Szépség

Lelket gyógyító illatok

  Rossz hangulat, letargia időnként mindannyiunknál jelentkezik. Akár rosszkedvűek, akár kedvetlenek, nyugtalanok vagy motiválatlanok vagyunk, az illóolajok minden helyzetben enyhíthetik a bajt.


   

  Nap mint nap számtalan illat és szag hatása ér bennünket. Az újságpapír, a kávé, a frissen húzott ágynemű, az ételek – mindennek sajátos illata van. A szaglás fontos érzékszervünk, amely életet menthet, gondoljunk csak mérgező anyagok szagára, vagy a füstre, amikor tűz van.

   

  Sokszor a szag az első figyelmeztető jel, amire felfigyelünk, és aminek köszönhetően még időben menekülni tudunk. Szaglásunk legfontosabb feladata, hogy időben észleljük a romlott, ehetetlen élelmiszereket. Az egészséget nem véletlenül társítjuk friss, tisztának ható illatokkal, míg a betegséget a kellemetlen szagokkal, a bűzzel. Azonban a szagok többnyire csak akkor tudatosulnak bennünk, ha szélsőségesen kellemetlenek vagy feltűnően kellemesek. Különben nem nagyon törődünk közvetlen környezetünk illataival, legfeljebb a lakást szellőztetjük rendszeresen. Pedig számtalan kutatás és kísérlet bizonyította, hogy növényi eredetű illóolajokkal kellemes, sőt akár gyógyhatású mikroklímát teremthetünk magunk körül.

   

  A szintetikus illatanyagokkal ellentétben ugyanis az illóolajok nem egyszerűen csak elfedik a kellemetlen illatokat, hanem megváltoztatják a levegő molekuláris struktúráját. Az illóolajok csíraölő hatását többen is bizonyították, többek között prof. Griffon, a francia gyógyszerészeti akadémiájának tagja. A professzor a levegő tisztaságát tesztelte, miután porlasztó segítségével különböző illóolajokat permetezett a szoba levegőjébe. A kísérlet előtt és után egyaránt meghatározták a helyiség levegőjében lévő kórokozó csírák számát.

   

  A kísérlet előtt a levegőben lebegő 210 baktériumfajtából mindössze 30 perccel a bepermetezés után mindössze 4 volt kimutatható. Kiderült, hogy az illóolajok az összes penészgombát és staphylococcus-kultúrát elpusztították. Egyes kórházakban rendszeresen alkalmaznak illóolajokat a multirezisztens baktériumtörzsek kiirtására.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin februári lapszámában olvashatják!

  –tommy–
  XXVI. évfolyam 2. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.