Szépség

Lélegezz és járj!

Breathwalkingnak, azaz légző járásnak hívják azt az új amerikai divatsportot, amely a lazítás, a meditáció, a séta és a tudatos légzés elemeit köti össze. Vannak emberek, akik jógapozíciót vesznek fel, ha egy hosszú munkanap után lazítani szeretnének. Mások ilyenkor meditálnak és megint mások a friss levegőre mennek és nordic walkinggal edzenek. És van, aki mindezt egyszerre csinálja. A légző járást a 70-es években fejlesztette ki Gurucharan Singh Khalsa amerikai pszichológus és Yogi Bhajan Kundalini jógamester és a Yogi tea feltalálója. Ahogy a jógánál, úgy a légző járásnál is a lélegzetvétel módja a legfontosabb, mellyel testünk pluszenergiát tankol.  


 

A légző járás öt részből áll:

1. Először testünket különböző légzőgyakorlatokkal melegítjük be.

2. Ezután megkeressük a személyes lépéssebességünket.

3. A vitalizáló fázis egy bizonyos légzésmintát kombinál egy lépéssorozattal.

4. Eközben begyakorlott ujjmozdulatokkal, ún. mudrákkal stimulálunk bizonyos akupresszúrás pontokat és gondoskodunk így az extra energiáról.

5. Végül tíz percig meditálunk.

 

Nem a járás tempója fontos, hanem hogy mindenki megtalálja a saját sebességét. A lépések adják az ütemet és a légzéssel szinkronban történnek. Így pl. négy lépésen át belélegzünk, az ezt követő négy légzéssel pedig kilélegzünk. Aki szeretné, az ritmusát egy mantrával is kialakíthatja: „Sa ta na man” – ami annyit tesz: születés, élet, halál és újjászületés.

 

1.

 

Most azt gondolhatnánk, hogy a légzés és a járás a világ legalapvetőbb dolgai közé tartoznak. Miért van akkor ehhez szükség tanárra, aki a légző járás művészetébe bevezet? Egészen egyszerű a válasz: aki helytelenül, tehát túl gyorsan vagy túl felületesen lélegzik, feszült lesz, és így az életenergia nem tud szabadon áramlani. A jól begyakorolt légző járás ezzel szemben felvidít és megtisztítja a szellemet.

 

Már egy rövid edzés is blokkokat oldhat fel és a felszabadultság érzetét válthatja ki, mondják egyhangúlag azok, akik már régóta gyakorolják a légző járást. Az izzasztó futással szemben itt a légzésünket több részletre osztjuk be. Sétálásnál vagy kocogásnál 20 percig is tarthat, amíg a légzés és a szívritmus a futás ritmusával összhangba kerül. A légző járásnál ez lényegesen gyorsabban történik, ugyanis csak ekkor alakulhat ki járás közben az ellazultság érzése.

 

Mindenféle civilizációs betegséggel szemben is hasznos a helyes légzéssel támogatott járás: stabilizálja a vérkeringést, megelőzi a szívbetegségeket és a cukorbetegeknek is segíthet. Még a kevésbé sportos embereknek is megfelelő ez az edzés. A járás ezen fajtájánál testünk minden izmát igénybe vesszük, anélkül, hogy azokat végül izomlázzal büntetnénk. De ez még nem minden: az agyműködés is profitál a légző járásból, ugyanis amerikai kutatók csupán egy edzés után 80%-os növekedést mértek az agyműködés terén.

 

2.

 

Meghatározott légzés-lépés kombinációkkal a legkülönfélébb egészségügyi hatásokat lehet elérni attól függően, hogy energiával szeretnénk feltöltődni, koncentrálni vagy egyszerűen csak ellazulni szeretnénk.

 

Gyakorlatok

A légző járás edzés rendszerint nem hosszabb 45 percnél és kb. a következőképpen nézhet ki:

 

Minden légző járás a bemelegítéssel kezdődik (1.). Itt viszont más sportokkal ellentétben ez nem azt szolgálja, hogy az izmok bemelegedjenek, sokkal inkább arra szolgál, hogy a testet ráhangoljuk az edzésre. Nyújtsa ki karjait a feje fölé (ahogy a képen látható). A kezek nézzenek egymás felé, és közben a karokat szorítsa a füléhez. Most csukja be a szemét és nyugodtan lélegezzen ki és be. Jó bemelegítő gyakorlat a következő is (2.): lazítsa el vállait és emelje meg lágyan a mellkasát. Ezután kezeit tegye egymást keresztezve mellkasának közepére. A jobb kéz a balon nyugszik, a tenyerek a test felé néznek. Most lassan és mélyen lélegezzen ki és be. A légzés ritmusában fordítsa fejét belégzésnél balra, kilégzésnél jobbra. A nyak és a vállak ennél a pozíciónál lazák maradnak. Arra is figyeljen, hogy kilégzésnél minden levegőt fújjon ki, és a köldökét befelé nyomja.

 


3.

 

A bemelegítéshez tartozik a helyes légzésre való ráhangolódás is. Itt arra kell figyelni, hogy a gerincünk és fejünk lehetőleg egyenes legyen. Lélegezzen tudatosan a hasába és adjon légzésének határozott ritmust: minden be- és kilégzés kövesse ugyanazt a ritmust és legyen ugyanolyan mély, kb. így: tegye össze kezét mellkasa előtt. Az ujjhegyek felfelé mutatnak. Belégzésnél oldalra nyújtsa ki karjait. A tenyerek kifelé, az ujjak pedig felfelé néznek. Kinyújtott karral lélegezzen be és tartsa bent lélegzetét kb. 5 mp-ig. Kilégzésnél a kezeket lassan újra tegye össze mellkasa előtt – mintha imádkozna. Ezt a gyakorlatot kb. 3 percig végezze.

 


4.

 

A bemelegítés után következik a vitalizáló szakasz (4.). Sétáljon kb. 10 percig kényelmes tempóban. Először a sarkat kell lerakni, majd a talpakat legördíteni. Lélegezzen teljesen normálisan ugyanolyan ritmusban. A vállak lazák, a tekintet előrenéz. A karok lazán lengenek. Később kezdje el a „sas” mintalégzését: az első négy lépésnél négy szakaszban orrunkon át belélegzünk, a következő négy lépésnél pedig szájon át kilélegzünk. Lélegezzen három percen át ezek szerint. Ezután öt percig sétáljon és lélegezzen természetesen. A sorozatot többször ismételje.

 


5.

 

Végezetül a meditáció következik (5.). Itt arról van szó, hogy a légző járás során felvett oxigént eloszlassuk a testben. Az ellazulást „belső járásnak” is nevezik. Ez megnyugtatja és erősíti az érzékelést. Üljön le nyugodt környezetben. Próbálja meg elképzelni a bőr felszínét. Érezze légzését a pórusokon keresztül. Nyissa ki érzékeit: hallgasson, szagoljon, nézzen előre. Most mélyen lélegezzen be, rövid ideig tartsa bent a lélegzetét és aztán szájon át lélegezzen ki. A karok eközben legyenek a feje felett, a kezek az ég felé nézzenek és a szemeit csukja be. Most teljesen ellazultnak érezheti magát.

-emese-
XIII. évfolyam 8. szám

Címkék: breathwalking, lélegzés

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.