Szépség

Jön a siacu masszázs élő klasszikusa

  Májusban ismét Magyarországra látogat Wataru Ohashi, a siacu masszázs élő klasszikusa. Már nem először jár itt, tavaly ősszel Madocsai Eszter, a Budapesten működő Nemzetközi Shiatsu Iskola vezetőjének meghívására érkezett hozzánk, egy beszélgetésen vett részt, majd rövid workshopot tartott az intézményben. Az Ohashi név azt jelenti: „Nagy Híd”. Semmi sem fejezhetné ki jobban munkásságát: hidat építeni Kelet és Nyugat, múlt és jelen, ember és ember között.


  Ohashiban kivételes személyiséget ismerhettünk meg. A beszélgetés során, ahol a hallgatóság kérdéseire válaszolt, mesélt pályájának alakulásáról, a gyógyításról és egyáltalán az életről vallott alapelveiről.

   

  Kifejtette, hogy a terápiás kapcsolat nem egyirányú folyamat, ahol a gyógyító szakértelme és technikája csillogtatásával „megmenti” páciensét. Sokkal inkább kölcsönösségen alapuló viszony, ahol a páciens legalább annyira csiszolja és alakítja a terapeuta szaktudását és emberi minőségét, mint amennyire a terapeuta próbálja kiegyensúlyozni az ő egészségét. A gyógyító munka soha véget nem érő tanulási folyamat: „minden kezelés alkalom, gyakorlás arra, hogy egyre jobb terapeuta legyél”, „ha jobb terapeuta akarsz lenni, csinálj magadból jobb embert!” A jó gyógyító-páciens viszonyt hosszú távú folyamatnak képzeli el: „inkább legyen egy páciensed, aki ezerszer jön el, mint ezer, aki egyszer jön.”

   

  Kérdésre válaszolva kiderült, hogy nem végez egészségfenn­tartó gyakorlatokat, erre a célra magát a munkát használja. Azt az elvet vallja, hogy a kezelés során olyan testhelyzeteket és mentális állapotot kell felvenni, amelyek a terapeuta számára is kényelmesek, energetizálók, így a kezelés nem fárasztó munka lesz, hanem szinte egészségvédő gyakorlattá válik.

   

  A siacut gyakran nevezik bodyworknek, azaz „testmunkának”. Ohashi ennek a kifejezésnek is sajátos értelmezést adott. Felfogása szerint a bodywork nem elsősorban a páciens testén való tevékenységre vonatkozik, inkább a terapeuta saját testére, amelyet a kezelés során kiegyensúlyoz és eszközként használ a páciens testi-lelki harmóniájának kialakításához vagy támogatásához. Hangsúlyozta, hogy a gyógyító-páciens találkozás során az igazi jelenlét a legfontosabb, sokkal lényegesebb, mint valami szakszerűt csinálni a pácienssel.

   

   

  Egyszerű, de nagyon meggyőző gyakorlatokkal demonstrálta, hogy a fizikai törvényeket, elsősorban a gravitációt kihasználva, hogyan lehet kényelmes, mégis erőt sugárzó és jó érzést keltő kezelést végezni.

   

  Ohashi mély bölcsességét és óriási tapasztalatát inkább remek humorba és bámulatra méltó öniróniába rejtette. (x)

   

  Wataru Ohashi 1944-ben született Hirosima közelében. A hagyományos japán gyógyító eljárásokkal már gyerekkorában találkozott, őt magát is ilyen módszerekkel kezelték. A tokiói Chuo Egyetemen szerzett diplomát, több tanítótól tanult keleti gyógyászatot. 1970-ben az USA-ba települt, és a washingtoni Watergate Health Clubban kezdte siacu terapeuta pályafutását. Néhány évvel később New Yorkba költözött, ahol jelenleg is él. Tanítványa és közeli munkatársa volt Masunagának, a zen siacu megalkotójának, akivel közösen könyvet is jelentetett meg. Később létrehozta saját siacu stílusát, amelyet Ohashiatsunak nevezett el. Páciensei között olyan hírességek szerepelnek, mint Henry Kissinger, Muhammad Ali, Liza Minnelli, Stan Getz, Michael York. 1974-ben létrehozta az Ohashi Intézetet, amelynek elsődleges célja a siacu népszerűsítése és oktatása. Hat könyvet publikált, melyeket nyolc nyelvre fordítottak le, kettőt magyarra is. A siacu amerikai kerülővel, elsősorban Ohashi munkássága révén jutott el Európába. Az európai siacu iskolák vezetői javarészt az ő tanítványai.

  - sárai -
  XVI. évfolyam 3. szám

  Címkék: shiatsu masszázs, siacu masszázs, Wataru Ohashi

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.