Szépség

Izomtorna csigatempóban

Új formula a fittség és egészség megőrzésére

  Az izmok olyanok, mint a bőr alatti smink. Nem csak erőssé, hanem karcsúvá és széppé is tesznek. A legújabb tanulmányok bizonyítják, hogy az izomtorna akkor igazán hatékony, ha extra lassan végezzük. Heti 2x20 perc elegendő az optimális eredmény eléréséhez.  


   

  A lassú mozgással végzett fitnesz különlegessége abban rejlik, hogy a normál erőgyakorlatokat – matracon vagy súlyzókkal – egész lassan végezzük. Ezáltal egy izmon belül jelentősen több izomrost alakulhat ki. Az izomfeszültség megnő, az ízületek pedig megszilárdulnak. Az izom energiaraktárai is megnagyobbodnak.

   

  Már néhány hét után erős (láthatatlan) izompáncél alakul ki, ami segíti a zsírégetést, véd a hátproblémáktól és a csontokat időskorig szilárdan tartja. Erősíti továbbá az immunrendszert, csökkenti a vérzsírértékeket és a koleszterint. A vér könnyebben tud áramlani a testben és rendszeres edzésnél a testi teljesítőképesség időskorban is megmarad. Minden sejtnek javul az oxigénellátottsága. Nem rossz eredmény heti 2x20 perc befektetésért!

   

   

  A nagy időmegtakarítás oka az, hogy a gyakorlatokat kb. 15x ismételjük. A terhelési idő összesen 90 mp. Különösen jó, hogy mindenki újra aktivizálhatja gyenge izmait. A kor ebben nem játszik szerepet. Fontos azonban figyelembe venni, hogy nem mindenki tudja a gyakorlatokat 90 mp-ig végezni, ezért kezdetben csak annyiszor ismételjük, ameddig bírjuk. Az időtartamnál is fontosabb ugyanis, hogy lassan végezzük a mozdulatokat.

   

   

  Íme néhány gyakorlat:

   

  Hasizomgyakorlatok

   

  1. Kiinduló pozíció:

  Feküdjön a hátára, a lábait hajlítsa be 90 fokban. A karokat a mellkason keresztezze. Emelje fel a lábujjakat és nyomja a sarkakat annyira a földre, mintha el akarna tolni valamit. Az egész test izmai könnyen megfeszülnek.

   

   

  2. A gyakorlat

  Most emelje fel a fejét és vállát könnyedén a talajról. Közben érezheti, ahogy hasizomzata enyhén feszül. Ez az alappozíció.

   

  Gördítse felfelé felsőtestét lendület nélkül addig, amíg a vállak felemelkednek a földről. A fej és felsőtest eközben egyenes vonalat alkotnak. Tartsuk ki ezt röviden, majd gördüljünk vissza az alappozícióba.

   

   

  Ezt a gyakorlatot egész lassan ismételje (három másodpercig fel- és három másodpercig legördülve), összesen 90 mp-ig. Fontos, hogy nyugodtan és lassan lélegezzen. Belégzés a felsőtest emelésénél, kilégzés a visszagördülésnél.

   

  Gyakorlat a fenék, a has, a felsőcomb és a felkar területére

   

  1. Kiinduló pozíció:

  Helyezkedjen macskapózba és a kezeket erősen nyomja a talajra. Az egyik láb a földön van, a másikat 90 fokos szögben behajlítva emeljük fel úgy, hogy a felsőcomb és a törzs egyenes vonalat alkosson.

   

   

  2. A gyakorlat

  Ebből a pozícióból emelje és süllyessze hajlított lábát lassan egy-egy centimétert. A mozdulatsort ismételje 90 mp-ig.

   

  Másik variáció: a lábat egyenesen is tarthatja és süllyesztheti úgy, hogy a láb pipál. Ez a vádlit is edzi.

   

   

  Sok sikert kívánunk a lassú tréning felfedezésében. A harmonikus gyakorlatok gondoskodnak az optimális izomzatról minimális sérülésveszély mellett, vitalizálnak és életörömmel töltenek fel.

  -emese-
  XIII. évfolyam 7. szám

  Címkék: izomtorna

   Aktuális lapszámunk:
   2020. december

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.