Szépség

Legyen egészségesebb a szépségünk!

Értékes nyersanyagok a vadrózsától a mandulaolajig


 

Egyre több fogyasztót rettent el a hagyományos kozmetikumok használatától a sok ijesztő teszteredmény. Még a jól ismert, népszerű márkák készítményei is az egészségre káros tartósítószereket, mesterséges emulgátorokat és olcsó kőolajszármazékokat tartalmazhatnak. Gyakran hisszük azt, hogy a különleges kozmetikumokkal jót teszünk a bőrünknek, holott a valóságban vegyszerek sokaságával terheljük meg. Éppen ezért tanácsos olyan készítményeket használnunk, amelyekre az emberi szervezetre jótékony hatást gyakoroló tulajdonságok jellemzőek.

 

Ha natúrkozmetikumokról van szó, már az alkotórészek nevének olvasása is kellemes élményeket idéz fel: bőrünket vadrózsa illata kényezteti, homoktövis védi, mandulaolaj ápolja. A természetes növényi olajak és viaszok, a gyógynövénykivonatok és egyéb alkotórészek nemcsak bőrünk kerek ötmillió érzékelő sejtjét kényeztetik, hanem egyben öngyógyító erejüket is segítik.

 

A görög cosméa szó a kozmosz kifejezésből származik, és azt jelenti, elrendezni. Már csak eredeti jelentésükből kifolyólag is az lenne a kozmetikumok feladata, hogy ápolják és fokozzák a szépséget kívülről és belülről egyaránt. Vagyis a bőr saját tevékenységét segítsék a maguk természetes rendezőerejével. Ennek azonban a természet alapvető megértése a feltétele, valamint a nyersanyagokkal való gondos bánásmód.

 

A natúrkozmetika kezdetei a XX. század közepére tehetők, részben azonban már lényegesen korábban jelentkeztek. Nem egy, ma már jól ismert natúrkozmetikai márka születését megalapítója személyes bőrproblémáinak köszönheti. Felmerült a kérdés, lehetséges-e a testet oly módon ápolni és tisztítani, hogy a beavatkozás eredményeként ne jelentkezzenek kiütések, allergiás tünetek vagy pattanások. A natúrkozmetika úttörőinél a fő szempont a környezet védelme volt. Hogyan volna lehetséges hatásos és finom kozmetikumokat előállítani szintetikus emulgátorok, olcsó kőolajszármazékok vagy kémiai tartósítószerek nélkül? Máskor az illóolajok iránti szeretet vezérelte a tulajdonosokat, és az a kívánságuk, hogy természetesen tiszta, ökológiai termelésből származó termékekkel jelentkezhessenek a piacon.

 

A kutatások alapvető információkat gyűjtöttek össze azokról a természet kertjében található hatóanyagokról, amelyeket a népi gyógyászat már évszázadok óta használt. Így például őseink is ismerték és a testápolásban alkalmazták az olyan hatóanyagokat, mint a körömvirágkrém vagy a levendula.

 

Számos gyógynövény nem csak kívülről ápol és szépít, hanem egyben belülről is gyógyít. Ez az út vezette az olyan gyógyszergyárakat, mint például a Wala (Dr. Hauscka) vagy a Weleda a kozmetikai piacra. Gyógyszereik számára ugyanis olyan alapanyagokat, például gyógynövényeket és ásványi anyagokat dolgoztak fel, amelyek egyúttal kiváló testápolószereknek is bizonyultak. Számos összetevő kezdetben szokatlannak tűnik, ám alkalmazása mögött tudományos ismeretek és átfogó növénykoncepció áll. Így például a szemvidítófű, amely alapvetően gyulladásos szempanaszok ellenszere, egyben gyengeségi állapotoknál is jól beválik, a kozmetikában pedig szempillafestékek és szemvizek része.

 

 

Útmutató a termékek dzsungelében

A natúrkozmetika nem védett kifejezés, ám létezik egy pozitív lista, amely az engedélyezett alkotóelemeket tartalmazza. Németországban pedig a német gyógyszer- és természetes termék gyártó vállalatok szövetsége (BDIH) kidolgozta azokat az irányelveket, amelyeknek a natúrkozmetikumoknak meg kell felelniük. Így például a nyersanyagoknak lehetőség szerint ellenőrzött biotermesztésből kell származniuk, ahol pedig erre nincs lehetőség, ott elismert vadon termő területeken kell megtörténnie a növények begyűjtésének, miközben a gyűjtést egy független szervezet kíséri figyelemmel, megelőzendő a rablógazdálkodást. A génmódosítást és besugárzást következetesen elutasító termesztésből származó nyersanyagokat kíméletesen kell feldolgozni, a kész terméket pedig környezetkímélő módon csomagolni. Az említett szervezet minősítő védjegyét nem cégek, hanem az egyes termékek kapják meg.

 

A na­túr­koz­me­ti­ku­mok több­nyi­re bio­ter­mesz­tés­ből szár­ma­zó nö­vé­nyek­ből ké­szül­nek, és az ér­té­kes nyer­sa­nya­go­kat kí­mé­letes módszerekkel dolgozzák fel

 

Manapság a BDIH logóját 40 vállalat körülbelül 2000 terméke viseli, amelyek bioboltokban, drogériákban vagy gyógyszertárakban kaphatók. Ezen kívül a német reformboltokban találkozhatunk egy háromtornyos házat ábrázoló minősítő pecséttel is, amely olyan termékeket jelöl, amelyeknek receptfejlesztéséhez nem használtak állatkísérleteket, helyette önkéntes embereken tesztelték, és ez megbízható eredményt hoz. A szóban forgó termékek nem tartalmazhatnak olyan alkotóelemeket, amelyekhez állatok kínzásával vagy megölésével lehet hozzájutni, például medveepét, teknősbéka- vagy nercolajat. Sok gyártó teljes egészében lemond az állati eredetű alapanyagokról, így például még a lanolinról is. Az állatkísérletek nélküli kozmetikumok gyártói ezen kívül saját pecsétet is alkalmaznak, ezen egy nyuszi vagy egy védőkéz látható.

 

 

Vegyszerek nélkül, innovatív gyártási technológiával

A vegyszermentes gyártást innovatív technológiák teszik lehetővé. Például akkor kerülhető el a konzerválószerek alkalmazása, ha a gyártás során tökéletes a higiénia. A termék idő előtti károsodását nem ritkán olyan természetes antioxidánsok akadályozzák meg, mint például az illóolajak vagy az E-vitamin. A kinyitás utáni tartósságot pedig úgy hosszabbíthatjuk meg, ha a krémet nem az ujjunkkal, hanem egy spatulával vesszük ki a tégelyből, hogy a kezünkről ne jussanak szennyező anyagok a termékbe. A tubusba zárt termékeknél a szennyeződés veszélye jóval kisebb.

 

Az emulziókat és samponokat sokkal nehezebb kémiai emulgátorok nélkül előállítani. A natúrtermékek gyártói azonban összekötik a gyártási folyamat bizonyos fázisait, miközben nyerscukrot, pálmaolajat, illetve kókuszolajból vagy lanolinból nyert természetes zsírsavakat alkalmaznak. A modern gyártási eljárások és némi lecitin lehetővé teszik, hogy teljesen lemondjanak a további emulgátorokról.

 

 

Értékes nyersanyagok saját biokertünkből

Ami a nyersanyagokat illeti, néhány vállalat gyönyörű kerteket létesített, ahonnan biotermesztésű gyógynövényekhez juthat hozzá. Sok ilyen kertben – amelyek nem ritkán a látogatók előtt is nyitva állnak – barátságos összevisszaságban nő a körömvirág, a nyír, az árvácska és társaik. Így egyfelől a cég biztos lehet benne, hogy biotermékhez jut, másfelől teljesen frissen dolgozhatja fel a virágokat. Ehhez jön még néhány cégnél a saját termesztés filozófiája, amelyek a növényeket a Demeter-szövetség biológiai-dinamikus szabályai szerint termesztik.

 

A természetes összetétel (zsírsavak, lecitin, vitaminok és egyéb bioanyagok) főként az olajaknál hoz nagy hatékonyságot. Hogy ezeket az alkotóelemeket száz százalékosan hasznosítani tudják, az olajakat szelíd, de nagy hozamot biztosító módszerekkel kell kinyerni. Éppen ezért magától értetődő a hidegen való préselés. Néhány cég (például a Dr. Hauschka) olyan eljárást is alkalmaz, amelynek során a virágokat enyhe olajba teszik és hatalmas üvegtartályokban heteken át a napon tárolják. A folyamat további lépései a kíméletes vízgőz-desztilláció vagy a keverék bizonyos napszakokban való ritmikus rázogatása, ami meglehetősen nagy élőmunka-felhasználással jár.

 

Kezdetben nehezen lehetett hozzájutni natúr változatban olyan dekorkozmetikai termékekhez, mint a rúzs, a szempillaspirál vagy a szemhéjpúder, manapság azonban a natúrkozmetikumok már ezt a területet is lefedik. Ezekben a termékekben a CI-számukról megismerhető szintetikus színezőanyagokat föld pigmentekkel, ásványi anyagokkal vagy növényi kivonatokkal helyettesítik. A gyártók néha az ókori népek tudásához is visszanyúlnak, hiszen a földet vagy a vas-oxidot már az egyiptomi fáraók is felhasználták sminkeléshez.

 

A nyíltság megkönnyíti a döntést

Ahogyan a hatóanyagok hamisítatlanok, úgy a gyártók az őszinteségre és az átláthatóságra is nagy hangsúlyt fektetnek. Éppen ezért termékeik összetevőit az előírtnál részletesebben és érthetőbben is feltüntetik. A listán mindig az az összetevő áll legelöl, amelyikből a legtöbb található a termékben, majd az anyagok részarányuk szerint csökkenő sorrendben.

 

A hagyományos kozmetikumok hosszú távon nem képesek kielégíteni az emberi szervezet követelményeit. Sőt nem ritkán károsíthatják is. Így például bizonyos illatanyagok (moha, isoeugenol, cinnamal) allergiát válthatnak ki. A policiklusos mósusz vegyületek és más egyéb szintetikus illatanyagok főként a zsírszövetben halmozódhatnak fel. Bár a rákkeltő hatású formaldehid alkalmazását néhány éve betiltották, egyik tartósításra használt vegyülete ma is engedélyezett. Ezeknél a vegyületeknél a formaldehid egy kémiai reakció eredményeként a bőrre való felhordás után keletkezik. A kőolajszármazékok hosszabb idejű alkalmazás során károsítják a szervezet saját folyadékszabályozását. Ez azzal az eredménnyel jár, hogy a kívánt hatás eléréséhez egyre nagyobb mennyiségű krémre lesz szükség.

 

A natúrkozmetikumok előállítói nem ritkán úttörő szerepet töltenek be termékfejlesztéseikkel. Így például az azonnali fényvédő hatást nyújtó ásványi anyagokat, a titánoxidot és a cink-oxidot ma már egyre szélesebb körben alkalmazzák napvédő szerekben. A liposzómáknak vagy a gyökfogóknak sem kell feltétlenül a lombikból kikerülniük, ha átvesszük a növények természetes önvédő rendszerét, mint ahogyan ezt a Weleda által alkalmazott havasigyopár-kivonat esetében láthatjuk.

 

 

A természetes nyersanyagok segítenek és szabályoznak

A natúrkozmetikumokban ma természetes olajak, nyers- és hatóanyagok tudatos kombinációjával találkozhatunk. A növényi olajak és viaszok alkalmasak arra, hogy a bőr jól felszívja őket és ezzel segítsék, ne akadályozzák a bőr saját működését. A nyersanyagok képesek a szabályozásra, de arra is, hogy a bőr értékesítse őket, míg az illóolajak tisztán növényi illatanyagok, és egyaránt hatnak a testre és a lélekre. A panthenol, a tejfehérje, a méz és a hyaluronsav megőrzi a bőr nedvességét, az orbáncfű, a homoktövisolaj és a kamilla megnyugtatja. Az allantoin serkenti a sejtképződést, a zsíralkoholok, mint a cetyl-, sztrearyl- vagy bethenylalkohol simító és visszazsírozó hatású. Hasznosak az olyan anyagok is, amelyek megkötik a szabad gyököket, mint például a zöld tea, a szőlőmag- vagy gránátalmaolaj vagy a Q10 koenzim.

 

Sa­ját ma­gunk is el­ké­szít­het­jük koz­me­ti­kumainkat

 

Manapság már igen széles a natúrkozmetikumok választéka, mindenki megtalálhatja köztük az igényeinek megfelelőt. Már léteznek termékcsaládok allergiás bőrre, aknéra és cellulitisz ellen, gyerekeknek és férfiaknak. Ezek a szerek kémiai illat- és színező anyagok nélkül is kényeztetik és ápolják a bőrt. Arra azonban esetükben sincsen garancia, hogy nem váltanak ki túlérzékenységi reakciókat, bizonyos körülmények között a természetes hatóanyagok is okozhatnak bőrirritációt vagy kontaktallergiát. Ezért ugyanaz vonatkozik rájuk, mint minden egyéb kozmetikumra: mielőtt elkezdenénk használni, próbáljuk ki!

 

A megfelelő kozmetikumok mellett azzal is segíthetünk a bőrünknek, ha sok tiszta vizet iszunk, ha eleget és pihentetően alszunk, ha sokat mozgunk a friss levegőn, ha helyesen táplálkozunk sok zöldséggel és gyümölccsel, és mindenekelőtt ha úgy élünk, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.

 

 

 

Irá­nyel­vek a na­túr­koz­me­ti­ku­mo­król

• A nö­vé­nyi nyer­sa­nya­gok­nak le­he­tő­leg el­le­nőr­zött bio­ter­mesz­tés­ből kell szár­maz­ni­uk, vagy va­don kell gyıj­te­ni őket.

Ál­la­ti nyer­sa­nya­go­kat csak ki­vé­te­les eset­ben sza­bad al­kal­maz­ni, és azok sem szár­maz­hat­nak el­pusz­tult ál­la­tok­ból.

Ál­lat­kí­sér­le­te­ket sem ma­gá­nak a gyár­tó­nak nem sza­bad vé­gez­nie, sem meg­ren­de­lés­ként vé­gez­tet­nie.

A ten­zi­dek és emul­gá­to­rok kö­zül csak olya­no­kat hasz­nál­hat­nak, ame­lyek en­ge­délye­zett ter­mé­sze­tes anya­gok­ból szár­maz­nak, meg­ha­tá­ro­zott el­já­rás­sal.

Nem al­kal­maz­hat­nak szin­te­ti­kus szí­ne­ző- és il­la­ta­nya­go­kat,va­la­mint kőo­laj­szár­ma­zé­ko­kat, pél­dá­ul pa­raf­fint vagy szi­li­kont.

Ter­mé­sze­tes tar­tó­sí­tó­sze­re­ket kell hasz­nál­ni­uk, ter­mé­sze­tazo­nos kon­zer­vá­ló­szert csak ki­vé­te­les ese­tek­ben.

 Saját készítésű natúrkozmetikumok

Na­pi tes­tá­po­lá­sun­kat ala­kít­suk ki szer­tar­tássze­rı­en. Az al­kal­ma­zott nö­vé­nyek ha­tá­sa el­té­rő. A ci­tru­solaj jó­ked­vet hoz, a va­dró­zsa­olaj el­ső­sor­ban a szá­raz, érett bőr­re va­ló, az írisz és a le­ven­du­la ki­egyen­sú­lyoz és la­zí­tó ha­tá­sú.

 

Ké­nye­zte­tő me­leg für­dő: 15 csepp il­ló­o­la­jat, pél­dá­ul le­ven­du­lát ke­ver­jünk el 2 evő­ka­nál bá­zi­so­laj­ban vagy méz­ben, és ez­zel ké­szít­sük el a für­dő­vi­zet. 20-30 perc­nél to­vább ne ma­rad­junk a kád­ban, mert ki­cse­re­pe­se­dik a bő­rünk.

 

Vér­ke­rin­gés-ser­ken­tő: ad­junk né­hány csepp roz­ma­rin­go­la­jat né­mi lang­yos víz­hez, és egy be­le­áz­ta­tott tö­rül­kö­ző­vel tö­röl­jük át fi­no­man a ka­run­kat, a lábun­kat és a nya­kun­kat.

 

Aja­ká­po­lás: tegyünk az aj­kun­kra tú­rót, és hagy­juk raj­ta 30 per­cig. Vagy ken­jük be az aj­kun­kat méz­zel, és hagy­juk hat­ni hosszabb ide­ig.

 

Szem­ránc­krém: 1 evő­ka­nál avo­ká­dó- vagy man­du­la­o­la­jat es­tén­ként ken­jünk fel a meg­tisz­tí­tott arc­ra a szem kö­ré. Hagy­juk hat­ni 20 per­cig, majd a ma­ra­dé­kot fi­nom ken­dő­vel tö­röl­jük le. Má­sik meg­ol­dás: bú­za­csí­ra­o­la­jat ken­jünk fel vé­ko­nyan a sze­münk kö­ré, és hagy­juk raj­ta egész éj­jel.

 

Haj­fi­xá­ló he­lyett hasz­nál­ha­tunk al­ko­hol­men­tes, vi­lá­gos sört, amely meg­fé­ke­zi a szál­ló haj­szá­la­kat, és szép fényt köl­csö­nöz ne­kik. És még csak sza­ga sin­csen!

- emel -
XI. évfolyam 10. szám

Címkék: natúrkozmetika, szépség

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.