Szépség

Miskolctapolca – gyógyulás a barlang vizében

Magyarország gyógyvizei 30. rész


   

   

  Miskolctapolca bemutatása során igazi kuriózumra kerül sor. Kitűnő, hatékony víz, ásványi sókban gazdag, páradús levegő. Mindez egy természetes barlangban, melyet a termálvíz vájt ki több ezer év alatt a mészkősziklákból. Ez a Miskolctapolcai Barlangfürdő.

   

  Miskolctapolca, 1950 előtti nevén Görömbölytapolca, a helyiek szóhasználatában Tapolca, Miskolc városrésze. A Hejő-patak völgyében helyezkedik el. Neve szláv eredetű, fürdőhelyet jelent.

   

  A környék már az ősidőkben lakott volt. Az 1920-as években találtak a Szentkereszt-barlangban harminc-negyvenezer éves pattintott kőeszközöket, ékszereket, csontokat. Az őskori leletek egy része megsemmisült, megmaradt részét a Herman Ottó Múzeum őrzi. A környék folyamatos lakottságára utal a közeli Leányvár, egy, a 19. század vége felé megtalált vaskori földvár, amelynek ma már nehezen felismerhető maradványai mintegy 3,5 kilométerre találhatók Tapolcától. A település a nevét a népvándorlás korában itt átvonuló szláv törzsektől kaphatta. Anonymus már ezen a néven említi. Legkésőbb 1219-ben már monostor állt itt. A Szent Péter és Pál tiszteletére emelt monostorban bencés szerzetesek éltek, egészen a 16. századig. A szerzetesek a korai időktől ispotályt, szegényápoldát működtettek a monostor mellett, ahol a gyógyítást természetes meleg vízzel a magister hospitalis irányította. Munkáját ápolók és fürdőmesterek segítették. A tapolcai hőforrások vizét tehát már ekkor felhasználták gyógyításra.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin májusi lapszámában olvashatják!

   

  Prof. dr. Fejér László
  XXIII. évfolyam 5. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.