hámló lesz. A datolya-, lótuszvirág- és egyéb különleges gyógynövénybázisban készült smaragd bőrápoló termékek igazi, időtálló terápiás anyagok a száraz, ráncosodó, fáradt bőr megújítására.

 

Kék zafír - a Szaturnusz köve

A nílamáni (kék zafír) kivételes kincs, hiszen olyan nyugalmat biztosít az elmének és idegrendszernek, amely a mai korban szinte mindennapos szükségletünk. A zafír bőrápoló termékek különösen előnyösek az érzékeny bőr ápolására. Ideális savas-alkális bázist teremtenek. Mivel a zafír hűtő hatású, segítségünkre lehet a gyulladásokra hajlamos bőr ápolásánál.

 

Az ájurvéda gyógyszerészet izgalom, láz, epilepszia, elmebaj kezelésére használja.

 

Rubin - a drágakövek királynője

A manimaját (rubint) naprendszerünkben maga az életet adó Nap uralja. A modern klinikai kutatások igazolják az ájurvéda bölcsességét, miszerint a rubin a vitalitással van összefüggésben. A magas váta és a kafa dosa csökkentésére szolgál. Tápláló, bőrpuhító, ránctalanító és fiatalító hatású. A rubinmaszk és -gél felszívódik a bőr mélyebb rétegeibe, stimulálja a vérkeringést, tisztítja a pórusokat. A rubin tápláló krém ideális alapozó, ugyanis támogatja a smink stabilitását.

 

Shahnaz – anti-aging arckezelés 24 karátos arannyal

 

A zafír és rubin javítja a bőr színét, ezért jól használható a fáradt, színtelen, szürkés bőr kezelésére.

 

Topáz - a Jupiter ajándéka

A topázt Ázsiában előszeretettel használják, mert asztrológiai szempontból a topáz segít az anyagi javak megszerzésében. Indiában azoknak a nőknek ajánlják a topáz ékszer viselését, akik nehezen találnak maguknak férjet. Ugyanakkor az a hiedelem, hogy a topáz megóv bennünket a sorscsapásoktól, szegénységtől, jó hírnevet és sikert biztosít, óv a melankolikus hangulatok kialakulásától. A Jupiter a jó szerencse bolygója, ezért a topáz tulajdonságai a Jupiter rezgésfrekvenciájának tulajdoníthatóak.

 

A pukhrádzs (sárga topáz) számos gyógyító hatással rendelkezik. Az ájurvéda gyógyszerészet a váta-típusú problémák kezelésére alkalmazza, valamint a test és az elme megifjítására. Ennek alapján a topázból előállított Shahnaz bőrápoló termékek fiatalítják, táplálják és revitalizálják a bőrt. A topáz visszaállítja a diszharmonikus bőrfunkciók működéműködését, véd a napsugarak káros hatásától, megújítja a sejteket és kisimítja a ráncokat.

 

A drágakövekből előállított ájurvédikus termékek gyorsan fejtik ki hatásukat. Az arcbőr már az első professzionális kezelés után jelentős változást mutat.

Galambos Rózsa
XIV. évfolyam 5. szám

Címkék: ájurvéda, gyógyító kövek, szépségápolás

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.