Szépség

Mikroalgák - az emberiség megmentői

  A mikroalgák a Föld legrégebbi lakói közé tartoznak. Több mint 3,5 milliárd éve őrzik változatlan formában biológiai értéküket. Sok nép az "istenek ajándéka", illetve a "zöld arany" névvel illette őket.


  Az algák minden kataklizmát túléltek. Fennmaradásuk oka hihetetlen alkalmazkodóképességük. A Déli-sarkvidék zord éghajlatát éppúgy elviselik, mint az akár 85 °C-os hőforrásokat. Elszaporodásuk növelte meg a légkör oxigéntartalmát, a Föld oxigéntermelésének jelentős részét ma is az algák végzik.

   

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a XXI. században a mikroalgákat széleskörűen fogják használni mind a betegségek gyógyítására, mind megelőzésére. Ezt az is elősegíti, hogy napjainkban az élelmiszerekben riasztó ütemben csökken a vitális anyagok mennyisége. A mikrotápanyagok, vitaminok, enzimek és ásványi anyagok mennyisége drasztikusan csökkent, miközben ezek fogyasztása élettani szempontból elengedhetetlen. Így az emberek túlnyomó része "minőségi éhezéstől" szenved, ami azt jelenti, hogy a bevitt táplálék mennyisége ugyan elegendő, de a hasznos és vitálisanyag-tartalom minimális. A sejtek éheznek az értéktelen ételek miatt. Ennek következménye az ellenálló képesség romlása, a sejtek megbetegedése és a felgyorsult sejtöregedés. Ez az általános jelenség az egyik fizikai oka a sok elhízásnak is. Nem csak enni, hanem "táplálkozni" kell!

   

  "Az embereknek a jövőben nem arra van  szükségük, hogy még több gyógyszert szedjenek, hanem arra, hogy ismét elegendő természetes alapú vitális anyagot fogyasszanak, amely szervezetüket megfelelően támogatja abban, hogy erőteljesek és egészségesek maradjanak, valamint abban, hogy a betegségek elkerüljék őket." (Dr. Keywan Grashoff, a Wellstar cég alapítója) A mikroalgák minőségi sejttápanyagok - több mint 4000 vitális összetevővel és 90%-os felszívódással sejtszinten hatnak a megújító folyamatokban. A leghatékonyabb méregtelenítést és lúgosítást is a mikroalgákkal érhetjük el.

   

  A zöldségek vastartalmának változása 1942-2005 (Fe/mg/kg)

   

  Termény 1942 1966 1990 1996 2005
  Burgonya 110 42 6 4 5
  Répafélék 266 130 31 7 8
  Kukorica 78 43 35 18 15

   

  Jelenleg a mikroalgák két fajtája áll az érdeklődés középpontjában: a Spirulina és a Chlorella. Összehasonlításképp: a 100 százalékos Aloe vera-gél megközelítőleg 280-féle vitális anyagot tartalmaz, míg az algakészítmények 4000 hatóanyaggal rendelkeznek.

   

   

  Spirulina platensis alga: vitális anyaggal lát el és lúgosít

  A Spirulina mikroszkopikus méretű, kékeszöld alga, amelynek sejtjei tökéletes spirált alkotnak. Megtalálható természetes, lúgos kémhatású, meleg vizű tavakban a szubtropikus éghajlaton. A nap erejét a fotoszintézis által alakítja értékes alkotóelemekké. Intenzív zöld színét különösen magas klorofilltartalmának köszönheti, mely az emésztéshez és az anyagcseréhez is igen fontos. Más növényekkel ellentétben a Spirulinának nincs erős sejthártyája. Ez az egyik ok, amiért emésztőszerveink oly könnyedén jutnak hozzá a benne levő vitálanyagokhoz. 

   

  Az általa kínált létfontosságú aminosavak magasan felülmúlják a tejtermékekben és egyéb ételeinkben található mennyiséget. A Spirulina lúgos jellege nagyban hozzájárul szervezetünk sav-bázis egyensúlyának helyreállításához. A benne található legfontosabb anyagok: értékes fehérjék, különböző aminosavak (az összes esszenciális), telítetlen zsír savak és vitaminok - a teljes B-komplex-vitaminskála, sok B12, kálium, magnézium, cink, vas, béta-karotin (10-szer több, mint a répában). Ez a bőséges és értékes összetétel - a könnyű hozzáférhetőséggel kombinálva - teszi a Spirulinát szervezetünk talán legjobb természetes erőforrásává. Az összes eddig ismert, emberi fogyasztásra alkalmas étel közül a Spirulina tartalmazza a tápanyagok legjelentősebb koncentrációját. A Spirulina alkalmazása hosszú időn keresztül sem jár mellékhatásokkal.

   

  Chlorella vulgaris alga: méregtelenít, a nehézfémeket is kivezeti a szervezetből

  A Chlorella egysejtű édesvízi növény. Klorofilltartalma a legmagasabb a növényvilágban, de egy másik tulajdonsága teszi e mikroalgát a modern táplálkozás számára oly fontossá. E parányi algát ma elsősorban a szervezet méregtelenítésére használják. Sajátos sejtstruktúrájának köszönhetően képes a szervezetben meg- kötni és onnan kivezetni a káros és mérgező anyagokat, még a nehézfémeket is! Szennymágnesnek is nevezik! Ebben különleges szerepet játszik a sporopollein nevű anyag, amely a természetben kizárólag a Chlorella algában fordul elő! Minél jobban méregtelenítettük testünket, májunk és vesénk annál jobban képes ellátni tisztító feladatát. Minden sejtje naperőmű, amely a fényenergiát fotoszintézis útján átalakítja tápanyagokká. A Chlorella - tisztító funkciója mellett - egész sor értékes tápanyagot is tartalmaz, amelyek a Spirulina vitálanyag kombinációjával különösen erősítik egymás hatását! Így válik e két mikroalgafaj egészségünk és ellenálló képességünk fontos fenntartójává.  

  Bíró Ica
  XV. évfolyam 2. szám

  Címkék: alga, Chlorella, mikroalga, Spirulina

   Aktuális lapszámunk:
   2020. október

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.