Szépség

Kellemes vibráció

Felejtse el a nehéz súlyzókat. Ezentúl pihekönnyű labdákkal tréningezünk. Az új "jó hangulat fitneszedzés" nem csupán a fejet, hanem az egész testet felfrissíti - anélkül, hogy levegő után kellene kapkodnia…


A léggömb szó hallatán leginkább gyermekeink születésnapi zsúrjára vagy egy autóház megnyitójára asszociálunk, és nem a fitnesz jut róla eszünkbe. Holott a léggömbnek van egy egészen új, sportos oldala is, melyet "ballooning"- nak neveznek, magyarul: léggömbbel végzett tréningnek. Ez csodálatos lehetőséget kínál a test megerősítésére, a stressz leépítésére, valamint az általános jó közérzet növelésére. Mi a ballooning különlegessége? A léggömmbbel végzett gyakorlatok az egész izomzatot megmozgatják, javítják a testtartást. A jógához hasonlóan itt sem a tökéletességen van a hangsúly. Sokkal fontosabb, hogy az ember mélyen magába szálljon, egyszerűen engedje el magát, lazuljon el, és így élvezze a kellemes mozgást. A középpontban a "vibrációs mozgás" áll. Tenyérrel, lábbal és más testrészekkel a léggömbön rugalmas, ún. nyomó mozgásokat lehet végezni. Először egészen puhán, majd egyre gyorsabban és erőteljesebben. A lendület, amelyet a léggömb felvesz, visszahat a testre. "Good Vibrations" a léleknek és a mélyen fekvő izomrészeknek.

 

A teljes ballooning-program összesen 35 gyakorlatból áll, ezek három fő szakaszba oszthatók. Az első szakasz erősíti az izomzatot, a második az egyensúlyérzékre hat, a harmadik relaxál. Természetesen nem kell valamennyi gyakorlatot elvégezni. Most mindhárom szakaszból két-két gyakorlatot mutatunk be.

 

 

Így erősítheti izomzatát

  (1a) Kitűnő gyakorlat a hát, nyak és vállak erősítésére. Álló helyzetben tartsa a léggömböt a háta mögött (lásd a nagy képet 1a). Vállait lágyan húzza hátra. Felsőtestét hajlítsa kicsit előre, közben enyhén ereszkedjen a térdére, súlypontját pedig helyezze hátra. A karjait hagyja kinyújtva és nem túl erősen nyomja össze a léggömböt. Ebben a pozícióban emelje és eressze vissza karjait tízszer. Ezután mindkét kézzel nyomja össze a léggömböt néhány másodperig – rugalmasan, egyre gyorsabban és erőteljesebben ("rezonanciamozgás").
  (1b) A kar, a mell, valamint az oldalsó fenék- és hasizmok formálására szolgál. A léggömböt nyomja enyhén a bal combjához (lásd 1b. képet). A súly essen a jobb lábra, térdét enyhét hajlítsa be. Bal lábát lassan emelje fel, majd eressze vissza tízszer. Végül bal kezével röviden, de egyre intenzívebben nyomkodja a léggömböt. Ezután a másik oldal következik - ugyanígy végezze el a gyakorlatot.
   

 

Minden egyensúlyba kerül

 

  (2a) Javítja az egyensúlyt és szép lábat eredményez. Hajlítsa be térdeit és szorítsa közé a léggömböt. Karjait a háta mögött fonja keresztbe. Helyezze testsúlyát a bal lábára, majd jobb lábát lassan hajlítsa fel hátra (90 fokos szögben). Ha érzi, hogy stabilan áll, anélkül hogy imbolyogna, próbáljon meg bal lábán lábujjhegyre állni. Maradjon ebben a pozícióban, ameddig csak tud, miközben ellazulva lélegzik. Ereszkedjen vissza és ismételje meg a gyakorlatot lábcserével.
  (2b) Ez minden szempontból jó gyakorlat. Stabilizálja az egész hátat, és javítja a testtartást. Álljon négykézlábra, kezei legyenek a váll alatt, térdei a csípő alatt, könyökét enyhén hajlítsa be. Helyezze a léggömböt a jobb láb hajlatába (lásd a 2b képet), testtartását egyenlítse ki. Ezután nagyon lassan nyújtsa ki bal lábát hátra. Miután elnyerte egyensúlyát, próbálja meg jobb karját előre kinyújtani. A bal láb, a hát és a jobb kéz egyenes vonalat képezzen. Maradjon minél tovább ebben a helyzetben, majd végezze el a gyakorlatot a másik oldalon is.
   

 

Ellazulás lágy mozdulatokkal

 

  (3a) Oldja a stresszt, és jót tesz a váll- és nyakizmoknak. Feküdjön a hátára, a léggömböt helyezze el kényelmesen a feje alatt. Karjait nyújtsa ki a teste mellett, kézfejjel felfelé, lábait húzza fel. Csukja be a szemét és vegyen mély levegőt a hasába, majd lélegezzen ki egészen lassan. A fej nehezedjen a léggömbre. Tarkóját nyomja lágyan a léggömbre, majd eressze ismét vissza. Így rugózzon fejével néhányszor a léggömbön. Ezután maradjon fekve, lazuljon el és érezze feje súlyát.
  (3b) Lazítsa el hátát és derekát. Ezután helyezze el a léggömböt kényelmesen a dereka alatt. A léggömbre nehezedő súlyt először karja és lába segítségével tartsa vissza, és végezzen derekával a léggömbön fel és le rúgómozdulatokat. Fokozatosan növelje a léggömbre nehezedő súlyt. E gyakorlat elvégzéséhez mindenképpen szükséges a már korábban említett speciális léggömb vagy egy keményebb párna.
   

- zsolt -
XII. évfolyam 8. szám

Címkék: erősítő gyakorlatok, fitneszedzés

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.