Szépség

Jógamasszázs

  Nincs kedve fárasztó gyakorlatok végzéséhez a fitneszteremben? A jóga egyszerű gyakorlatokkal kínál kellemes alternatívát. Ezek a feladatok a lágy, kellemes nyújtózásokat, a tudatos lélegzést élénkítő masszázzsal kombinálják. Ez a kombináció oldja a feszültséget nyakától egészen a lábáig, legyőzi a mindennapok stresszét és mozgásba hozza a vérkeringését anélkül, hogy izzadnia kellene.


   

  Az idegeket erősítő jógagyakorlat

  Helyezkedjen el törökülésben vagy fél-lótuszülésben. Hátát egyenesítse ki. Nyújtsa előre mindkét karját, a talajjal párhuzamosan, tenyérrel kifelé. Belélegzéskor húzza hátra karjait, amennyire csak tudja, kilélegzés közben pedig nyújtsa ki újra. A gyakorlatot tízszer végezze el.

   

  Masszázs

  Helyezze mindkét kezét mellkasa közepére. Vegyen mély levegőt, közben tenyereit simítsa mellkasán kifelé haladva (lásd a képet). Kilélegzéskor ismét középre haladjon tenyereivel, mintha segíteni akarna a mellkas összenyomásában. Fontos: a be- és kilélegzés egyenletes ritmusban történjen. Kb. 1 percig végezze a gyakorlatot.

   

  A hasat lazító, puffadás, székrekedés ellen hatásos jógagyakorlat

  Feküdjön a hátára és nyújtsa ki mindkét lábát. Vegyen mély levegőt, majd a kilélegzés közben jobb lábát hajlítsa be és húzza fel a melléhez. Kezével kulcsolja össze jobb lábát, és amennyire csak tudja, nyomja le a hasára. Tartsa vissza lélegzetét, és maradjon ebben a pozícióban kb. 4 másodpercig. Ezután ismét lélegezzen, közben nyújtsa ki a lábát és helyezze a talajra. Végezze el a gyakorlatot bal lábával is. A gyakorlatot ötször ismételje meg.

   

   

  Masszázs

  Mindkét kezének mutató- és középső ujjával - egyszerre a jobb és bal oldalon - nyomja a hasát, mintegy kétujjnyira a köldökétől kb. 5 másodpercig (lásd a képet). Majd ugyanígy nyomja a hasát egyujjnyira a köldöke felett és alatt. Többször is megismételheti a masszázst. Teli hassal nem alkalmazható!

   

  Lábízületeket lazító jógagyakorlat

  Üljön a talajra, kezeivel hátul támaszkodjon meg. Nyújtsa ki jól lábait, majd lábujjhegyeit lassan feszítse hátra, tehát a test irányába, majd végezze el ugyanezt az ellenkező irányba. A gyakorlatot felváltva 1 percig végezze. Végül végezzen lábaival néhány körkörös mozgást.

   

   

  Masszázs

  Kopogtassa végig öklével a talpát. Ez meggyorsítja a véráramlást és stimulálja az akupresszúrapontokat. Jót tesz a fáradt lábaknak. Majd hüvelykujjával többször, intenzíven nyomkodja talpa közepét kb. fél percen keresztül (lásd a képet). - itt helyezkednek el a szolár plexus (napfonat) reflexzónái.

   

  A gerincoszlopot nyújtó, lazító jógagyakorlat

  Feküdjön a hátára, karjait helyezze a teste mellé, tenyerei legyenek felfelé. Kilélegzéskor hajlítsa be mindkét lábát, óvatosan húzza a térdeit a feje irányába, majd helyezze a homlokára, miközben csípőjét megemeli. Hátát mindkét kezével támassza meg (lásd a képet). Próbálja meg lábait lassan és óvatosan annyira kinyújtani, amennyire csak tudja. Nem szükséges mindenáron, hogy lábujjhegyével elérje a talajt. Maradjon így néhány másodpercig, majd vegye fel a kiinduló pozíciót. A gyakorlatot kétszer végezze el. Hát- és gerincbetegségek esetén nem alkalmazható!

   

   

  Masszázs

  Feküdjön a hátára, lábait hajlítsa be, majd ujjait a térdhajlaton kulcsolja össze. Fejét emelje a térdéhez, könyökét mindkét oldalon egy kissé emelje meg, majd végezzen enyhe hintázó mozgást a hátán kb. 1 percig.

   

  A nyakat lazító jógagyakorlat

  Egyenes háttal és nyújtott nyakkal üljön le. Belélegzéskor fejét lassan hajtsa előre, miközben a nyakcsigolyákat csigolyáról csigolyára haladva leereszti. Ezután emelje fel a fejét, közben lélegezzen ki. Vegyen újra levegőt, fejét most lassan hajtsa hátra. Kilélegzés közben fejét hajtsa ismét függőleges helyzetbe. A gyakorlatot tízszer ismételje meg könnyed, gördülékeny mozdulatokkal.

   

   

  Masszázs

  Kezét kulcsolja össze a tarkóján, hüvelykpárnáival a nyakcsigolyák felé kívülről befelé haladva masszírozzon kb. 1 percig (lásd a képet)

   

  Az egész testet frissítő jógagyakorlat

  Álló helyzetben vegyen mély levegőt, közben nyújtsa ki mindkét karját felfelé. Álljon lábujjhegyre, és visszatartott lélegzettel maradjon ebben a pozícióban. Lélegezzen ki és ereszkedjen le. A gyakorlatot ötször végezze el.

   

   

  Masszázs

  Vegyen fel laza terpeszállást és öklével kopogtassa végig egész testét. Kezdje a bal lábtól felfelé haladva, maradjon végig a test bal oldalán, majd a fej felett térjen át a jobb oldalra, és haladjon lefelé egészen a jobb lábáig.

  tgym
  XI. évfolyam 11. szám

  Címkék: jógamasszázs

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.