Szépség

Meridiánok 1. rész

A megújulás titkai 28. - Bíró Ica szépségreceptje

A csakrákban összegyűjtött és tárolt életenergiát az éteri levegőnél is finomabb halmazállapotú láthatatlan vezetékrendszer szállítja az egész testet behálózó meridián csatornáin keresztül. A meridiánok láthatatlan, éteri halmazállapotú energiavezetékek, melyek feladata a csi, a vitális életenergia szállítása és szétosztása szervezetünkben.


 

A meridiánok energiavezetékei megközelítőleg úgy hálózzák be testünket, mint ércsatornáink és idegpályáink. A csi a "szellemi" vér, mely úgy áramlik a meridiánokban, mint a vér az erekben. A meridiánok kölcsönös összefüggésben állnak a csakrákkal. Ha az energiaközpontokban csökkent vagy túlműködés jelentkezik, akkor a meridiánban is energiacsökkenés vagy fokozott működés érzékelhető. Tizenkét fő meridiáncsatorna van, melyek párban helyezkednek el, hat jin és hat jang, valamint a két fő vezeték, a befogadó és a kormányzó.

 

Mivel a tizenkét meridián és a két fő vezeték, a befogadó és a kormányzó egymással összekapcsolódnak, a meridiánrendszert szerteágazó hálózatként vagy csatornarendszerként is elképzelhetjük, melyben az életenergia zárt pályákon áramlik. Minden meridián egyszerre van kapcsolatban egy vagy több szervvel és a csakrákkal. Összeköttetést hozva így létre a láthatatlan életerő, a csi és a fizikai test szervei között. A finomenergia felvétele a csakrákon keresztül történik, és a meridiánvezetékeken szállítódik a test létfontosságú szerveihez.

 

Ha az energiafelvétel bármelyik pontján zavar keletkezik - alulműködés vagy túlműködés -, akkor a meridiánok speciális pontjain történő ráhatással gyógyíthatjuk testünket. Különleges technikákkal: akupunktúrával, akupresszúrával, reflexpontmasszázzsal hatékonyan kezelhetők az energiavezetékekben keletkezett rendellenességek. Mivel a meridiánok a fizikai test egészével szoros energetikai kapcsolatban vannak, testünk pedig lelkünkkel és szellemünkkel alkot közösséget, a különböző események és érzelmi ráhatások legyengíthetik vagy felerősíthetik testünk egészét. Azok, akik különféle helyreállító technikákat alkalmaznak a meridiáncsatornákon, úgy is igyekeznek oldani az energiaáramlásban található gátakat, hogy lelki megközelítés útján pszichikai programot is adnak ahhoz, hogy harmóniába hozható legyen az energia egyensúlya, valamint az energiaáramlásban található gátakat még azelőtt próbálják helyreállítani, mielőtt azok betegségként jelentkeznének a fizikai testben. A gyógyításra szoruló jin vagy jang szervhez tartozó meridiáncsatornát, illetve az azon elhelyezkedő energiapontokat kell kezelni ahhoz, hogy a hozzá tartozó testrészben helyreálljon az erőegyensúly.

 

A szervezet belső felépítésének ábrája

 

A kínai orvoslás szerint 59 mellékmeridián van a testben. Az indiai gyógyítók szerint viszont több százról, sőt ezerről is beszélhetünk.

 

A meridiánvezetékek hivatottak arra, hogy a csakrákból a csit szállítsák, oda-vissza keringessék. Mindegyik vezetéken vannak bizonyos helyek, érzékeny pontok, apró bemélyedések, melyek azt szolgálják, hogy akupunktúra- vagy akupresszúrapont-masszázzsal a csi-energiára hatással tudjunk lenni. Ezáltal egyben kezelni lehet a vezetékekben az energiaáramlás minőségét, és így a hozzá tartozó belső szervben lévő rendellenességeket.

 

A meditációs és csi-kung gyakorlatok során lehet érzékelni a csi áramlását, de akupunktúra- és akupresszúramasszázs során is nyomon követhető a csi-áramlás útvonala.

 

Hogyan befolyásolják a meridiánok közérzetünket?

Az akupresszúrapontok kezelésével fokozhatjuk a jó közérzetet, mivel így egyidejűleg a meridiánokra és a csakrákra is hatást gyakorolunk, több síkon is hatva ezáltal az energia-egyensúlyra. A meridiánok és a csakrák a lélek kommunikációs eszközei, a test által oda-vissza ható kapcsolatrendszer. Ha a lelket a testen keresztül nézzük, azt jelenti, hogy pl. a betegséget egy lelki probléma jeleként értelmezzük. Így lesz a kellemetlen betegségből felhívás, hogy többet törődjünk önmagunkkal, hogy több szeretettel, idővel ajándékozzuk meg önmagunkat, és hogy figyeljünk befelé. A betegség először a mentális vagy a lelki síkon alakul ki, majd megjelenik a fizikai testben is, ha nem történik meg a tévedés helyesbítése vagy gyógyítása. Gyakran már abban a pillanatban bekövetkezik a gyógyulás, ha perspektíváinkat és szemléletmódunkat megváltoztatjuk. Építsünk be mindennapjainkba pozitív gondolatokat, és ismételjük el ezeket többször. Ezáltal is megtapasztalhatjuk hogy az energia áramlani kezd, és valami új keletkezik. A megerősítések kivezethetnek minket a negatív életfelfogásból, és segíthetnek az életet pozitív szemszögből megélni. A teljes gyógyulás mindig magába foglalja a test egész környezetét, nem korlátozódik csupán egy szervre vagy tünetre.

 

 

A test meridiánjaihoz tartozó hat jin és hat jang szerv

Hat jin szervet neveznek meg a kínai gyógyítók. Ezek a test mélyebb rétegében találhatók. Feladatuk a test számára nélkülözhetetlen anyagok termelése, raktározása és szabályozása. A hozzájuk tartozó meridiáncsatornát ezekről a szervekről nevezték el.

 

 

Jin szerveink: tüdő, lép, hasnyálmirigy, szív, vese, máj és szívburok.

 

A jang szervekből is hat van, amelyek általában üregesek. A mozgással és a test anyagainak megváltoztatásával foglalkoznak, illetve a vízháztartást és a hőmérsékletet szabályozzák.

 

Jang szerveink: vastagbél, gyomor, vékonybél, húgyhólyag, epehólyag és a hármas melegítő, ami nem szerv.

 

A két fő irányító összefogó meridián elöl középen a jin befogadó és hátul középen a jang kormányzó.

 

Minden meridiánvezetéknek van egy-két-órás időzónája ,amikor a legerőteljesebben dolgozik a hozzá tartozó szerv, ezt maximumidőnek nevezzük. Ez természetesen maga után vonja, hogy van olyan idő is, amikor ugyanez a szerv a legalacsonyabb intenzitással működik, ezt minimumidőnek hívjuk.

 

Időzóna-változásnál ezek az időpontok elcsúszhatnak, és felborulhat a szervezet biológiai egyensúlya. Az alvás és a bevitt tápanyagok minőségére, valamint az anyagcsere-folyamatra való tudatos, pszichés odafigyeléssel (salakanyagok rendszeres ürítése) visszaállíthatjuk a szervezet bioritmusát. A különböző légzőgyakorlatokkal, masszázzsal és testmozgással is segíthetünk visszabillenteni a szervezet erőegyensúlyát.

 

Meridiánok Maximumidő Minimumidő
Tüdő – jin 3.00–5.00 15.00–17.00
Vastagbél – jang 5.00–7.00 17.00–19.00
Gyomor – jang 7.00–9.00 9.00–11.00
Lép, hasnyálmirigy – jin 9.00–11.00 19.00–21.00
Szív – jin 11.00–13.00 23.00–1.00
Vékonybél – jang 13.00–15.00 1.00–3.00
Hólyag – jang 15.00–17.00 3.00–5.00
Vese – jin 17.00–19.00 5.00–7.00
Szívburok – jin 19.00–21.00 7.00–9.00
Hármas melegítő – jang 21.00–23.00 9.00–11.00
Epehólyag – jang 23.00–1.00 11.00–13.00
Máj – jin 1.00–3.00 13.00–15.00
     

Sorban a meridiánok: tüdő - vastagbél, gyomor - lép - hasnyálmirigy, szív - vékonybél, hólyag - vese, szívburok - hármas melegítő, epehólyag - máj.

 

Minden meridiánunknak van egy kiegészítő meridiánja, mely az ellenkező pólust képviseli, így alkotnak egy teljes zárt energiakört, melyben egyenlő arányban oszlik meg a jin és a jang energia. Ha a meridiánhoz tartozó szervet kezeljük, akkor mind a jang, mind a jin meridián energetikai kezelését használhatjuk, mert egymás hatékonyságát növelik.

 

Tüdőmeridián – T

A meridián iránya: A tüdőmeridián a kulcscsont külső szögleténél kezdődik, és a váll elülső oldalán halad végig, a felkar hajlító oldalán a könyökig. Majd az alkaron és a hüvelykujj körömágyánál végződik.

 

A meridián feladata: A tüdőmeridián felelős a légzési energia képzéséért, a légzésért, a bőrért, a hajért. Pszichikai síkon a teljesítőképességet és a rátermettséget képviseli, az élet elfogadását és adását. Ha a meridián alulműködik, bánat és depresszió a következménye.

 

Kiegészítő meridiánja: vastagbél.

Energiapólusa: jin.

Csakrája: 5 - torokcsakra.

 

Túlműködési tünetei: egyenetlen légzés, asztma, feszítés a mellkasban, légcsőhurut, székrekedés, erős hang.

 

Alulműködési tünetei: életenergia-hiány, kevés kitartás, gyors kimerülés, gyenge hang, sápadt arcszín, érzékenység a hidegre, köhögés, légzési nehézségek, székrekedés okozta túlsúly.

 

 

Tüdőmeridián és erősítő gyakorlata

 

Megerősítései: A pszichikai és energetikai minőségeknek megfelelően a tüdőmeridiánt az alábbi megerősítésekkel mentálisan is támogathatjuk. A megerősítéseket mindig pozitív érzelmi töltéssel, hittel, akarva, átéléssel gondoljuk, mert csak úgy működnek hatékonyan. Szabad ember vagyok, újra könnyedén lélegzem, eljött a megújulás pillanata, magamhoz veszem az isteni eszméket, melyekből az élet ereje és a bölcsesség árad. Képes vagyok befogadni az élet teljességét szeretetben, az élet teljességét élem. Szabad ember vagyok, és azt teszem, amit szeretek.

 

 

Vastagbélmeridián – VAB

A meridián iránya: a mutatóujj körömágyának hüvelykujj felőli oldalán kezdődik, áthalad a kézháton, a csuklón, az al- és a felkaron, aztán a vállon és a nyakon. A száj körül, majd az orrcimpa mellett végződik.

 

A meridián feladata: A vastagbél- meridián a táplálék átalakításáért, közbenső tárolásáért és a kiválasztott salakanyagok továbbításáért felelős. Pszichikai minősége területén a nagyvonalúságot, a bizalmat, a tudatosságot képviseli.

 

Kiegészítő meridiánja: tüdőmeridián.

Energiapólusa: jang.

Csakrája: 1 - gyökércsakra.

 

Túlműködési tünetei: állandó elégedetlenség, ezáltal kevés öröm, merev mimika, megfázások, herpesz, torokfájás, eldugult vagy folyó orr, orrvérzés, láz, szénanátha, bőrviszketés, allergiák, felpuffadt altest, székrekedés vagy hasmenés, aranyér.

 

Alulműködési tünetei: A minőségek mohóságban és gátlástalanságban nyilvánulnak meg. Könnyen csalódik. Függőségen él, döntőképesség és a pozitív gondolatok hiánya. Félelem a hidegtől, fagyoskodás, eldugult orr, szénanátha, allergiák, gyakori gyulladások, székrekedés, hasmenés, bélhangok.

 

Vastagbél meridián és erősítő gyakorlata

 

Megerősítései: Elégedett vagyok azzal, amim van, békésen és boldogan élek a mában. Örülök a tulajdonomnak, elégedett vagyok.

 

Gyomormeridián – GY

A meridián iránya: A gyomormeridiánnak kezdetben két iránya van, az egyik ága a szemüregnél kezdődik, az orr mellett halad el az alsó ajakig, a másik a hajtőnél kezdődik a halánték és a homlok között. Párhuzamosan halad lefelé az alsó állkapocsig. Itt találkozik a két ág, és együtt haladnak tovább az ábra szerinti vonalakon a felsőtesten, majd a comb elülső oldalán, a lábszáron a második lábujj körömágyáig.

 

A meridián feladata: A gyomormeridián a táplálék felvételéért és megemésztéséért felelős. A tápanyag tengerének is nevezik. A gyomormeridiánhoz a következő pszichikai tulajdonságokat kapcsoljuk: fogékonyság, megérzés, tapintat, félelem az újtól, a változástól.

 

Kiegészítő meridiánja: lép-, hasnyálmirigy-meridián.

Energiapólusa: jang.

Csakrája: 3 - napfonatcsakra.

 

Túlműködési tünetei: mindig siet, túlórázik, gyakori megfázás, herpesz, merevség a vállakban, gyomortáji görcsök, hasfájás, székrekedés, menstruációs panaszok, étvágy nélküli evés.

 

Alulműködési tünetei: Állandó, könnyű fáradtság, sokat kell pihennie, gyakori ásítozás, félénkség, krónikus gyomorproblémák, gyomorsüllyedés, hideg érzés a gyomorban, petyhüdt izomszövet, rendszertelen étkezés.

 

 

Gyomormeridián és gyakorlata

 

Megerősítései: Örömmel nézem a személyiségem fejlődését, mindennap nyitottan várom az új élet élményeit, nap mint nap, minden pillanatban befogadom az újat, örömmel fogadom az új szituációkat. Kíváncsian várom, amit az élet hoz nekem. Életem változatos, érdekes és gyönyörű.

 

Lép-hasnyálmirigy meridián – LH

A meridián iránya: A lép-hasnyálmirigy meridián a nagylábujj körömágyának külső oldalán kezdődik, és a láb belső oldalán húzódik végig a lágyékon és a hason, majd oldalirányban halad. A mellbimbó mellett fut tovább, és a kulcscsont alól éles szögben lefordulva, a hónaljvonalban fejeződik be.

 

A meridián feladata: A lép-hasnyálmirigy meridián a vérképzésért, a kötőszövetekért (cellulitisz) és a nyirokrendszerért felelős. Így kapcsolatban áll a hormonmirigyekkel, elsősorban a szaporítószervek mirigyeivel. A pszichikai minőségek közül a gondokkal, a tépelődéssel, a depresszióval van összefüggésben. A szellemi kimerültség és a mozgáshiány negatívan hat a lép-hasnyálmirigy meridiánra.

 

Kiegészítő meridiánja: gyomormeridián.

Energiapólusa: jin.

Csakrája: 3 - napfonatcsakra.

 

Túlműködési tünetei: Félénkség, túlzott óvatosság, mindent megtart magának, erőtlenség, édesség utáni farkasétvágy, szomjúság, hajlam a túl sok evésre valódi éhség nélkül, hajlam a görbe hátra, idegesség okozta gyomorfájás, gyomorhurut, láz és sárgaság, tétova mozgás.

 

Lép-hasnyálmirigy meridián és erősítő gyakorlata

 

Alulműködési tünetei: állandó elégedetlenség, nyugtalanság, rossz emlékezet, túl sok szellemi munka, álmatlanság, ebből fakadó fáradtság, gyakori levegővétel, halvány fogíny, szívpanaszok, az ételt mindig le kell öblíteni folyadékkal.

 

Megerősítései: a lép-hasnyálmirigy meridiánhoz tulajdonságként az igazságosság rendelhető. A megerősítéseket erre a tulajdonságra kell vonatkoztatnunk, és abból kell kiindulnunk, hogy mindennek, ami történik, oka van, és így, ebben az értelemben minden "igazságos", ami az ok-okozat következménye.

 

Megerősítései: Napról napra távolodom a másokról alkotott ítéletektől. Mindennap többet tudatosítok magamban életem eseményeiről, a véletlenekről, melyek nem véletlenek. Örömmel veszem át az irányítást életem felett. Az alkotás centruma bennem van. Szeretek és szeretetre méltó vagyok. Részesülök az isteni igazságosságban.

Bíró Ica
XIV. évfolyam 8. szám

Címkék: Bíró Ica, megújulás, meridiánok, szépségreceptek

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.