Szépség

Legyünk fittek egész nyáron

Homeopátiás házipatika a leégéstől a rovarcsípésig

  Az emberiséget ősidők óta lenyűgözi a Nap fénye, életet adó melege, egészségünkre és kedélyállapotunkra gyakorolt pozitív hatása. Erről tanúskodnak a kőkori barlangrajzok és a hatezer éves egyiptomi feljegyzések. Persze már akkor sem mindenki egyformán bírta a kánikulát, és ebben nemcsak a levegő hőmérséklete az egyetlen fontos tényező. Az ún. „termikus összhatás” összetevői között szerepel a szélerősség, a levegő páratartalma, a napsugárzás erőssége és persze a levegő hőmérséklete. A meteorológusok mindeme tényezőket figyelembe veszik, amikor prognosztizálják, hogy az objektív hőmérséklettől függően miként alakul szubjektív hőérzetünk.


   

  Erős hőhatásról akkor beszélünk, amikor több napon át erős a napsugárzás és gyenge a légmozgás, és a hőmérséklet árnyékban legalább 29 °C. Ez az időjárás viseli meg az idősebbek, de a városlakók szervezetét is. A meteorológusok már évek óta rendszeresen figyelmeztetést adnak ki erős kánikula idejére.

   

  A D-vitamin eddig ismeretlen előnyei

  Minden gerinces élőlény szervezete D-vitamint szintetizál az ibolyántúli sugárzás segítségével. Ha tehát napfényben sütkérező gyíkot látunk, ne kergessük el, engedjük, hogyő is szert tegyen erre a rendkívüli vitaminra, amelyre mindannyiunknak szüksége van, hogy egészségesek maradhassunk. A D-vitamin a szó szorosabb értelmében tulajdonképpen nem vitamin, hanem hormon, amelynek hiányában gyengének érezzük magunkat, a hangulatunk ingadozik, levertek, enerváltak, ugyanakkor ingerültek vagyunk. Ezek a téli hónapokra jellemző és sokunk által jól ismert tünetek. A szakértők becslései szerint tavaszra a lakosság kb. 60 százaléka D-vitamin-hiányban szenved. Az emberek és gyakran az orvosok sem veszik komolyan a D-vitamin hiányát, mert nem okoz heves tüneteket. Ez azért aggasztó, mert a D-vitamin nemcsak a csontsűrűséget befolyásolja, ahogy korábban gondolták.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin júliusi lapszámában olvashatják!

   


  XXIII. évfolyam 7. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.