Szépség

Lomi-lomi nui

Hawaii gyógymasszázs: a fiatalság forrása

A­ hawaii­ bennszülöttek­ évezredes­ múltra­ visszatekintő­ masszázsterápiája­ maximális­ törődést,­odafigyelést­ igényel­ a­ terapeutától.­ Megérinti­ a­ legmélyebb­ rétegeket­ –­ testi­ és­ lelki­ szinten­ egyaránt.­ Lebegve,­ megszabadulva­ a­ hétköznapok­ gondjaitól,­ lehetőség­ nyílik­ a­ teljes­ regenerálódásra.


A nyugati ember is megismerkedhet az ősi természeti népek hagyományos gyógymódjaival

 

A lomi-lomi nui Európában is elterjedt. A hagyományos gyógymód a polinéziai szigetek őslakóinak filozófiájában gyökerezik. Eszerint a betegség lényege, hogy valami blokkolódik, elakad a szervezetben – legyen az valamilyen torlódás az emésztő szervrendszerben vagy a keringés szervrendszerében, esetleg keményedések, görcsök a vázizomzatban. A blokk hatására az éltető energia nem jut el mindenhova, így másutt energiahiány alakul ki. Mindez testi és lelki tünetekben nyilvánulhat meg.

 

A feszültség és betegség fogalma a hawaii nyelvben azonos: ma’i. A lomi éppen ezért Hawaii szigetén kezdetektől fogva spirituális jelentést is hordoz. Az őslakók tudatában a betegségekről alkotott nyugati elképzelések nem léteztek. A modern nyugati medicina által alkalmazott, technikai jellegű tüneti kezelések pláne nem.

 

Aki kibillent belső egyensúlyi helyzetéből, annak szervezetében a lomi-lomi nui masszázs módszerével lehet harmonizálni a „manát” az életerőt. Mindehhez olyan erőkkel kell kapcsolatba lépnie, amelyekből megszületett. A maszszírozás ceremóniája hozzásegíti a pácienst, hogy megtalálja legmélyebb bensőjét, helyreállítsa spiritualitását, érezni tudja saját testét.

 

A „lomi” szó jelentése hawaii nyelven: gyúrni, dörzsölni, nyomni, vagy: az elégedett macska mancsának érintése. A szó kettőzése az eredeti fogalom megemelését, fokozását jelenti. A „nui” azt jelzi, hogy különleges és fontos eseményről van szó.

 

A lomi Hawaii szigetén ősidők óta családi tradíció. Korábban ez a gyógyító tudás csak a sámánok családjában öröklődött. Az idők során meglehetősen sok változata alakult ki.

 

Növények, virágok és illatok – a lomi-lomi nui elmaradhatatlan részei

 

A lomi-lomi nui az eredeti templomtánc hagyományából alakult ki. Ezt a különleges, tisztító szertartást csak beavatott papok, papnők végezhették. A rituálé nagy ünnep volt, amit bizonyos, az élethelyzet változását jelző eseményhez kötöttek, mint pl. a pubertás kezdete, házasságkötés, az öregkor kezdete, vagy különleges feladatok, megbízások elvállalása. Az ősi hawaii királyokat megkoronázásuk alkalmával és fontos döntések hozatala előtt a papok, sámánok megmasszírozták, hogy szellemük egyesülhessen népükkel.

 

A mai napig számos szertartás kötődik a lomi-lomihoz: virágok, illatok, zene és a hagyományos hawaii tánc, a hula. Éppen ezért a lomi-lomi nuit egyetlen nyugati típusú maszszázshoz sem hasonlíthatjuk. Ez nem technika, sokkal inkább gyógyító ceremónia, amely a testet, a lelket és a szellemet egyaránt feltölti energiával.

 

Ahhoz, hogy megértsük, mit jelentett a lomilomi a hawaii hagyományba ágyazva, be kell pillantanunk a huna-filozófiába. A huna szó jelentése titok, titkos tudás. E filozófia középpontjában a hét mester princípium áll. Ezek a huna-sámánizmus értékrendjét tükrözik:

 

1. IKE – Észlelés/tudat: A világ olyan, amilyennek tartod.

2. KALA – Szabadság: Nincsenek határok.

3. MAIKA – Érdeklődés/koncentráció: Az energia a figyelmet követi.

4. MANAWA – Jelenlét: Jelen vagyok saját erőmben.

5. ALOHA – Szeretet: A szeretet annyi, mint boldognak lenni valakivel.

6. MANA – Erő: Minden erő belülről jön.

7. PONO – Siker és bölcsesség: A hatásosság az „igazság mértéke”.

 

 

A masszázs helyét gondosan előkészítik

Az ősi hagyományok szellemében a masszírozás szertartásának helyét felkészítik, az őselemek – a tűz, a víz, a levegő és a föld –, a növények, állatok és az ősök szellemét megidézik, hogy segítsék a masszázst. A bőségesen adagolt olajat szimbolikusan a szél áldja meg.

 

A masszírozás előtt a kliens és a terapeuta különféle ceremóniákkal egyaránt ráhangolódnak a kezelésre

 

Mivel Hawaii buja növényzetű, kellemes klímájú, gazdag és színes állatvilágú hely, ahol sok, ma is aktív vulkánt találunk, az emberek különösen intenzíven érzik és élik meg a természet jelenlétét. Náluk a föld az erő és a béke forrása. Éppen ezért a gyönyörű virágok és növények nem hiányozhatnak a gyógyító ceremónia színhelyéről.

 

Az előkészítésnek különös figyelmet szentelnek annak érdekében, hogy az energia szabadon áramolhasson a masszírozás közben. A hawaii lakosság hisz benne, hogy minden élőlényt életenergia jár át. Minél szabadabban tud áramolni az energia, annál egészségesebbek vagyunk.

 

 

A masszázs

A klasszikus lomi-lomi nui szerinti gyógymasszázs lényegében három részre tagolható:

 

1 fokozat: Meleg, növényi főzetekkel és tengervízzel lemossák a páciens testét, ami megtisztítja a bőrt, ellazítja az izomzatot. Ezzel elűzhetők az „alsóbb rendű” szellemlények, démonok, amelyek elszívják az életerőt.

 

2. fokozat: Kezdődik az olajozás, a masszírozás és mozgatás. A masszírozók kézzel, alkarral masszírozzák a páciens vállát, hátát, végtagjait. Fontos a teljes ellazulás. Ezt követi az ízületek hajlítása, és célzott, dörzsölő mozgásokkal a mélyebb rétegek masszírozása. A medence és az annak közelében található ízületek különösen intenzív kezelést kapnak. Olykor meleg vagy forró lávakövekkel végzik a masszírozás egyes mozzanatait, hogy a kemény izmokat kilazítsák. A masszázst gyógyító hatású hawaii zenével kísérik.

 

A lomi-lomi nui során nem fukarkodnak az olajjal, hogy minden folyékony, akadálymentes legyen – az energia, a terapeuta és a masszírozó mozdulatok
A hawaii gyógymasszázst ketten is végezhetik

 

3. fokozat: A kézrátétel hatására az életenergia (mana) szabadon áramlik, és harmonizálja a testet, a szellemet és a lelket.

 

 

Minden áramlik

A hawaii masszázs különlegessége, hogy a masszőr munka közben folyamatosan mozog, táncol. Valósággal körbetáncolja a masszírozóágyat.

 

Csodálatosan ellazító érzés, ha valakinek az egész testét, annak teljes hosszában végigsimítják, aminek hatására teljes egésznek érzi magát. Sokan ezt úgy fogalmazzák meg, hogy olyan érzésük van, mintha újjászülettek volna.

 

Természetesen a speciális masszázstechnika segítségével nagyon mély szöveteket is meg lehet masszírozni, hogy az ottani feszültségeket is fel lehessen oldani. Különösen a lapockánál és a nyakon nagyon kellemes, ha a fájdalmas blokádokat lágyan, finoman, de mélyen megmasszírozzák.

 

A masszőr megfelelő testtartása alapfeltétele a lomimasszázs sikerének. A hula-lépések segítenek neki a megfelelő hajlékonyság és kitartás elérésében, ami munkájához feltétlenül szükséges. Az „ami”, a hula tánckor megfigyelhető csípőlendítés hatására a test ellazul, a mozdulatok folyékonyak, lágyak lesznek, a fregattmadárlépés pedig könnyűséget és kitartást kölcsönöz. Ezért a lomi-tanulók Hawaii szigetén rendszeresen látogatják a hula-tánciskolákat. Az európai lomimasszőrök is elsajátítják a legalapvetőbb hula-lépéseket, mozdulatokat.

 

A tánc legfontosabb aspektusa, hogy a mozdulatok segítségével kapcsolatot teremtsünk az isteni univerzummal. A masszőr tánca tehát a spirituális erővel való feltöltődést szolgálja.

 

 

Az érzékek öröme

Egy lomi-lomi nui kezelés legalább másfél óráig tart. Az előkészítő megbeszélés, a ráhangolódás a rituális kántálással és a levezetés fontos részei a szertartásnak. Az ágyékkötőn kívül nem szükséges öltözék a masszázshoz.

 

A terápiás siker akkor a legnagyobb, ha sikerül pozitívan ráhangolódni a kezelésre. Tegyük fel magunknak ilyen kérdéseket: „Milyen céljaim vannak? Képes vagyok elengedni régi viselkedésmintákat? Hajlandó vagyok elfogadni, hogy az élet folyamatos változás? Milyen érzésekkel akarom elhagyni a masszírozóhelyiséget?”

 

A kezelés az „E ala e!” kiáltással kezdődik: „Ébredj fel!” Lazulj el, hadd áramoljanak energiáid szabadon! Élvezd szellemed kipihenését, felfrissülését, azt, hogy ismét jól érzed magad a testedben! Fedezd fel a feledésbe merült érintést, annak teljességét! Hagyd, hogy bőröd, izmaid és idegeid ellazuljanak, visszatérjenek az örömhöz és az egészséghez…

 

 

Kinek ajánlható a lomi-lomi nui?

A masszázs félelmek, az én gyengesége, a burning out (kiégés), az önbecsülés hiánya, nyugtalanság, heves szívdobogás, kimerültség és fáradtság esetén ajánlható. Minden olyan betegség kezelhető vele, amely belső párbeszédre késztet bennünket.

 

Különösen ha fájdalmak gyötörnek, az egész rendszer (test, lélek és szellem) érintett, terhelt. A polinéziai filozófia szellemében ilyenkor nem mechanikusan a testet lkell kezelni, hanem helyre kell állítani a belső egyensúlyt.

 

 

Hawaii áldás

Megáldom

a múltat, mindent, ami elmúlt,

a jövőt, mindent, ami lesz,

a jelent, mindent, ami van.

 

Bízom

önmagamban és erőim forrásában.

 

Várom

a legjobbat.

 

 

Hula tánc - az életöröm forrása

A kalana hua szent tánc, amely gyógyító, harmonizáló mozdulatokból áll. A spirituális energiákkal való kapcsolatteremtés eszköze.

 

A kalana hula az ősi Hawaii történeteit meséli el. A kántáló énekkel együtt a hula tánc a szájhagyomány útján öröklődő hawaii tradíciók legfontosabb forrása. Erősíti az őslakók identitását és más, fontos szociális funkciókat.

 

Ma ezt a táncot férfiak és nők egyaránt járják. Minden életkorban, bárki táncolhatja, sok öröm forrása, vidámságot, szeretetet fejez ki, ugyanakkor képes ellazítani az egész testet. A csípő lengő mozgása fellazít minden belső ellenállást – a sejtekben elraktározott negatív érzelmeket, pl. félelmet, kétségeket, dühöt vagy gyászt. A mozgások fejlesztik a koordinációt és az egyensúlyérzetet. Megteremtik az önmagunkkal szemben érzett belső harmóniát. Aki testét mozgatja, az megmozgatja a szívét, a szellemét és a lelkét – mondják a hawaii szigetlakók.

- tamás -
XIII. évfolyam 1. szám

Címkék: energiaáramlás, energiablokk, hawaii gyógymasszázs, hula tánc, lomimasszőr, masszázs

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.