Szépség

Megfelelő ápolás = egészséges láb

Tíz ötlet a mezítláb járástól a vértisztításig

    Ajánlott cikkeink a témában:

Régebben, amikor a gyaloglástól legföljebb a lovak kímélték meg az embert, a lábproblémákat leginkább a túlterhelés, illetve a nem megfelelő lábbeli okozta. Manapság a legtöbben csak arra használjuk a lábunkat, hogy a parkolótól eljussunk az irodai székünkig. Ám mivel gyakran nem a megfelelő cipőt hordjuk, lábunkon olyan elváltozások jelentkeznek, mint a tyúkszem, a bőrkeményedés vagy a sarokcsontkinövés. Hiúsági okokból a lábunkat szintetikus anyagokkal vesszük körül, magas sarokra kényszerítjük, lábujjainkat összepréseljük. Lábunk számos megbetegedését ezzel mi magunk idézzük elő. Szerencsére ezek közül jó néhányat otthoni szerekkel is orvosolhatunk.


 

 

A helyes testartásra és a láb egészséges fejlődésére már a kicsi gyerekeknél figyelni kellene. A csecsemők lába pici, puha, alig kiformálódott. Igazi formáját akkor kezdi felvenni, amikor a láb először megterhelődik, amikor a baba állni, járni, futni kezd. A láb tartós deformálódottsága (például x- vagy oláb) negatívan hat a láb kialakulására, ezért időben meg kell kezdeni ortopédiai kezelését.

 

A legtöbb ember szerencsére egészséges lábbal jön a világra. Amikor a kisgyerek járni tanul, a lábacskáját nem szabad folyton cipőbe kényszeríteni. A gyerekláb a legjobban mezítláb tanul meg alkalmazkodni a talajhoz. Az ideális viselet az utcára a bőrcipő, amelynek nyersanyagát lehetőleg bio módszerekkel dolgozták fel. Kialakítása során pedig lehetőséget kell adni a gyerek lábának a továbbfejlődésre.

 

Ami a gyerekekre vonatkozik, az a felnőttekre is áll. A jó cipő jó befektetés, és nem szabad lemondani róla, ha a megelőzés a cél. Ügyeljünk arra, hogy a lábujjainknak elegendő helye legyen a mozgásra, és hogy a cipő jó anyagból készüljön.

 

Számos egyszerű szempont létezik, amelyet ha szem előtt tartunk, jót teszünk a lábunkkal. Ide tartozik a mezítláb járás: a lakásban vagy a szabadban a füvön, homokban, köveken, fán. A talpunknak éreznie kell, aminek a megérzésére természetesen rendeltetett. Ha durva felületen járunk mezítláb, az egyben egy fajta talprefelxzóna-masszázst is jelent.

 

 

1. Túrázás után pihenést hoz a fekete üröm

Ha a hosszú kirándulásban elfáradt a lábunk, jól beválik egy régi recept, amely a fekete üröm felhasználásán alapul. A növény a legszívesebben az út szélen nő, így kéznél is van. Kétmaroknyi fekete ürmöt tegyünk három liter hideg vízbe, lefedve forraljuk fel és körülbelül 5 percig főzzük. Utána hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le. Öntsük lavórba, ha hideg a lábunk, akkor meleg vízzel, ha fáradt vagy duzzadt, akkor hideg vízzel öntsük fel, és addig áztassuk benne a lábunkat, amíg kellemesnek érezzük.

 

 

2. Lábizzadás ellen vértisztító tea

Bár fájni nem fáj, de kellemetlen és a lábgombásodás melegágya, ha izzadékony a lábunk. Az érintetteknek általában pszichológiai problémájuk is lesz, ha a körülöttük élők fintorgatják az orrukat. A lábizzadáshoz nem ritkán kellemetlen testszag is társul. Lábizzadás esetén elsősorban kiválasztó folyamatra kell gyanakodni. Éppen ezért segíthet, ha elegendő vizet és vértisztítót teát iszunk 3-4 hónapon át ((kapható a gyógyszertárakban, összetevők: pitypang, csalán, nyírfalevél, mezei árvácska). A cipő bőrből készüljön, ne legyen benne gumi vagy műanyag, különben a láb még jobban izzadni fog. Minél többet járjunk mezítláb vagy nyitott cipőben. A műszálas zokni ugyanazt eredményezi, mint a műanyag: hatására a láb még jobban izzadni kezd, mert ezek az anyagok megzavarják a hőszabályozást. Éppen ezért csak pamut zoknit vegyünk. Lábizzadás ellen jók a pórusösszehúzó hatású anyagok, például a gyógynövények közül a tölgyfakéreg vagy a zsálya. Készítsünk ilyen tartalmú lábfürdőt:

 

• Tölgyfakéreggel: 3-4 evőkanál őrölt kérget adjunk 1 liter hideg vízhez, forraljuk fel, főzzük 10 percig, szűrjük le és hagyjuk kihűlni, adjuk a lábvízhez.

 

• Zsályával: 3 evőkanál zsályát öntsünk le 1 liter forrásban lévő vízzel, 15 percig hagyjuk állni, szűrjük le, hagyjuk kihűlni, adjuk a lábvízhez.

 

A fokozott lábizzadás ellen számos homeopátiás szer is rendelkezésre áll. A legismertebbek a következők:

 

• Barium carbonicum D12: az érintett jellemző módon kerekded, nehézkes ember;

 

• Silicea D12: inkább a fázékony, vékony emberekhez illik;

 

• Sanicula Aqua D12: viszonylag új szer a homeopátiában, nem tévesztendő össze a Sanicula europeával.

 

E három szer valamelyikét vagy kombinációját 3-4 héten át szedjük, minden második napon egy tablettát szopogassunk el. Ha azalatt nem áll be a kívánt hatás, forduljunk szakemberhez.

 

 

3. A tyúkszemeknek szakszerű segítségre van szükségük

Tyúkszem alatt a bőr szarurétegének megvastagodását értjük, közepén egy mélyen fekvő, a bőr rétegeiben mélyen behatoló gyökérrel. A tyúkszemek bár ártalmatlanok, nagyon tudnak fájni. Akkor keletkeznek, ha egy csont fölött lévő bőrfelületre tartós nyomás nehezedik, jellemzően a kisujj külső részén. A lábra rosszul illő cipő, a magas sarok, az egyoldalú terhelés a fő kiváltó okai. A tartós gyógyulás előfeltétele éppen ezért a megfelelő lábbeli. A nyomást kiváltó tyúkszemtapasz bár átmeneti enyhülést hoz, nem oldja meg a problémát.

 

Akut fájdalom esetén segíthet a körömvirág- vagy árnikakrém. Gyakran beválik a szalicilsav és tejsav kombinációját tartalmazó keverék, amely felpuhítja a tyúkszemet. Az érintett bőrfelület kivágása tartós gyulladáshoz vezethet, ezért eltávolítását inkább bízzuk pedikűrösre.

 

 

 

4. Bőrkeményedés: az olívaolaj újra puhává teszi a lábat

A tyúkszemhez hasonlóan a talpon kialakuló bőrkeményedés oka is a terhelés. A szarusodásra való hajlam azonban öröklött. Megelőzésként ajánlatos sokat mezítláb járni, ez legalább késlelteti a bőrkeményedés kialakulását.

 

A fürdőszobában találkozhatunk reszelőkkel, horzskővel és egyéb eszközökkel, amelyekkel a fürdővízben felpuhult szaruréteget eltávolíthatjuk. A módszer hatásos is, ám csak akkor, ha rendszeresen csináljuk, különben a bőrkeményedés egykettőre visszatér. Ennek megakadályozására, illetve kialakulásának megelőzésére ismeretes egy igen egyszerű, ám de nagyszerű módszer. Vegyünk egy likőrös poharat, és töltsük meg kétharmad arányú búzacsíra- és egyharmad arányú olívaolajjal. Keverjük össze kiskanállal, esetleg tegyünk hozzá öt csepp levendulaolajat, és azt is keverjük össze. Itassunk át egy borogatásra szolgáló ruhát vagy egy vattadarabot a keverékkel, és tegyük a bőrkeményedésre, majd húzzunk rá plasztikfóliát, hogy elkerüljük a szennyeződést. A tetejébe húzzunk egy pamutzoknit, és hagyjuk fent jó egy órán keresztül. Utána vegyük le a borogatást, és a fel nem szívódott olajat masszírozzuk jól be a bőrbe. Ha ezt az olajkúrát hetente egyszer-kétszer megismételjük, a bőrünk garantáltan puha marad.

 

 

5. Szemölcs a talpon

A talpunkon lévő szemölcsök azért alakulnak ki, mert a létrejöttükért felelős vírusok megtelepednek a bőr felső rétegében, és ott lassan kialakítják ezt az elváltozást. A szemölcs nem túlzottan fertőző, a vírusoknak hosszabb időre és megfelelő miliőre van szükségük ahhoz, hogy szemölcsöt fejlesszenek ki. Éppen ezért nem mindenkinek lesz szemölcse, aki kapcsolatba került eggyel.

 

A szemölcsvírusok kedvenc tartózkodási helye az uszoda. Mivel a vízben felpuhult bőr tízszerte jobban átjárható a vírusok számára, mint a száraz, könnyebben megtapadnak. Az ilyen elváltozások kialakulását a láb vérellátási zavarai is elősegítik. Éppen ezért úszás után mindig alaposan töröljük szárazra a lábunkat.

 

A szemölcsterápia nem egyszerű feladat, az elváltozás akár évekig is megmaradhat. A szemölcsök az ókor óta okkult kinövésnek számítanak, kezelésük annak idején a hold állásától függött, de a boszorkányok és a varázslók is viseltek ilyesmit ékszerként. Ma is előfordul, hogy a szemölcsöt csak „ráolvasással”, imával vagy egyéb szuggesztív módszerrel sikerül eltüntetni.

 

Belsőleg kísérletet tehetünk a Thuja D 12 homeopitás szerrel (napi egyszer egy tabletta). Teliholdnál kezdjük, és négy héten át szedjük. Külsőleg szintén többféle lehetőség kínálkozik: Thuja-tinktúrát hordhatunk fel egy vattalabdaccsal naponta két-háromszor. Nyáron kipróbálhatjuk a vérehulló fecskefüvet. Ha a mindenfelé megtalálható növény szárát eltörjük, sárga folyadék folyik ki belőle, ezt tegyük lehetőleg frissen a szemölcsre. A kezelést négy héten át folytassuk (vigyázat, fog!). A körömvirág is vírusölő hatású, ezért szemölcsök esetén a talpat naponta többször kenjük be kalendulakrémmel.

 

 

6. Sarokcsontkinövés ellen homeopátia

A sarokcsontkinövés az adott csont tüskeszerű elváltozása. Kialakulásának okait csak találgatják, szóba jöhet az inak túlterhelése vagy a helytelen cipő. Az elváltozás teljesen váratlanul alakul ki, és gyakran semmiféle okra nem sikerül bukkanni.

 

A kezelése meglehetősen unalmas és hosszantartó feladat. A cipőbe megfelelő betétet tehetünk, hogy csökkentsük a kinövés okozta fájdalmat. Homeopatikus szempontból ajánlható a Hekla Lava D12, növekvő holdnál napi 1x1 tabletta. A Hekla Lava az izlandi Hekla vulkánból származik. Aki látott már megkövesedett lávát, az szimbolikus kapcsolatot talál a látvány és a sarokcsontkinövés között. A homeopátia alapgondolata pedig az, hogy a hasonlót a hasonlóval kell gyógyítani.

 

 

7. A hólyagot fel lehet szúrni

Ha új cipőben sokat gyalogolunk, egykettőre hólyag nő a lábunkon. Ha a hólyag megtelik szövetnedvvel, egy lehetőleg steril tűvel felszúrhatjuk, hogy a folyadék kiürüljön. Ugyanakkor a hólyag gyorsabban gyógyul, ha a bőr rajta marad a sérült felületen. Ez ugyanis védőréteget képez, és ha alatta kifejlődött az új bőr, úgyis lelökődik.

 

A gyógyulást elősegíti az Arnica D6, napi 4x5 csepp. A homeopátia ajánlja az Allium cepa D12, illetve a Cantharis D12 (égő fájdalom esetén) szereket is. Hogy elkerüljük a fertőzéseket, a lábunkat tartsuk minél tisztábban, és addig ne terheljük túlzottan, amíg a hólyag meg nem gyógyul. Gyógynövény tartalmú krémek (például árnika, körömvirág, lándzsás útifű, hamamelisz) enyhítik a tüneteket és meggyorsítják a gyógyulást. 

8. A deformálódott körmöt ne mi vágjuk le!

A mechanikai túlterhelés miatt, sérülés után vagy veleszületett hajlam miatt a köröm eldeformálódhat. Előfordulhat, hogy görbén vagy fedetten nő ki a körömágyból és nyomja a környező szöveteket. Sajnos a fenti okok miatt megsérült körömágyból már mindig torz köröm nő ki. Ilyenkor nagyon fontos, hogy rendszeresen járjunk pedikűröshöz, aki speciális reszelőkkel formába hozza a körmöt és eltávolítja a fölösleges körömszövetet, hogy a köröm ne tudjon benőni. Ilyen probléma esetén ne kísérletezzünk otthoni sebészkedéssel, mert könnyen megsérül a körömágy!

 

 

9. Lábgomba esetén a cipőt is fertőtlenítsük!

Ha valaki láb- vagy körömgombával kínlódik, a fertőzés kiújulását úgy akadályozhatja meg, ha a cipőjét is munkába veszi. A kórokozók ugyanis nagyon gyakran ott bújnak meg. A cipő gombátlanítására kiváló szer például a teafaolaj. Csöpögtessünk körülbelül 20 csepp teafaolajat egy konyhai papírtörülközőre, majd tömködjük a cipőnkbe. Hagyjuk benne egész éjszakára, majd távolítsuk el. Hasonló hatása van az illóolajok közül a köményolajnak.

 

 

10. Meleg láb, veseműködés segítése

Sok ember szenved amiatt, hogy hideg a lába, bár semmi baja nincsen. Itt is lehet a bűnös a túl szoros cipő vagy nem megfelelő harisnya, de akkor is hidegek a kéz és a lábujjai, ha valakinek alacsony a vérnyomása.

 

Talpunk szoros kapcsolatban áll a vesénkkel. Aki segít a lábán, az a veséjén is segít, és megfordítva. Így például egy csésze vesetea a láb melegségét is elősegítheti. A tea különféle gyógynövényeket tartalmazhat (például csalán, aranyruta, medveszőlőlevél), és három héten át mindennap kell inni.

 

Jól bevált módszer hideg láb ellen a váltófürdő. Ehhez két lavórra van szükségünk: az egyikbe tegyünk forró vizet (körülbelül 40 fokos), a másikba hideget (körülbelül 12-15 fokos). Tegyük a lábunkat felváltva először egy percre a meleg vizes lavórba, majd néhány másodpercrre a hideg vízbe. Akut vese- vagy hólyaghurut esetén ne alkalmazzuk. Hogy végül a hideg vagy meleg vízzel fejezzük-e be, az tőlünk függ, ahogyan kellemesebbnek érezzük. Kipróbálhatjuk a váltott vizes zuhanyozást is, ilyenkor arra ügyeljünk, hogy a lábunkat alulról felfelé tusoljuk le.

- me -
XI. évfolyam 7. szám

Címkék: lábápolás, szemölcs, tyúkszem

    Ajánlott cikkeink a témában:

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.