Szépség

Láb- és körömgomba

Gyakran a szervezet belső egyensúlyának megbillenését jelzik

  A lábfej és a köröm gombásodása igen makacs, nehezen leküzdhető fertőzés. A betegség kialakulásában döntő szerepet játszik a szervezetben uralkodó miliő, ezért a természetes gyógymódok gyakran túlmutatnak a tüneti kezelésen.


  A gondos lábápolás hozzájárul a gombák elleni védelemhez

   

  Az idült gombafertőzések – főképp a lábfejen – gyakran a szervezet belső egyensúlyának megbillenését jelzik. A természetgyógyászati gombakezelés ezért akár önállóan, akár a gomba elleni gyógyszeres (tabletták, kapszulák, krémek, körömlakkok) kezelés kiegészítéseként, mindenképp méregtelenítéssel igyekszik helyreállítani a szervezet egyensúlyát. A zavar sokféle természetű lehet:

   

  • a bélnyálkahártya zavarai vagy a bélflóra egyensúlyának hiánya, például egészségtelen táplálkozás miatt,
  • a kötőszövetek elsavasodása,
  • zavaró gócok (pl. sebhelyek, foggócok) és nehézfémek terhelhetik a szervezetet.

   

  Az esetlegesen érintett szervekre utalhatnak a meridiánok, amelyek a gombás körömágy mellett, illetve az érintett láb- vagy kézujjon futnak. A kézen ezek a következők: tüdő (T), vastagbél (Vab.), hármas melegítő (3M), vékonybél (Véb.); a lábon pedig: máj (M), lép-hasnyálmirigy (L), gyomor (Gy), epehólyag (E) és a húgyhólyag (H). A Voll-féle elektroakupunktúra megfelelő mérőpontjai (nyirokkeringés és keringés mérőpontjai) is tájékoztatják a terapeutát a szervek érintettségéről. Az így diagnosztizált diszharmónia kezelhető akupunktúrával, gyógynövényekkel, homeopátiával, esetleg mindezekhez társulhat étrendi kiegészítők szedése is. Sok páciensnél ugyanakkor zavaró gócok, nehézfémek és egyéb környezeti ártalmak (pl. növényvédő szerek stb.) zavarhatják a szervezet homeosztázisát, ezért ezeket a káros tényezőket feltétlenül ki kell iktatni.

   

   

  Személyre szabott méregtelenítés

  A különféle méreganyagok szervezetből történő eltávolítására többféle méregtelenítési módszer létezik, de minden egyes páciensnél személyre szabottan kell meghatározni a terápiás sémát. A nagy dózisú C-vitamin-infúzió – ózonnal dúsított sajátvér-terápiával kombinálva – sokféle méreganyag esetén kiváló hatású, ugyanakkor erősíti a beteg immunrendszerét, amire a gomba elleni védekezéshez nélkülözhetetlen szükség van. A C-vitamin aktiválja a sejtanyagcserét, és megvédi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. Általában heti kétszer, infúziónként 7,5 g dózist adnak, ennél többre ritkán van szükség. Az infúziós terápia előnye, hogy a C-vitamin közvetlenül a vérbe jut, megkerülve az esetleg károsodott nyálkahártyájú bélrendszert. A magas dózist általában igen jól tolerálják a páciensek, így a vitamin mihamarabb ki tudja fejteni előnyös hatásait.

   

   

  Az érintett szervekre utalhatnak a meridiánok, amelyek a gombás körömágy mellett, illetve az érintett láb- vagy kézujjon futnak

   
  A sajátvér-kezelés, ózonnal kiegészítve, elpusztítja a vírusokat, gombákat és baktériumokat, javítja a szövetek keringését, ami kiválóan enyhíti a „hideg láb” jelenséget, amellyel gyakran találkozhatunk láb- és körömgomba eseteiben. Az ózon ugyanakkor aktiválja az immunrendszert, amiből a páciens nem csupán a gombafertőzést illetően profitál. Az ózon gomba- és baktériumölő tulajdonságát immár 100 éve világszerte alkalmazzák az ivóvízkezelés technológiájában.

   

   

  Elsőként az elsavasodást kell megszüntetni

  Az esetleges tápanyaghiányok megállapítása érdekében ajánlatos a vér ásványianyag- és vitamintartalmát meghatározni. A gombás páciensek körében nem ritka a cinkhiány. Azonban más tápanyagok (vitaminok és ásványi anyagok) hiánya sem ritka, például a szelén, a biotin vagy pantoténsav hiánya. A hiányzó anyagok pótlásával párhuzamosan a gombafertőzés is javul.

   

  Ezenkívül a test sav-bázis egyensúlyát is figyelembe kell venni. A szervezet csak akkor képes tökéletesen méregteleníteni, ha nincs krónikusan elsavasodva. A stressz csökkentése, a rendszeres testmozgás, a bázikus étrend, az alapos rágás ezért elengedhetetlen része a helyes életmódnak és a terápiának. A sav-bázis egyensúly ellenőrzéséhez a nap folyamán megmérhetjük és dokumentálhatjuk a vizelet kémhatását. Szükség esetén alkalmazhatunk lúgosító ásványi anyagokkal dúsított infúziókat, esetleg lúgosító porokat, tablettákat. A méregtelenítést kiegészíthetjük Body-Detox lábfürdőrendszerrel. Elektromos eljárásról van szó, amely során a vizet ionizálják. Ennek hatására a szövetekbe mélyebben lerakódott méreganyagok könnyebben kioldódnak, ugyanakkor a kezelés támogatja a nyirok- és vérkeringést is. Az eljárás nem kellemetlen, és nem szükséges hozzá semmilyen vegyi anyag.

   

   

  Homeopátia mint kiegészítő gyógymód

  A fentiekben említett eljárások kiválóan kiegészíthetők homeopátiával. Lehetséges gyógyszerek:
  Mucokehl D5 cseppek, Nigersan D5 cseppek vagy Exmykehl D3 kúppal, esetleg Acidum hydrofluoricum D6-tal (golyócska) és Silicea D6-tal (golyócska). Külsőleg alkalmazhatunk Graphites kenőcsöt vagy a 8. sz. Schüssler-sót (Natrium chloratum) tartalmazó kenőcsöt, utóbbi főképp a pikkelyes, hámló gombásodás kezelésére alkalmas.

   

  Ha a lábfej hajlamos az erős verejtékezésre, ajánlatos heti három alkalommal zsályás vagy rozmaringos meleg lábfürdőt venni. A keringést javíthatja a melegítő hatású lábbalzsam is. A fertőzött területek bedörzsölése teafa- vagy neemolajjal szintén sokat javíthat a bőr, illetve a köröm állapotán. A neemolaj a neemfa magjaiból készül.

   

  A krónikus bélproblémák hátterében gyakran a bélflóra károsodása vagy a Candida albicans nevű gomba elszaporodása áll. Ilyenkor elkerülhetetlen az ún. bélszanálás. Ezt kiegészíthetjük gyomorműködést serkentő (pl. Amara cseppek) vagy májműködést javító készítményekkel (vérehulló fecskefű, máriatövis). Az emésztési funkciók javítása fontos, mert csak így biztosítható az életfontosságú tápanyagok felszívódása és a belekben keletkező méreganyagok, toxinok kiválasztása. A has területén alkalmazott neurálterápia segít a szervezet önszabályozó mechanizmusainak rendezésében, és a puffadás, fokozott gázképződés megszüntetésében.

   

  A C-vitamin akiválja a sejtanyagcserét, és megvédi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól


  A bőr és a körmök állapota tükrözi a belek állapotát

  A körömgomba bázisterápiájában jól bevált a klasszikus sajátvér-kezelés, kevés hangyasavval (acidum formicicum) kiegészítve. E módszerrel kiválóan áthangolható az immunrendszer működése.

   

  Alternatívaként szóba jöhet naponta kétszer 5 csepp Acicum formicicum D12 szájon keresztül történő adása is. A Buchinger vagy F. X. Mayr szerinti gyógyböjt szintén segít a méregtelenítésben és az immunrendszer működésének helyreállításában.

   

  Krónikus gombásodás esetén nélkülözhetetlen a beteg részéről a cukortól való teljes mértékű tartózkodás legalább nyolc hétig. Ebben az időszakban a finomliszt és a cukor, valamint a méz abszolút tabunak számít, de idesoroljuk az édes gyümölcsöket, valamint az aszalványokat is. A későbbiekben is ajánlott a cukorfogyasztás mérséklése.

   

  A gombásodás természetgyógyászati kezelésében többirányú terápia szükséges. Egyetlen gyógymód, például egy homeopatikum adása a legritkább esetekben vezethet eredményre. Mivel főképp a körömgomba rendkívül makacs betegség, gyakran megkerülhetetlen a gomba elleni gyógyszerek alkalmazása.

   

  A lábfej gombás fertőzései esetén a bőr miliője jelentősen javítható a megfelelő anyagból készült zoknik (pamut, gyapjú), valamint a szellőzést biztosító lábbelik viseletével. Kerülendők a műszálas zoknik és a tornacipők. A cipőket viselésük után alaposan ki kell szellőztetni és ki kell szárítani. Lábmosás után a lábfejet gondosan szárazra kell törölni.

   

   

  A mechanikus körömtisztítás meggyorsítja a gyógyulást 

  Súlyos körömgombásodás esetében a körmök mechanikus tisztítása, a gyógypedikűrkezelés,a körmök lereszelése, a gombás szövetdarabok stb. eltávolítása szintén fontos. A kezelés több hónapig eltart – míg a fertőzött köröm teljesen lenő –, és a gyógykezelés igényli a beteg együttműködését is, például a táplálkozás módosítását, a külső kezelések alkalmazását, a gyógyszerek rendszeres szedését. Mindez nélkülözhetetlen a terápia sikere szempontjából és a fertőzés kiújulásának megelőzése érdekében.

   

   

  A gomba megjelenési formái

  Gombákkal nap mint nap érintkezünk, hiszen mindenütt jelen vannak. Ennek ellenére nem fertőződik meg velük mindenki. A fertőzéshez a gombának be kell hatolnia a bőrbe vagy a körömágyba, amihez hámsérülés, továbbá a szervezet védekezőképességének gyengesége szükséges.

   

  Lábgomba

  Általában a negyedik és ötödik lábujj között kezdődik. A bőr kipirosodik és viszket. A bőr olykor mélyen berepedezik, ami igen fájdalmas. A gombásodás átterjedhet más területekre is. Más gombafajták esetén először a bőr pikkelyes elszarusodását észleljük a talpon vagy apró hólyagokat a rüsztön, esetleg a talpi rész oldalán.

   

  Körömgomba

  Gyakran a nem kezelt lábgombából alakul ki. A fertőzött köröm megvastagszik és elszíneződik: fehéres, sárgás vagy barnás lesz. A fertőzés általában a köröm egyik széléről indul ki. A gombák hosszú ideig életben maradnak a hámrétegről levált apró bőrdarabkákon, ezért könnyen továbbfertőznek. Különösen nagy a fertőzésveszély olyan helyeken, ahol sokan járkálnak mezítláb, pl. uszodákban, fürdőkben, strandon, szaunában. Ilyen helyeken ajánlatos a mosható, fertőtleníthető műanyag vagy gumipapucsok viselete.

  -tamás-
  XVII. évfolyam 9. szám

  Címkék: láb- és körömgomba

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.