Szépség

Napozási kérdések

Nyárplusz 

Lehetséges-e úgy csokibarnára sülni, hogy a bőr közben ne károsodjon?

Nem, a barnaság ugyanis már önmagában véve a bőr reakciója az őt ért támadásra: a bőr ezzel igyekszik megakadályozni a további károsodások kialakulását.

 

Van-e értelme az előbarnulásnak?

Igen, ha nyaralás előtt alappigmentációt szerzünk, akkor bizonyos védettségre teszünk szert a leégés ellen. Otthon óvatosan kezdjünk hozzá a napozáshoz, és használjunk napozószereket. Előbarnuláshoz rövid ideig maradjunk a napon, vagy két-három alkalommal menjünk szoláriumba.

 

Többféle napozószerre van szükségünk?

Igen, az első napokban magas faktorszámú készítményt használjunk, majd később, amikor a bőr már valamennyire lebarnult, csökkenthetjük a faktorszámot. De a már barna bőrnek is folyamatos napvédelemre van szüksége.

 

Érdemes-e szakszerű, speciális napozószereket használni?

Igen, mert hatásukban az adott testfelület (arc, ajak, test) igényeihez igazodnak. Fontos az is, hogy ne váltsanak ki allergiás reakciót. A gyerekeket mindenképpen nekik szánt napozószerekkel kenjük be, a hajunkat pedig UV-szűrős hajápolószerekkel védjük a kifakulástól és a kiszáradástól. Sportoláshoz használjunk olajmentes gélt, hogy az izzadás ne oldja le bőrünkről a napozószert. Ha vízbe megyünk, természetesen válasszunk vízálló készítményt, mert fél méteres vízbe még a káros hatású napsugarak 60, egy méteresbe 50 százalékuk behatol.

 

Másképpen hat-e a nap a nőkre és a férfiakra?

A női szervezet jóval kevésbé tűri el a napot, mivel a férfiakénál jóval vékonyabb zsírszövet és lazább kötőszövet alkotja. A női bőr gyorsabban kiszárad és gyorsabban elveszíti rugalmasságát, ami ráncosodáshoz vezet.


XI. évfolyam 6. szám

Címkék: napfény, napozás

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.