Szépség

Lábfürdők

Kis terápia nagy hatással


Azt, hogy a fájó, fáradt, elnehezedett láb hálás egy kellemes esti láb-fürdőért, saját tapasztalatból mindannyian tudjuk. Kevésbé ismert azonban, hogy lábfejünk idegvégződései más, távoli testrészekkel is kapcsolatban állnak. A lábfürdőkkel ezeket a kapcsolatokat használhatjuk fel terápiás céllal, kezdve a visszértágulatoktól az alhasi betegségekig számtalan baj, panasz, kór megelőzésében vagy gyógyításában.

 

A lábfürdőkkel megtaníthatjuk szervezetünket, hogy egészségesen reagáljon a hőmérsékleti ingerekre

 

A vizes kezeléseket, hidroterápiákat és hatásukat általában alábecsülik. A vízterápiák hatása főképp a hőmérsékleti ingereken alapul: a hűtéssel és a melegítéssel testünk homeosztázist fenntartó rendszereit működtetjük. Az emberi test hőszabályozása sok más funkciókör fölé rendelt rendszer, ezért a meleg és a hideg ingerlő hatásával egész szervrendszerekre gyakorolhatunk mély hatást akár megelőzési, akár gyógyító szándékkal.

 

A lábfürdő is a hidroterápiák közé tartozik. Szívkímélő és viszonylag kis ingerhatása miatt "kis hidroterápiaként" tartjuk számon. Ennek ellenére a szervezet egészére gyakorolt hatása jelentős, ami a "konszenzuális reakciónak" köszönhető. Például a lábfejtől távol eső véredények is reagálnak a lábfürdőre, és gyakran a konszenzuális reakció a helyi reakcióval azonos időben zajlik. Az emelkedő hőmérsékletű lábfürdő során jellemzően azonos idejű reakció megy végbe, és közben a test távoli területein is melegedés, értágulat tapasztalható.

 

"Kontralaterális reakcióról" beszélünk, amikor csak az egyik testfélen végezzük a kezelést, de a másik testfélen is szeretnénk elérni hatást. Ennek jellemző példája, amikor azon a lábon is javítani kívánjuk a keringést, amelyen vizes kezelést nem javallott alkalmazni. Ilyenkor az emelkedő hőmérsékletű lábfürdő az „ellenkező oldali reakció" révén kiváltja a keringés javulását a beteg lábon.

 

 

Hogyan csináljuk? - Gyakorlati tanácsok

Mint a fürdőterápiák minden egyéb fajtájánál, a lábfürdőnél is a jó közérzet és a fürdőre adott egyéni reakció határozza meg a fürdőzés gyakoriságát, a "dózist". Különösen fontos, hogy néhány perccel a fürdőzés után - tehát a hideg lábfürdő után is - a lábfej intenzíven átmelegszik. Ha ez a hatás nem alakul ki, számítanunk kell nem kívánt reakciókra, azaz "mellékhatásokra". Ilyen esetekben a szervezet nem képes kellő mértékben reagálni a kezelésre, ezért óvatosabban kell eljárni. Először emelkedő hőmérsékletű lábfürdőkkel, később meleg lábfürdővel folytatni, amelynek csak a végén alkalmazunk egy rövid hideg vizes áztatást, és ha erre jól reagál a szervezet, csak akkor térhetünk át a hideg vizes kezelésre. Így lassanként hozzászoktathatjuk a szervezetet a hideg és a meleg ingerek váltakozására.

 

Testünk termikus szempontból is elkényelmesedett már a téli fűtés és a nyári légkondicionálás miatt, illetve mert viszonylag kevés időt töltünk a szabad levegőn, ezért nem képes megfelelően alkalmazkodni a hideg és meleg ingerekhez.

 

A rendszeres lábfürdőzés előtt érdemes a kezelés ellenjavallatait áttekinteni, illetve elgondolkodni a lehetséges nem kívánt hatásokon is. A lábgombásodás rosszabbodhat a rendszeres áztatástól, hiszen a gombák kedvelik a nedves közeget, de a neurodermatitis is negatív módon reagál a nedvességre. A nyílt sebek, fekélyek szintén ellenjavallatot jelentenek.

 

A lábfürdő után - különösen, ha a lábfejen van valamilyen betegség - a lábat gondosan meg kell szárítani. A felázott, felpuhult bőr ideális feltételeket jelent a kórokozók, a gombák szaporodásának. Szükség esetén hajszárítóval szárítsuk meg a bőrt!

 

 

Melyik betegségre milyen fürdőt?

• Hideg lábfürdő

A kis területen alkalmazott, nem túl intenzív hideg inger idegcsillapító, nyugtató (vagotonikus), fékezi a vegetatív idegrendszer például a szívre gyakorolt hatását. Ez a kezelés tehát nem csak rövid ideig tartó felfrissülést eredményez, nyugtató jellegét megfigyelhetjük többek között a lassuló pulzuson is.

 

A szervezet hőszabályozásának napi ciklusát követve a legkedvezőbb eredményt a kora délutáni órákban lehet elérni. Jól dokumentált e kezelésnek a visszerekre gyakorolt erősítő hatása, ami indokolja e terápia (ideértve a víztaposást is) gyakoriságát krónikus visszérbetegségeknél. Úgy tűnik, hogy a hideg vízkezelés hatása legalább olyan jó, sőt sok esetben jobb, mint a közkedvelt növényi eredetű visszérgyógyszereké, illetve krémeké.

• Víztaposás

A hidegvíz-taposás, akár speciális medencében, akár otthon, a fürdőkádban, a Kneipp-terápia jelképévé vált. A lábfürdő különleges formájának tekinthető. A víztaposás fokozza a visszerek tónusát és keringését, azaz a vér visszaáramlását a szív irányába. Ugyanakkor javul az artériák keringése is. A víztaposás edző, immunrendszert erősítő, altató, általánosan nyugtató és anyagcserét fokozó hatású.

• Emelkedő hőmérsékletű lábfürdő

Az emelkedő hőmérsékletű lábfürdő kifejezetten jól tolerálható hidroterápia, és kiválóan alkalmas melegítésre, valamint általános értágításra. A kívánt hatás megbízhatóbban érhető el ezzel a módszerrel, mint az azonnali forró ingerrel, mivel 41 és 42 fok között gyakran paradox érrendszeri reakció lép fel, azaz értágulat helyett az erek összeszűkülnek. Ez azért történik, mert a bőr hideget érzékelő receptorai a magasabb hőmérséklet révén szintén ingerületi állapotba kerülnek, ráadásul felületes elhelyezkedésük miatt könnyebben ingerelhetők. Az érrendszeri hatás "begyakoroltatása" érdekében az emelkedő hőmérsékletű lábfürdőt rövid, hideg lábfürdetéssel lehet (de nem kell) befejezni. Az emelkedő hőmérsékletű lábfürdő fokozza a nemi szervek és a húgyutak vérkeringését, javítja a bőr vérkeringését, tehermentesíti a szívet és csökkenti a vérnyomást.

 

A meleg lábfürdők gyakorlati alkalmazása

• Emelkedő hőmérsékletű lábfürdő

Javallatai: Magas vérnyomás, húgyúti fertőzések, kezdődő influenzás fertőzés, a hőháztartás zavarai (hideg lábak), a lábak vérellátási zavarainak korai stádiuma, ún. vazomotoros fejfájás, idült orrmelléküreg-gyulladás, krónikus nőgyógyászati gyulladások (kismedence), menstruáció zavarai, krónikus prosztatagyulladás.

 

Ellenjavallatai: A bőr gyulladásos betegségei azon a területen, amely a vízbe ér, súlyos keringési zavarok és súlyos visszértágulat, illetve visszérgyulladás.

 

Kivitelezése: A fürdőt 33-34 fokos hőmérsékletű vízben kezdjük. Lassan, 15-20 perc alatt fokozatosan melegebb víz hozzáadásával növeljük a hőmérsékletet egészen 41 fokig. Ezt a végső hőmérsékletet kb. 1-2 percig ajánlott tartani. A fürdő után a lábakat gondosan szárazra töröljük. Utána ajánlatos 15-30 percig pihenni.

 

A fenti módszer variánsa a Schiele-féle lábfürdő, amelynél a víz hőmérsékletét beépített elektromos fűtéssel emelik meg.

• Meleg lábfürdő

Javallatai: Az artériás keringés zavarainak korai stádiuma, funkcionális keringési zavarok, alvászavarok, fogékonyság fertőzésekre, idült székrekedés, hajlam a lábizzadásra vagy a hideg lábra, valamint zúzódások, zárt sérülések utókezelése.

 

A lábfürdő nagyon kellemes, különösen, ha egész nap talpalnunk kellett. A lavór legyen kellően magas falú. Ideális, ha a víz lábszárig ér

 

Ellenjavallatai: A bőr gyulladásos betegségei azon a területen, amely a vízbe ér, súlyos keringési zavarok, visszértágulat és visszérgyulladás.

 

Kivitelezése: A meleg lábfürdőhöz egy arra alkalmas edényt (pl. lavórt) megtöltünk meleg, kb. 37-39 fokos vízzel. A lábáztatás 10-13 percig tartson, utána a lábakat gondosan megszárítjuk. Ha lehet, 15-30 percig pihenjünk utána.

 

Különleges formája a "lökésterápiás" meleg fürdő, ami a hideg ingerlést követi. Sokfelé végeznek a szaunázást követő hideg vizes lehűlés után csupán bokáig érő meleg vizes lábáztatást, amely csak fél-egy percig tart, így testünk gyorsabban és harmonikusabban tud újra felmelegedni.

• Váltott hőmérsékletű fürdő

Javallatai: Hideg lábra való hajlam, magas vérnyomás, fejfájás, alvászavarok és fertőzésre való hajlam.

 

Ellenjavallatai: Súlyos artériás keringési zavar és mélyvénás trombózis (akkor is, ha már korábban lezajlott).

 

Kivitelezése: Készítsünk elő két edényt, az egyiket 36-38 fokos meleg, a másikat hideg, kb. 18 fokos vízzel töltsük meg. Minél hidegebb a hideg vizes edény, annál intenzívebb lesz az ingerlő hatás. Körülbelül 5 perces meleg fázissal kezdjük, amit 10 másodperces hideg fázis követ.

 

Legalább egyszer ismételjük meg a hőmérsékletváltást. Mindig hideg fázissal fejezzük be a kezelést. Utána mindenképp fekve kell pihenni 20-30 percig. Ha a terápia után a láb nem melegszik át magától, emelkedő hőmérsékletű lábfürdőkkel próbálkozzunk legközelebb.

 

A hideg vizes lábfürdők gyakorlati kivitelezése

• Hideg vizes fürdő

Javallatai: Vénás betegségek, funkcionális szívbetegségek, fejfájás, köszvényroham, zúzódások, orrvérzés, túlmelegedés, artériás keringési zavarok kezdeti stádiuma, ha kezelés után a láb ismét fel tud melegedni, elalvási zavarok (az újramelegedés itt is fontos kritérium).

 

Ellenjavallatai: Akut húgyúti gyulladások, a beteg meleget kíván és fázik, borzong, túlérzékenységi reakciók hidegre, a szív vérellátási zavarai, nagyon magas, illetve nehezen beállítható vérnyomás, súlyos artériás keringési zavarok.

 

Kivitelezése: A hideg lábfürdőt megfelelő edényben végezzük (lavór, vödör), amelybe 12-18 fokos vizet töltünk. Körülbelül. fél percig áztatjuk benne a lábunkat.

 

A vizet a lábról csak lesöpörjük, mivel a hideg inger által kiváltott reakciót nem akarjuk megszakítani. A párolgás okozta hideg inger tovább erősíti a kezelés hatását.

• Víztaposás

Javallatai: Elalvási zavarok, kezdeti artériás keringési zavarok (az orvos véleményét ki kell kérni), visszértágulat, vénagyulladás következményeinek utókezelése, a hőháztartás zavarai, hajlam fertőzésekre, magas vérnyomás kezdeti stádiuma, funkcionális szívpanaszok, egyes fejfájástípusok, érzékenység az időjárás változásaira, hajlam erős izzadásra, fogékonyság fertőzésekre, krónikus fáradékonyság, amelynek nincs szervi alapja.

 

Ellenjavallatai: Túlérzékenység hidegre, bőrbetegségek, illetve sérülések a lábfejen, lábgomba és súlyos artériás keringési zavarok.

 

Kivitelezése: A klasszikus víztaposást speciális taposómedencében, annak hiányában a fürdőkádban kell végezni. A víz kb. a lábszár két harmadáig érjen, hőmérséklete 10-18 fok legyen (vezetékes víz). Legfeljebb 1-3 percig helyben járunk (olyan lépésekkel, mint a gólya), a láb mindig emelkedjen ki a vízből. Utána a lábakat nem töröljük szárazra, csak lesöpörjük róla a vizet.

 

Fontos, hogy kezelés után néhány perc múlva a lábaknak maguktól ismét fel kell melegedniük - ennek hiányában legközelebb szelídebb vizes kezelést kell végezni. E felmelegedést elősegíthetjük gyapjúzokni felhúzásával és fekve pihenéssel.

 

 

Növényi adalékokkal dúsított lábfürdők

A gyógynövényekkel gazdagított lábfürdők főképp a bőr berepedezéseivel együtt járó betegségekben és a száraz ekcémák eseteiben javalltak. A tölgyfakéreg inkább a nedvező bőrbetegségeknél, míg a kamillavirág a gyulladásoknál javallt. Lábgombánál minden vizes kezeléssel óvatosan kell bánni, ami természetesen a lábáztatásra is vonatkozik.

 

Mustárlisztes lábfürdő

Kedveltek a mustárlisztes lábfürdők is. Meleg fürdőről van szó, amelybe néhány evőkanálnyi mustárlisztet kevernek a bőrt érő ingerhatás erősítéséért. Hatására a lábszárban különösen intenzíven fokozódik a vérkeringés.

 

Mivel a gyors elalvás alapfeltétele a meleg láb, a mustárlisztes lábfürdőt gyakran este, lefekvés előtt végzik.

 

Főképp akkor lehet a lábfürdő e formájára szükség, ha a szervezet önszabályozó rendszere nem jól működik, és a hideg ingerre nem képes a vérellátás fokozásával reagálni. Ezen kívül utóbbi esetben jó hatású lehet az emelkedő vagy a váltott hőmérsékletű lábfürdő.

 

Lehetséges növényi adalékok lábfürdőhöz: a rozmaring (a keringés javítására), a fenyőtű (ízületi kopásra), a kakukkfű (légúti fertőzésekben) vagy a szénavirág (degeneratív ízületi betegségekben). E növényi adalékok azonban sokkal hatásosabbak, ha nem csak lábfürdőhöz, hanem egész testi ülőfürdőkhöz adjuk.

 

A lábfürdőket tehát a legkülönfélébb céllal alkalmazhatjuk, és számíthatunk rá, hogy nem csak a lábunkban, hanem egész testünkben érezni fogjuk a hatásukat.

- tamás -
XV. évfolyam 12. szám

Címkék: hidroterápia, láb, lábfürdők

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.