Szépség

Lebegés

Lazítsunk és regenerálódjunk a sós fürdőben!

  A víz felszínén lebegni a súlytalanság állapotában, elszigetelődve a külvilág ingereitől - ez a floating, magyarul lebegés. Az ily módon kialakult koncentrált, mély ellazulás a könnyű transzhoz hasonlatos. A lebegés azonban több ennél: enyhíti a krónikus fájdalmakat és egyéb bántalmakat.


  A lebegés során súlytalanul úszunk a sós vízzel töltött tartályban

   

  Képzeljük el, hogy megszabadultunk minden földi tehertől: a testünk könnyű, nincsenek fájdalmaink, a lelkünk gondtalan és boldog, szellemünk tiszta és nyitott minden új ötlet előtt. Ha azt hisszük, ilyesmit csak álmunkban élhetünk át, tévedünk: ezt a pillanatot itt a földön is kipróbálhatjuk, ha befizetünk egy angolul floating, azaz lebegés névre hallgató élményre. A díszletet mindehhez egy testmeleg sós vízzel töltött, lezárható fedelű kád szolgáltatja, amelynek vizébe teljesen tisztán és ruhátlanul merülünk bele, és azonnal elszakadunk a külvilág zajaitól és ingereitől. Ott lebegünk a vízben, azaz úszunk a testmeleg folyadék felszínén, teljes sötétségben. A víz magas sótartalma gondoskodik róla, hogy ne süllyedjünk el, egyben pedig megakadályozza a bőr kiszáradását.

   

  Az elv ugyanaz, mint a Holt-tengerben való fürdésnél, bár ott a víz sótartalma más, és a hőmérséklete sincs összehangolva a testével, illetve természetesen a fények és a zajok is szerepet játszanak. Az ellazulás és a koncentrált gyógyulás azonban hasonló. A lebegés ugyan új szolgáltatás, de évtizedek óta ismert. Korábban izolációs tartályról vagy Samadhi-tartályról beszéltek. A kikapcsolódásnak ezt a formáját az amerikai neuropszichológus és delfinkutató, John C. Lilly fedezte fel az 50-es években. A Samadhi szó a szanszkrit nyelvből származik, és azt jelenti: az az állapot amikor a személy eggyé válik a környezetével. Lillyt követően még számos tudós foglalkozott a lebegés pozitív élettani hatásaival.

   

  A mélypihenés ellazítja az izmokat és feloldja a lelki blokádokat

  Manapság a sós vízzel töltött tartályokat általában wellness-intézményekben orvosi célokra használják. A módszer segít csökkenteni a stressz tüneteit, hiszen egyórányi lebegés hatása nagyjából nyolcórai mélyalvással ér fel.

   

  A lebegéssel elérhető mélypihenés hatására javulnak az olyan panaszok, mint a hátfájás, a pikkelysömör vagy a levertség

   

  A sportolók izmaik megerőltetését orvosolhatják ily módon, és mentálisan felkészülhetnek a nagyobb teljesítményre. A tartály elszigeteltségében a vizualizáció különösen jól sikerül, mivel előtérbe kerül a kreativitásért felelős jobb agyfélteke. Így fantasztikus ötleteink támadhatnak régi problémák megoldására és új projektek kitalálására. A szenvedélybetegek itt olyan impulzusokat kapnak, amelyek segítségével könnyebben megszabadulnak függőségüktől, a sós víz pedig a méregtelenítésben is segít.

   

  Enyhülnek az olyan betegségek tünetei, mint a krónikus hát- és fejfájás, isiász, hexensussz és egyebek. Még a rendkívül erős fájdalmakról is segít megfeledkezni a módszer, a mély ellazulás állapotában ugyanis agyunkban testazonos ópiátok, endorfinok választódnak ki.

   

  A következő panaszokra kereshetünk enyhülést a lebegésben: magas vérnyomás, megtámadott immunrendszer, jet-lag, bőrbajok: pikkelysömör, ekcéma, akne, porckorongbántalmak, hátfájás.

   

  Nem ajánlható a módszer a következő panaszokban szenvedőknek: bizonyos fajta reumák, pszichikai betegségek, klausztrofóbia - bár ez utóbbi páciensek zárható tartály helyett kádban is lebeghetnek.

  - emel -
  XIV. évfolyam 10. szám

  Címkék: floating, lebegés, regenerálódás

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.